pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Najłatwiejszy chleb drożdżowy

Ten chleb jest dokładnie taki, jak jego nazwa - najłatwiejszy i do tego pyszny. To właśnie od niego najlepiej zacząć swą przygodę z wypiekaniem chleba - ale uwaga! - to wciąga ;-) Przepis na ten chlebek zamieściła barbi1 na forum CinCin, ja podaję moją trochę zmodyfikowaną wersję. Naprawdę - zachęcam do spróbowania. Wypiek własnego chleba, smacznego, świeżego i bez konserwantów i ulepszaczy daje niezwykłą satysfakcję. :)

2.5 dag drożdży ( 1/4 kostki)
1 szklanka ciepłej wody

1/2 kg mąki - 3/4 części maki pszennej i 1/4 maki żytniej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
olej do natłuszczenia blachy

 

Drożdże rozprowadzić w misce z wodą, dodaj szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają), mieszając dodać 1/3 mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Zaczyn wyraźnie "ruszy", tzn, zwiększy swą objętość i będzie zawierał pęcherzyki powietrza.

Przygotować  formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.

Do zaczynu dodać  olej i sól. Zagnieść ciasto, dosypując pozostałą mąkę.

Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie włączamy do nagrzania piekarnik do 200 st. C. Powierzchnię chleba możemy posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.

Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika
Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).

Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.

Ten chleb zazwyczaj piekę w formie - keksówce wielkości 26x8 cm, przepis jest na taką właśnie formę.

Jeśli chcemy piec w większej, trzeba podwoić składniki.

 

Mąka do pieczenie chleba nie może być zbyt lekka i delikatna, najlepszy jest typ 650.


Chleb ten da się także formować w bochenki, nie traci on kształtu podczas pieczenia.


wtorek, 29 lipca 2008, rain1drop
Komentarze
2008/07/29 20:19:25
Chyba zachęciłaś mnie do spróbowania :)
-
Gość: ladypoland, 89.204.252.18*
2009/01/30 12:16:42
Upieklam ten chlebus i wyszedl pyszny!! A tyle co ja sie oprobowalam innych przepisow i nigdy mi nie wyszedl. Piekny ksztalt, z nacieciami zrobilam tak jak w przepisie doradzono, zeby byl jeszcze ladniejszy:)
Nie posmarowalam go jajkiem, ale dzisiaj jak bede piekla to nasmaruje i zobacze jak wyjdzie...ale pewnie jeszcze lepszy:)
Dziekuje za ten czytelnym i prosty przepis!! Pozdrawiam goraco!! ;0) ;-D
-
2009/01/31 09:53:56
Ladypoland, naprawdę ogromnie się cieszę! :-) Życzę wielu pysznych chlebków!
Pozdrawiam serdecznie, Mi
-
Gość: Karina Riddle, gl130-18.master.pl
2010/11/09 21:20:08
Ja robilam w szkole na zajeciach podobny chleb ale szukalam porcji na jeden bochenek, dzięki śliczne! :)
My dodawaliśmy do niego jeszcze płatki owsiane, ziarna słonecznika i dyni, a w wersji na słodko (taki chleb raczej do zjedzenia bez niczego albo z dżemem) to daliśmy mniej soli i musli, suszone owoce i też wyszedł pyszny :)
-
2010/11/15 09:12:12
Karino, cieszę się, że mogłam pomóc :))
-
Gość: Paulina, bnw107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/01 16:14:06
Zabieram się za pieczenie ;)
-
Gość: mandy, 94-40-29-130.tktelekom.pl
2011/05/03 15:29:48
Rewelacja właśnie pokroiłam przepyszne:)a teraz zabieram się za babkę
-
2011/05/04 10:14:57
Paulino, mam nadzieję, że się udał :)

