Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 08 sierpnia 2008

Przyprawa do Shoarmy z kurczaka


1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczka soli

Wymieszać w miseczce, przechowywać w szczelnym słoiczku.

Aby przyrządzić potrawę, rozmieszać wybraną przez siebie ilość przyprawy (nie mniej jak łyżeczka na porcję, czyli jedną pojedynczą pierś kurczaka) w kilku łyżkach oliwy lub oleju, następnie marynować mięso pokrojone w kostkę. Im dłuższy czas marynowania (w ramach rozsądku, oczywiście  ) , tym lepszy smak mięsa- co najmniej godzina.

Jak wypróbowałam, bardzo korzystnie wpływa dodatek 1 łyżeczki przecieru pomidorowego, czyli 


marynata = olej + mieszanka przyprawowa + 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.



Słodkiej papryki nie należy żałować - możną nawet zwiększyć podaną ilość. Można natomiast operować swobodnie solą, wydaje mi się jednak, że to, co podaję w moich proporcjach to już maximum, bo potem wychodzi za słone. Można tą ilość zmniejszyć, dostosowując do swojego gustu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 08 sierpnia 2008 10:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/02 15:41:21:

    na pewno wypróbuję Twój sposób na Shoarmę:) bo uwielbiam te kawałeczki kurczaczka;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/03 08:45:21:

    Ilonko, bardzo mi miło. Ja także lubię takiego kurczaka. I -jak mówiłam - bardzo polecam dodatek koncentratu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!