Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 29 lipca 2008

Najłatwiejszy chleb drożdżowy

Ten chleb jest dokładnie taki, jak jego nazwa - najłatwiejszy i do tego pyszny. To właśnie od niego najlepiej zacząć swą przygodę z wypiekaniem chleba - ale uwaga! - to wciąga ;-) Przepis na ten ek zamieściła barbi1 na forum CinCin, ja podaję moją trochę zmodyfikowaną wersję. Naprawdę - zachęcam do spróbowania. Wypiek własnego chleba, smacznego, świeżego i bez konserwantów i ulepszaczy daje niezwykłą satysfakcję. :)


najprostszy chleb

 

1 opakowanie drożdzy instant (7g) lub 2.5 dag świeżych drożdży ( 1/4 kostki)

1,5 szklanki ciepłej wody

1,5 -2 szklanki mąki pszennej typ 650

4 łyżki mąki żytniej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli


1. Drożdże rozprowadzić w misce z ciepłą wodą, mieszając dodać 1 szklankę mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 2-30 minut, az drożdże "ruszą", czyli na powierzchni pojawią się małe bąbelki.

2. Jeśli będziemy piec chleb w formie (najlepiej w keksówce ok. 26 cm x 8 cm), teraz ją przygotowujemy, smarując ją wewnątrz lekko olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba. Jeśli będziemy piec bez formy, na blasze z piekarnika rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, który oprószamy mąką.

Do zaczynu dodajemy olej i sól. Dosypując pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż przestanie kleić się do dłoni.

Formujemy bochenek i uładamy go w formie/blaszce. Na chlebie wykonujemy kilka ukośnych nacięć, które nie tylko ozdobią bochenek, lecz także zapobiegną pękaniu podczas pieczenia. Nakrwamy nasz chleb wilgotną czystą ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (mozna na 1 godzinę).

Powierzchnię chleba możemy posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk.  Chleb można również posypać makiem lub sezamem.

3. Wyrośnięty chleb wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

Po 10 minutach pieczenia spryskujemy wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków), zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki) i zmniejszamy temperaturę do 180 st.C. Pieczemy chleb jeszcze 30 min.

Chleb studzimy na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

na kratce

Okrągły bochenek studzi się na kratce

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 29 lipca 2008 09:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • adrijah napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/29 20:19:25:

    Chyba zachęciłaś mnie do spróbowania :)

  • Gość ladypoland napisał(a) z 89.204.252.* komentarz datowany na 2009/01/30 12:16:42:

    Upieklam ten chlebus i wyszedl pyszny!! A tyle co ja sie oprobowalam innych przepisow i nigdy mi nie wyszedl. Piekny ksztalt, z nacieciami zrobilam tak jak w przepisie doradzono, zeby byl jeszcze ladniejszy:)
    Nie posmarowalam go jajkiem, ale dzisiaj jak bede piekla to nasmaruje i zobacze jak wyjdzie...ale pewnie jeszcze lepszy:)
    Dziekuje za ten czytelnym i prosty przepis!! Pozdrawiam goraco!! ;0) ;-D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/31 09:53:56:

    Ladypoland, naprawdę ogromnie się cieszę! :-) Życzę wielu pysznych chlebków!
    Pozdrawiam serdecznie, Mi

  • Gość Karina Riddle napisał(a) z *.master.pl komentarz datowany na 2010/11/09 21:20:08:

    Ja robilam w szkole na zajeciach podobny chleb ale szukalam porcji na jeden bochenek, dzięki śliczne! :)
    My dodawaliśmy do niego jeszcze płatki owsiane, ziarna słonecznika i dyni, a w wersji na słodko (taki chleb raczej do zjedzenia bez niczego albo z dżemem) to daliśmy mniej soli i musli, suszone owoce i też wyszedł pyszny :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/15 09:12:12:

    Karino, cieszę się, że mogłam pomóc :))

  • Gość Paulina napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/05/01 16:14:06:

    Zabieram się za pieczenie ;)

  • Gość mandy napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2011/05/03 15:29:48:

    Rewelacja właśnie pokroiłam przepyszne:)a teraz zabieram się za babkę

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/04 10:14:57:

    Paulino, mam nadzieję, że się udał :)

    Mandy, ogromnie się cieszę!
    Dziękuję za wizytę na blogu :))

  • Gość anka napisał(a) z 213.155.189.* komentarz datowany na 2012/01/07 19:48:53:

    a jajka??

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/08 20:54:15:

    Ale co "jajka"? O jakie jajka chodzi?
    w tym przepisie nie używa się jajek. To nie babka drożdżowa, tylko chleb!