Mandy, ogromnie się cieszę!
Dziękuję za wizytę na blogu :))
-
Gość: anka, 213.155.189.23*
2012/01/07 19:48:53
a jajka??
-
2012/01/08 20:54:15
Ale co "jajka"? O jakie jajka chodzi?
w tym przepisie nie używa się jajek. To nie babka drożdżowa, tylko chleb!
-
Gość: ania, nat2-238.ghnet.pl
2012/03/01 22:06:47
zrobiłam! pyszny! dzięki za ten przepis! nigdy wcześniej nie piekłam chleba, ten przepis mnie przekonał. teraz będę próbować w różnych wariacjach
-
2012/03/04 10:30:14
Aniu, ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona i że chlebek się udał! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę na blogu :)
-
2012/03/25 21:09:52
Ja robię taki chlebek jedynie ze zwykłej mąki szymanowskiej, dodaję odrobinę więcej drożdży i staram się aby ciasto było odrobinkę zbite, tzn aby nie "lało się" ważne też jest aby bardzo długo je ugniatać wtedy dużo powietrza się do niego dostaje i chleb jest pulchny i "dziurawy w środku" rośnie ogromny. Ja robię do z 1,3 kg mąki na blasze dużej do ciasta. Chleb sklepowy nie może nawet przy takim postać :) Zanim do końca wystygnie to już dużej części nie ma :P
-
2012/03/25 21:57:16
i jeszcze zapomniałem dodać że jeśli nie chcecie grubej skóry a jedynie baaaardzo delikatną warto owinąć do pieczenia chleb w folię do pieczenia, wtedy jest wyjątkowo delikatna skórka i NIGDY takiego chleba nie znajdziecie w sklepie :)
-
Gość: Majbritt, dyn71-44.yok.fi
2012/06/26 22:32:53
Super recept akurat dla takiej kuchennej analfabetki jak ja :D Chlebek już pięknie woni na stole, mam nadzieję, że będzie i smakować :)
-
2012/06/27 20:57:14
Majbritt, bardzo się cieszę, że się udał, życzę smacznego :)
-
Gość: pawel, 197-253-251-94.net.stream.pl
2012/10/03 11:25:43
Powiem tak jestem facetem totalnie lewym w kuchni a już bede 2 taki sam piekł pierwszy duży zniknął tego samego dnia
-
2012/10/03 14:16:29
Pawle, strasznie się cieszę i gratuluję udanego wypieku!
-
Gość: Monika, 31-178-5-134.home.aster.pl
2012/10/14 18:16:25
Czy w przepisie chodzi o łyżkę stołową soli czy łyżeczkę od herbaty? Bo dałam łyżkę stołową i za słony ten chleb mi wyszedł. A poza tym super.
-
2012/10/15 11:33:56
W przepisie była 1 łyżka stołowa, płaska. Oczywiście, każdy stopień słoności powinien tak naprawdę dostosować do swoich upodobań. W momencie, kiedy pisałam ten przepis używałam zwykłej soli kuchennej, jodowanej. Teraz używam soli morskiej, która jest bardziej słona w smaku, więc tej bym dała faktycznie łyżeczkę. Pozdrawiam - cieszę się, że poza słonością chleb się udał :)
-
Gość: mili, host-92-25-44-224.as13285.net
2012/11/04 17:56:51
wlasnie jestem w trakcie robienia ciasta, sadząc po komentarzach chlebek bedzie wysmienity ;)) i na to liczę ;)) dam znac jak szyszedl chlebek ;))
-
2012/11/05 10:03:09
Mili, mam nadzieję, że dobrze wyszedł :)
-
Gość: Inka, 178.73.48.7*
2012/11/07 20:21:14
O matko, jak długo trzeba wyrabiać ciasto aby odchodziło od ręki??? Ja już nie daję rady :(
-
2012/11/08 10:36:10
Około 2 minut :) tak na oko. Podsyp maką :) I raczej nie wyrabiaj za długo, bo to dla ciasta też nie jest dobre. Trzeba pamiętaż, że ciasto to ciasto, zawsze jest trochę lepkie, nie będzie odchodziło od reki tak, jak powiedzmy, śliska piłka :) Po prostu zostaw je, by już wyrastało :)
-
Gość: Anna, d96-246.icpnet.pl
2012/11/11 22:25:43
Właśnie upiekłam, ale chlebek wyszedł mi gliniasty. Co robię źle ???
-
2012/11/12 08:43:44
Myślę, że mógł być za krótko pieczony, lub temperatura była za niska. Ewentualnie: za krótko pieczony w zbyt wysokiej temperaturze tak, że skórka wydawała się rumiana, a środek pozostał surowy.
-
Gość: , 103.160.246.94.ip4.artcom.pl
2013/01/14 21:45:42
Rewelacyjny chlebek. Moje dzieci są zachwycone. Dziękuję
-
Gość: Slageroth, v43-03.opera-mini.net
2013/01/15 08:38:02
Wczoraj zrobiłem według przepisu i uważam, że łyżeczka soli to za dużo. Ale to już indywidualna kwestia. Dziś robie podwójną porcje, ale do ciasta dodałem pół główki czosnku. Do tej wersji dodałem jednak pół łyżeczki soli więcej. Zabrakło mi tylko jajka do natarcia ale wygląda i pachnie cudownie.
-
Gość: marynatka, 178235109060.elblag.vectranet.pl
2013/01/19 18:56:16
Przepis fantastyczny! Chleb był bardzo smaczny:) Był, bo od razu zniknął. Jutro piekę drugi!
-
2013/01/21 09:56:47
Gość: , 103.160.246.94.ip4.artcom.pl - ogromnie się ciesze ze smakowało :)

