Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 21 września 2009

Szwajcarska brioszka z Neuchâtel

Kiedy wśród przepisów zaproponowanych przez Beę w 43 edycji Weekendowej Piekarni zobaczyłam przepis na tradycyjną Szwajcarską brioszkę, od razu wiedziałam, że chcę dołączyć do zabawy, i który przepis wybiorę. Brioszka jest przepyszna, kusi niesamowitym maślano -cytrynowym zapachem i smakiem :) Jest idealna z konfiturą czy twarożkiem, a także solo - do kawy.


500 g mąki pszennej tortowej
7 g  drożdży w proszku (lub 20 g świeżych)
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
2 jajka
60 g cukru
10 g miodu
75 g miękkiego masła
100 g rodzynek
otarta skórka z 1 cytryny
+ jajko do posmarowania

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, jajka, sól, cukier i miód. Wyrobić ciasto, ewentualnie dodając mąki, aby nie kleiło się do dłoni. Dodać partiami rozpuszczone masło i startą skórkę z cytryny.  Dodać rodzynki, jeszcze raz wyrobić dokładnie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto ponownie wyrobić. Można je w tym momencie podzielić na pół i upiec 2 mniejsze brioszki, lub pozostawić w całości. Z ciasta uformować w prostokąt i zwinąć jak bochenek chleba lub jak roladę. Umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia - np.  keksówce. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem i ponacinać w kratkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do  180 st. i piec jeszcze 30 min. Upieczoną brioszkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Tradycyjnie, po wyjęciu z piekarnika, smaruje się brioszkę gładką konfiturą morelową i wodą; można też posypać ją zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 września 2009 11:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/21 11:26:36:

    ja już w innym miejscu pisałam ,ale muszę ,muszę jeszcze raz :)))
    Twoja brioszka wygląda cudnie i zdjęcia takie klimatyczne !
    A i jest mi bardzo miło ,że zechciałaś się przyłączyć do pieczenia wspólnego
    pozdrawiam serdecznie

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/21 11:53:44:

    O tak, piekna brioszka! I naciecia jakie sliczne :)
    Milo mi, ze sie przylaczylas i ze brioszka Ci / Wam posmakowala :)

    Pozdrawiam serdecznie! :*

  • Gość konsti napisał(a) z *.ip110.fastwebnet.it komentarz datowany na 2009/09/21 16:41:18:

    Wyglada rzeczywiscie kuszaco! Po mojej zostalo juz tylko wspomnienie, zaloze sie, ze i Twoja szybko znika ze stolu:)
    pozdrawiam.

  • sweet_spoon napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/21 18:39:46:

    wyglada super:) ja tez ja zrobilam, niebo w gebie:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/23 08:57:16:

    Margot - ogromnie dziękuję, jest mi bardzo miło :)
    Dziękuję za wspólna zabawę, postaram się dołączać do Was częściej :)

    Bea - Dziękuję :) Ja też się bardzo cieszę, że się dołączyłam :)

    Konsti - faktycznie, brioszka ma bardzo silnie zaakcentowane właściwości znikające ;) - już jej nie ma :D Pozdrawiam! :)

    Sweet spoon - Dziękuję! Dokładnie - całkowicie się z Tobą zgadzam, niebo :)

  • ewa-r napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/26 18:11:23:

    Mi , brioszka wygląda niezwykle apetycznie (przepis do zapisania :-) )

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/28 08:48:08:

    Dziękuję, Ewo :) Brioszka jest faktycznie bardzo smaczna i długo zachowuje świeżość :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!