  • Gość ania napisał(a) z *.ghnet.pl komentarz datowany na 2012/03/01 22:06:47:

    zrobiłam! pyszny! dzięki za ten przepis! nigdy wcześniej nie piekłam chleba, ten przepis mnie przekonał. teraz będę próbować w różnych wariacjach

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/04 10:30:14:

    Aniu, ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona i że chlebek się udał! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę na blogu :)

  • Gość TheL napisał(a) z 109.94.243.* komentarz datowany na 2012/03/25 21:09:52:

    Ja robię taki chlebek jedynie ze zwykłej mąki szymanowskiej, dodaję odrobinę więcej drożdży i staram się aby ciasto było odrobinkę zbite, tzn aby nie "lało się" ważne też jest aby bardzo długo je ugniatać wtedy dużo powietrza się do niego dostaje i chleb jest pulchny i "dziurawy w środku" rośnie ogromny. Ja robię do z 1,3 kg mąki na blasze dużej do ciasta. Chleb sklepowy nie może nawet przy takim postać :) Zanim do końca wystygnie to już dużej części nie ma :P

  • Gość TheL napisał(a) z 109.94.243.* komentarz datowany na 2012/03/25 21:57:16:

    i jeszcze zapomniałem dodać że jeśli nie chcecie grubej skóry a jedynie baaaardzo delikatną warto owinąć do pieczenia chleb w folię do pieczenia, wtedy jest wyjątkowo delikatna skórka i NIGDY takiego chleba nie znajdziecie w sklepie :)

  • Gość Majbritt napisał(a) z *.yok.fi komentarz datowany na 2012/06/26 22:32:53:

    Super recept akurat dla takiej kuchennej analfabetki jak ja :D Chlebek już pięknie woni na stole, mam nadzieję, że będzie i smakować :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/27 20:57:14:

    Majbritt, bardzo się cieszę, że się udał, życzę smacznego :)

  • Gość pawel napisał(a) z *.net.stream.pl komentarz datowany na 2012/10/03 11:25:43:

    Powiem tak jestem facetem totalnie lewym w kuchni a już bede 2 taki sam piekł pierwszy duży zniknął tego samego dnia

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/03 14:16:29:

    Pawle, strasznie się cieszę i gratuluję udanego wypieku!

  • Gość Monika napisał(a) z *.home.aster.pl komentarz datowany na 2012/10/14 18:16:25:

    Czy w przepisie chodzi o łyżkę stołową soli czy łyżeczkę od herbaty? Bo dałam łyżkę stołową i za słony ten chleb mi wyszedł. A poza tym super.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/15 11:33:56:

    W przepisie była 1 łyżka stołowa, płaska. Oczywiście, każdy stopień słoności powinien tak naprawdę dostosować do swoich upodobań. W momencie, kiedy pisałam ten przepis używałam zwykłej soli kuchennej, jodowanej. Teraz używam soli morskiej, która jest bardziej słona w smaku, więc tej bym dała faktycznie łyżeczkę. Pozdrawiam - cieszę się, że poza słonością chleb się udał :)

  • Gość mili napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2012/11/04 17:56:51:

    wlasnie jestem w trakcie robienia ciasta, sadząc po komentarzach chlebek bedzie wysmienity ;)) i na to liczę ;)) dam znac jak szyszedl chlebek ;))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/05 10:03:09:

    Mili, mam nadzieję, że dobrze wyszedł :)

  • Gość Inka napisał(a) z 178.73.48.* komentarz datowany na 2012/11/07 20:21:14:

    O matko, jak długo trzeba wyrabiać ciasto aby odchodziło od ręki??? Ja już nie daję rady :(

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/08 10:36:10:

    Około 2 minut :) tak na oko. Podsyp maką :) I raczej nie wyrabiaj za długo, bo to dla ciasta też nie jest dobre. Trzeba pamiętaż, że ciasto to ciasto, zawsze jest trochę lepkie, nie będzie odchodziło od reki tak, jak powiedzmy, śliska piłka :) Po prostu zostaw je, by już wyrastało :)

  • Gość Anna napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2012/11/11 22:25:43:

    Właśnie upiekłam, ale chlebek wyszedł mi gliniasty. Co robię źle ???

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 08:43:44:

    Myślę, że mógł być za krótko pieczony, lub temperatura była za niska. Ewentualnie: za krótko pieczony w zbyt wysokiej temperaturze tak, że skórka wydawała się rumiana, a środek pozostał surowy.

  • Gość napisał(a) z *.ip4.artcom.pl komentarz datowany na 2013/01/14 21:45:42:

    Rewelacyjny chlebek. Moje dzieci są zachwycone. Dziękuję

  • Gość Slageroth napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2013/01/15 08:38:02:

    Wczoraj zrobiłem według przepisu i uważam, że łyżeczka soli to za dużo. Ale to już indywidualna kwestia. Dziś robie podwójną porcje, ale do ciasta dodałem pół główki czosnku. Do tej wersji dodałem jednak pół łyżeczki soli więcej. Zabrakło mi tylko jajka do natarcia ale wygląda i pachnie cudownie.