Slageroth - z czosnkiem z pewnością będzie wspaniały, pozdrawiam! :)

Martynka,to super, że jesteś z niego zadowolona! :)

-
Gość: pola, host86-146-223-119.range86-146.btcentralplus.com
2013/03/03 11:55:39
Czy moge zamiast prawdziwych drozdzy uzyc drozdzy w proszku? Jesli tak, to co jeszcze powinnam zmodyfikowac w przepisie. Czy moge zamiast maki zytniej dodac otrebow przennych lub owsianych i czy wtedy musialabym zmienic cos jeszcze w przepisie? Prosze o odpowiedz. Z gory slicznie dziekuje.
-
2013/03/04 09:13:07
Pola, oczywiście, mozesz użyć drożdży w proszu. Daj wówczas taką ilość, jaka producent zaleca do użytej ilości mąki Procedura bez zimian. Można także dodać otrębów (ok. garść, by ciasto nie było za ciężkie - zobaczysz, czy potrzeba w zwiazku z tym odeorbinkę wiecej wody, czy nie). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku. :)
-
Gość: King, cbu131.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/24 15:05:23
w końcu naprawdę prosty przepis bez udziwnień!
-
2013/03/25 12:20:58
Dziękuję, King :)
-
Gość: Terenia, ip-178-212-216-193.ambit24.net
2013/04/30 17:06:47
Zaraz biorę się do robienia chlebka :) Zakwas będzie dopiero za 2 dni, więc na razie pierwsza w życiu próba-na drożdżach :) Dam znać czy się udał.
-
Gość: Terenia, ip-178-212-216-193.ambit24.net
2013/05/01 13:33:55
Moja siostrzenica lat 7 powiedziała "mmmm... lepszy nż ze sklepu" :D
-
2013/05/04 12:21:42
Tereniu, ogromnie się cieszę, że Wam smakuje, pozdrawiam! :)
-
Gość: konstruktorka, 095160129182.rudaslaska.vectranet.pl
2013/10/31 19:20:31
Mój chlebuś wyrasta i zaraz wyląduje w piekarniku ciekawe co wyjdzie;-) pozdrawiam
-
Gość: Ela, public3894.cdma.centertel.pl
2013/11/28 09:21:28
mąka pszenna i żytnia mają różną wagę, więc w przepisie powinny być raczej podane ilości w gramach...
-
2013/11/29 13:48:09
Nie powinny, Elu. Nie ma znaczenia, jaka mają wagę oddzielnie. Ma znaczenie, jaka waga docelowo obu produktów ma wyjść i w jakich proporcjach powinnaś je połączyć.
-
Gość: Aga, 82-168-34-148.ip.telfort.nl
2014/01/13 13:29:18
moj własnie sie piecze robiłam krok po kroku dokładnie mam nadzieje ze wyjdzie bo juz tyle co musialam wywali zakalców masakra ale tak pachnie ze mmmm ...
-
2014/01/13 15:00:26
Aga, trzymam kciuki :)
-
Gość: mari, 088156112079.tarnowskiegory.vectranet.pl
2014/03/26 20:57:37
przyznaje,ze prostota przepisu a zarazem "skutecznosc" wywarla na mnie duze wrazenie bo chlebek pieknie wyrosl,teraz sie piecze na blasze zachowujac swoj ksztalt,a nie jest to takie proste...ciekawa jestem smaku...pozdrawiam)
-
2014/03/27 08:42:51
Mari, ciesze się, że chlebek ładnie rośnie. Mam nadzieję, że również smakuje :) Pozdrawiam.