Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 12 grudnia 2008

Piernikowe serca

Najwyższy czas na pierniki!  Długo szukałam, zanim znalazłam przepis, dzięki któremu udało mi się upiec to, co dla mnie jest piernikiem idealnym. I nie można mnie chyba zbytnio winić, że szukam ideału w smakach dzieciństwa i pierniczkach o nazwie "Katarzynki". :)

Pierniczki miękkie, delikatne, pełne smaku, pachnące...  tyle, że w mojej wersji kryte nie czekoladą, a aromatycznym lukrem. Przepis pochodzący z Lebkuchen-rezepte, którego moją modyfikację tu przedstawiam,  znalazłam u Caritki.

1/3 kostki masła

½ szklanki miodu

½ szklanki cukru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki ciemnego kakao

szczypta soli

1  łyżeczka proszku do pieczenia ( jak się nabierze, z małym czubkiem ;-) )

1 jajko

2 szklanki maki pszennej tortowej ( typ 405 )

Masło, cukier, miód, przyprawę do pierników i kakao rozpuścić razem w rondlu, dokładnie mieszając. Masę odstawić aby trochę ostygła.

Przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i jajko. Następnie dodać przestudzoną masę piernikową ( taka, by nie oparzyła nam rąk) .


Zagnieść dokładnie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.


Zagniecione  ciasto nakryć w misce folią spożywczą i odstawić, by „odpoczęło” . Zaletą tego ciasta jest to, że może odpoczywać nawet kilkanaście godzin, zatem można je przygotować np. rano, a ciasteczka piec dopiero wieczorem. Moje ciasto leżało i odpoczywało  1 godzinę.

Ciasto rozwałkować, na grubość ok. 5-7 milimetrów, wykrawać ciasteczka, które następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec 6-8 minut – w zależności od wielkości pierników (ja piekłam 6 minut) w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Pierniki polukrować. Przechowywać w puszce/pudełku aby nie wysychały. Z tej porcji wyszło mi 30 pierników.


Lukier:

4 łyżeczki cukru pudru

1 łyżeczka mleka

kilka kropel soku z cytryny

2 krople aromatu rumowego

Utrzeć na jednolitą masę, w razie potrzeby zagęścić dodatkowym cukrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 12 grudnia 2008 09:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • saurelin napisał(a) komentarz datowany na 2008/12/14 19:37:47:

    Mmmm wygladaja przepysznie :)
    A mialam nie piec pierniczkow w tym roku :)

  • Gość Eve.eire napisał(a) z *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net komentarz datowany na 2009/01/20 15:55:15:

    Piekne zdjecie :)
    Pierniczki kuszace :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/21 09:54:06:

    Dziękuję! :)

  • pumka_gumka napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/13 19:12:53:

    naszo mnie nagle na jakies pierniczki i Twoje wydawaly mi sie byc idealnymi. Sa pyszne. Jeszcze nie zdazylam ich polukrowac i nie wiem, czy to zrobie, bo ubywa ich w zastraszajacym tempie :) Sa mieciutkie, pachnace i bardzo slodkie. Moje ciasto nawet godziny nie zdazylo polezakowac, ledwo pol mu dalam...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/14 10:27:11:

    Pumko - cieszę się naprawdę ogromnie, że pierniczki się tak ładnie udały i że Ci smakują! :-) Pozdrawiam ciepło, choć dzień dziś ponury :)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/20 14:35:42:

    O, faktycznie! Zapomnialam o nich... Tez je swego czasu u Caritki widzialam... Widze, ze bedzie coraz wiecej dylematow teraz ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/21 08:29:50:

    Ale to raczej miłe dylematy? :) Dla mnie zaleta tych pierniczków jest fakt, że są na prawdę szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają żadnych szczególnych przygotowań, a wychodzą pyszne. Ciasto na wiele nam "pozwala" - można je mieć albo za godzinę, albo spokojnie zostawić na całą noc i za pieczenie zabrać się dopiero następnego dnia :)

  • Gość Kicius napisał(a) z *.suwalki.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/02/16 13:39:23:

    Pierniczki wyszły przepyszniutkie :) Dziekuje za swietny przepis :) Wszyscy zajadali ze smakiem :) Nie lubie gotowac ani piec ale do pieczenia pierniczków powróce z pewnością :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/17 20:44:36:

    Kicius, jest mi ogromnie miło i strasznie się cieszę, że Wam smakowały i że choć nie przepadasz za pieczeniem, to masz chęć wracać do tych pierniczków :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2015/09/24 11:09:25:

    Czy ta strona była kiedyś czarna? szukam blogu w którym był przepis na piernikowe serca które były bardzo dobre. a To było dobre pare lat temu. A Przepis Twój wygląda mi identycznie do tamtego, chodź wszystkie przepisy są podobne.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/24 12:20:52:

    Gość: , n08-05-07.opera-mini.net - nie, nigdy nie była czarna. Jeśli dobrze pamiętam, to była kremowa i bordo :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!