Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 29 lipca 2008

Typy m±ki

W nawiazaniu do w±tku "O rodzajach m±ki" zamieszczam tabelę z typami maki, przydatn± do szybkiego okre¶lenia do jakiego wypieku najbardziej nadaje się dana m±ka.

 

Typ m±ki pszennej

Nazwa

400

450

- m±ka tortowa - do wypieku ciast tortowych

- przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich

500

m±ka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek
m±ka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów
m±ka krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów

550

m±ka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, nale¶nikowych oraz kopytek, knedli, klusek

650

M±ka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczaj±cy do zup i sosów

720

m±ka żytnia chlebowa

850

m±ka pszenna chlebowa

1000

m±ka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista

1400

m±ka sitkowa do wypieku pieczywa

1850

m±ka graham do wypieku pieczywa

2000

m±ka razowa do wypieku pieczywa

3000

m±ka pełnego przemiału

 M±ki żytnie klasyfikuje się do dwóch podstawowych grup jasne i ciemne:

1. 580 jasna
2. 800 żytnia
3. 1400 sitkowa
4. 1850 starogardzka
5. 2000 razowa

Żródła:

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka

http://www.technolog.friko.pl/3.surowce/6.htm

http://www.osesek.pl/kasze-ziarna-pestki-orzechy/maka-rodzaje-i-typy.html

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 29 lipca 2008 10:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Go¶ć ala napisał(a) z host-89-231-109-39.warszawa.mm.pl komentarz datowany na 2010/02/05 16:27:28:

    Bardzo Ci dziękuję za te wszystkie szczegóły dotycz±ce rodzajów m±ki i robienia zakwasu. Gotuję dużo i od lat, ale chleb zaczęłam piec niedawno i, co tu dużo kryć, nie zawsze mi wychodzi. Ale nie zrażam się, bo ćwiczenie czyni mistrza, prawda?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/09 10:20:34:

    Dokładnie tak, Alu :) Dziękuję Ci za wizytę na blogu i bardzo się cieszę, że przydały Ci się zamieszczone tu informacje :) Pozdrawiam!

  • Go¶ć jodla napisał(a) z 82.177.136.11* komentarz datowany na 2010/05/02 14:29:41:

    Jestem w tej samej sytuacji - dzięki za te m±ki; nigdy nie wiedziałam, czym naprawdę się różni± :). Chleb piekę od niedawna, po okresie korzystania z przepisów zaczynam eksperymentować. Używam zwykłego piekarnika, ale my¶lę nad maszyn± do pieczenia chleba. Pozdrawiam wszystkie siostry w gotowaniu!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/05 11:07:00:

    Witaj Siostro Jodło :) Cieszę się, że informacje okazały się dla Ciebie przydatne :) Zawsze tez mi ogromnie miło, gdy spotykam osoby, które odkryły w sobie pasję pieczenia :)
    Pozdrawiam!

  • Go¶ć napisał(a) z c-98-193-76-151.hsd1.il.comcast.net komentarz datowany na 2012/12/26 20:36:49:

    Dziekuje za informacje sa mi bardzo przydatne. Jakos do tej pory nie zastanawialam sie nad roznica miedzy makami a tu prosze. Strone dodalam do ulubionych dziekuje

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/27 09:26:09:

    Cieszę się, że informacje się przydały, pozdrawiam serdecznie :)

  • Go¶ć Czarny Kapturek napisał(a) z public-gprs708038.centertel.pl komentarz datowany na 2013/09/18 15:35:15:

    A ja nie piekę, ale uczę się w szkole gastronomicznej i szukałam wła¶nie takiego artykułu dla uzupełnienia wiedzy c:

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/19 10:50:06:

    Cieszę się, że wpis się przydał, pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin bloga :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa