Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 05 października 2009

Kopytka

Kopytka, obok pierogów leniwych, są jednymi z typowych polskich klusek. Podane z sosem i sałatką mogą stanowić samodzielny obiad. Idealnie pasują także jako dodatek do różnych mięs, zarówno pieczonych jaki i duszonych. Wspaniale smakują również odsmażone na patelni. Samodzielne zrobienie kopytek nie jest wcale trudne. Rządzi nimi tylko jedna zasada - bez względu na to, ile mamy ziemniaków, mąki zawsze dajemy 1/4. Dzięki temu zrobimy dobre kopytka nawet bez użycia wagi. Dalsze szczegóły już w treści przepisu, zachęcam do spróbowania :)


1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać, ugotować. Utłuc dokładnie lub przecisnąć przez praskę tak, aby powstało gładkie puree. Odstawić, aby przestygły.

Całość masy ziemniaczanej podzielić nożem w misce na 4 części, kreśląc znak "+". Jest to prosty trick, dzięki któremu od razu będziemy wiedzieć, ile potrzebujemy mąki.
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W powstałą przestrzeń sypiemy mąkę - to jest nasza 1/4 . ( Zdjęcie w lewym dolnym rogu )

Dodajemy jajko i sól, wyrabiany dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk.  Blat, na którym pracujemy posypujemy mąką.

Z ciasta formujemy długi wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm.
Z wałeczka odcinamy pod skosem kluski - kopytka.

Kopytka wkładamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody.
( Warto sobie wypróbować samemu ten czas, by był takie, jak lubimy - nie za twarde i nie za miękkie. )

Jeśli nie mamy w planach niczego innego, kopytka można podać np. z szybkim sosem cebulowym.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 października 2009 08:58

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 10:16:18:

    kopytka ostatni raz jadłam lata temu, jakoś bardziej lubię kluski leniwe :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 11:20:54:

    Myślałam, że odpowiedź na to będzie prosta, nie jest :p
    Ja także W ZASADZIE wolę leniwe. Ja wręcz uwielbiam leniwe! Ale w sumie, kopytka jem przy zupełnie innych okazjach i w innym zestawieniu. Leniwe - wyłącznie na słodko. Kopytka - zawsze z jakimś sosem, czasem z mięsem. Więc to zupełnie dwie różne bajki, a każda ma swój urok :)

  • Gość napisał(a) z *.customers.tvtnet.ch komentarz datowany na 2009/10/05 12:00:08:

    Jak ja dawno nie jadlam kopytek! Mojemu mezowi bardzo smakowaly te 'polskie gnocchi' jak je nazywal ;) Przyznaje, ze nie robie ich tak czesto jak to bywalo w moim rodzinnym domu... Ale moze jeszcze sie kiedys skusze, dzieki za przypomnienie przepisu Mi :))

    Pozdrawiam!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 12:00:36:

    wrrr... to bylam ja, Bea ;)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 13:52:56:

    Lubię i jedne, i drugie :) Chociaż,....hmm, ostatnio coraz rzadziej je jadamy

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 14:03:31:

    A ja sobie chętnie niedługo zrobię , bo juz dawno nie jadłam a lubie takie jedzenie:)

  • krystyna911 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 18:37:21:

    Bardzo lubię kopytka. W różnych wersjach. Najbardziej, to chyba jednak takie odsmażone na rumiano. Niestety, nigdy mi nie wyszły tak idealne jak u Ciebie. Do tej pory mąkę sypałam "na oko", a teraz zastosuję zasadę jaką podałaś.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 09:28:07:

    Bea, bo te polskie gniocchi są przecież bardzo smaczne i bardzo uniwersalne. Pasują do tylu różnych potraw :)

    Szarlotku, bo to już tak jest, zawsze człowiek zabiegany i ma mało czasu :( to raczej zabawa na weekend, w dzisiejszych czasach...

    Atina - ja także bardzo lubię. :) Jest to miła odmiana od ziemniaków i ryżu :)

    Krystyno - to prawda, takie rumiane są przepyszne :) Ta zasada znacznie upraszcza przygotowanie kopytek. Jeśli ziemniaki są bardziej wilgotne, zawsze można dodać jeszcze odrobinę maki. Ciasto nie powinno być absolutnie twarde i zbite, ale nie powinno tez lepić się do dłoni. Dlatego nie należy przesadzić z mąką, bo twarde ciasto = zbyt twarde kluski. :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/07 11:57:37:

    Kopytka z sosem, pychota. Też całkiem niedawno nabrałam na nie ochoty i zrobiłam ;]

  • Gość Justyś napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/09/15 22:17:21:

    Uwielbiam kopytka!miałam taki sam przepis.U mnie w domu się je jadło na słodko z masłem ,posypane cynamonem i cukrem.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/16 10:50:45:

    U nas na słodko to raczej kluski leniwe (przepis na blogu), choć i kopytka tez są smaczne np. z bułką tarta zrumieniona. Częściej jednak jemy je z sosem i mięsem.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/08/29 19:04:43:

    najlepsze sa z cukrem i cynamonem

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/05 07:12:19:

    kopytka kopytkami ale na powyższym zdjęciu w metodzie na + to mąki jest 1/5 a nie 1/4

  • Gość Robert napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/08/12 16:52:13:

    Super prosty przepis i o to chodzi :D Dzięki

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/13 12:19:05:

    Robert, cieszę się, że przepis się przydał :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!