Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 05 marca 2009

Pączki

Czasami mały pączek to za mało. Czasami zamiast rozwiązań błyskawicznych wolę poświęcić ciut więcej czasu, aby móc delektować się prawdziwym, tradycyjnym pączkiem.  Lub dwoma ;) 



1/2 kg mąki tortowej
8 łyżek cukru
1/2 opakowania drożdży (kostka ma 100g)
1 jajko
1 żółtko
1/3 kostki masła (kostka: 200g)
1/3 szklanki mleka
1 łyżka wódki
aromat waniliowy i rumowy

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek  i wkruszyć drożdże. Zalać je 4 łyżkami gorącej, lecz nie wrzącej wody. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż "ruszą".
Jajko z żółtkiem i cukrem utrzeć na puch. Dodać do mąki z wyrośniętymi drożdżami. Dodać mleko, rozpuszczone masło, wódkę i po 3 krople obu aromatów. Ciasto dobrze wyrobić, aż przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki.   Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczka by nie obeschło.

Ciasto podzielić na pół, każdą połówkę na pół - itd. Tym sposobem uzyskamy 16 kawałków równej wielkości.

Z każdego kawałka uformować placuszek, nadziać twardą marmoladą lub konfiturą różaną, zlepić brzegi i utoczyć w dłoniach foremną kulę. Gotowe pączki pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut, aż podwoją objętość.

Rozgrzać olej w rondlu. Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę.

Pączki smażyć z obu stron na głębokim oleju, następnie lukrować.

Lukier: do jednej łyżeczki mleka dodać 5 łyżeczek cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny, utrzeć. Można dodać kroplę aromatu waniliowego.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 05 marca 2009 20:54

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • askher napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/05 22:05:33:

    śliczne te pączusie - na dodatek z lukrem.. mniam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/24 09:46:07:

    Ogromnie dziękuję :)

  • Gość mica napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/01/19 16:30:52:

    a to masełko to w którym momencie dodać?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/21 09:34:41:

    Witaj, Mica, dziękuję za odwiedziny na blogu i zwrócenie uwagi - zaraz naniosę poprawkę w przepisie. :) Masło dodajemy razem z mlekiem, wódką i aromatem, po czym wyrabiamy ciasto. Pozdrawiam :)

  • Gość mica napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/02/02 12:31:37:

    pączusie robiłam pierwszy raz w życiu i zniknęły w przeciągu godziny :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/04 14:32:35:

    Mica, serdecznie gratuluję pierwszych "własnych" pączków i ogromnie cieszę się, że smakowały :)

  • yamine napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/23 15:10:42:

    DŻIĘKUJĘ....tekst

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/24 08:40:56:

    Yamine, bardzo proszę.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!