  • Gość marynatka napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/01/19 18:56:16:

    Przepis fantastyczny! Chleb był bardzo smaczny:) Był, bo od razu zniknął. Jutro piekę drugi!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/21 09:56:47:

    Gość: , 103.160.246.94.ip4.artcom.pl - ogromnie się ciesze ze smakowało :)

    Slageroth - z czosnkiem z pewnością będzie wspaniały, pozdrawiam! :)

    Martynka,to super, że jesteś z niego zadowolona! :)

  • Gość pola napisał(a) z *.range86-146.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/03/03 11:55:39:

    Czy moge zamiast prawdziwych drozdzy uzyc drozdzy w proszku? Jesli tak, to co jeszcze powinnam zmodyfikowac w przepisie. Czy moge zamiast maki zytniej dodac otrebow przennych lub owsianych i czy wtedy musialabym zmienic cos jeszcze w przepisie? Prosze o odpowiedz. Z gory slicznie dziekuje.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 09:13:07:

    Pola, oczywiście, mozesz użyć drożdży w proszu. Daj wówczas taką ilość, jaka producent zaleca do użytej ilości mąki Procedura bez zimian. Można także dodać otrębów (ok. garść, by ciasto nie było za ciężkie - zobaczysz, czy potrzeba w zwiazku z tym odeorbinkę wiecej wody, czy nie). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku. :)

  • Gość King napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/24 15:05:23:

    w końcu naprawdę prosty przepis bez udziwnień!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 12:20:58:

    Dziękuję, King :)

  • Gość Terenia napisał(a) z *.ambit24.net komentarz datowany na 2013/04/30 17:06:47:

    Zaraz biorę się do robienia chlebka :) Zakwas będzie dopiero za 2 dni, więc na razie pierwsza w życiu próba-na drożdżach :) Dam znać czy się udał.

  • Gość Terenia napisał(a) z *.ambit24.net komentarz datowany na 2013/05/01 13:33:55:

    Moja siostrzenica lat 7 powiedziała "mmmm... lepszy nż ze sklepu" :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/04 12:21:42:

    Tereniu, ogromnie się cieszę, że Wam smakuje, pozdrawiam! :)

  • Gość konstruktorka napisał(a) z *.rudaslaska.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/10/31 19:20:31:

    Mój chlebuś wyrasta i zaraz wyląduje w piekarniku ciekawe co wyjdzie;-) pozdrawiam

  • Gość Ela napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/28 09:21:28:

    mąka pszenna i żytnia mają różną wagę, więc w przepisie powinny być raczej podane ilości w gramach...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/29 13:48:09:

    Nie powinny, Elu. Nie ma znaczenia, jaka mają wagę oddzielnie. Ma znaczenie, jaka waga docelowo obu produktów ma wyjść i w jakich proporcjach powinnaś je połączyć.

  • Gość Aga napisał(a) z *.ip.telfort.nl komentarz datowany na 2014/01/13 13:29:18:

    moj własnie sie piecze robiłam krok po kroku dokładnie mam nadzieje ze wyjdzie bo juz tyle co musialam wywali zakalców masakra ale tak pachnie ze mmmm ...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 15:00:26:

    Aga, trzymam kciuki :)

  • Gość mari napisał(a) z *.tarnowskiegory.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/03/26 20:57:37:

    przyznaje,ze prostota przepisu a zarazem "skutecznosc" wywarla na mnie duze wrazenie bo chlebek pieknie wyrosl,teraz sie piecze na blasze zachowujac swoj ksztalt,a nie jest to takie proste...ciekawa jestem smaku...pozdrawiam)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/27 08:42:51:

    Mari, ciesze się, że chlebek ładnie rośnie. Mam nadzieję, że również smakuje :) Pozdrawiam.

  • Gość przem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/02 18:31:52:

    Długo taki chlebek poleży ? :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/03 08:22:50:

    Przem, tak, jak to chleb, kilka dni. Domowe wypieki zachowują nawet dłużej świeżość, niż sklepowe.

  • Gość Maga napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/12/24 10:30:57:

    Dziś upiekłam! To mój pierwszy w życiu chleb:D Jakie to piękne uczucie! Chlebek wyszedł bardzo smaczny, nie jest to mój smak idealny ale naprawdę jest ok. Piekłam 10 min dłużej bo był słabo zarumieniony, po tym czasie jednak nie zrobił się bardziej więc taka widać jego uroda, co oczywiście w niczym nie przeszkadza;) Wyrabiałam go 15 minut i ciasto nie odchodziło od ręki, jednak dłużej nie miałam siły. Urósł ładnie do brzegu keksówki 22cm. Dziękuję za przepis, jest naprawdę łatwy:-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/28 12:45:33:

    Maga, bardzo się cieszę! Tak - ja tez pamiętam to uczucie pierwszego własnoręcznie zrobionego chleba, jest wspaniałe :) Co do zrumienienia: można chleb smarować woda, mlekiem, mlekiem z cukrem lub rozmąconym białkiem - wszytko to sprzyja rumienieniu. dodatkowo (jeśli masz) można użyć górnej grzałki piekarnika, b mocniej zrumienić skórkę. Każdy piekarnik troszeczkę inaczej piecze - może spróbuj leciutko podwyższyć temperaturę pod koniec pieczenia - ja akurat nie mam problemów z rumienieniem tego chleba. Zachęcam Cię również do wypróbowania innych chlebowych przepisów (zwłaszcza np. chleba na zakwasie żurkowym oraz chleba na tradycyjnem zakwasie)- teraz, gdy 'chlebowa droga' stoi przed Tobą otworem, z pewnością odnajdziesz w końcu swój idealny smak :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters