Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 12 października 2009

Latkes. Racuszki z jabłkami

Ten pyszny przepis znalazłam na stronie z przepisami kuchni żydowskiej. Od polskich racuszków, znanych chyba większości osób :) , różnią się dodatkiem korzennych przypraw, co stanowi ciekawą odmianę. Polecam :)


200 ml mleka
50 ml wody
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jabłka
szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka.

Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote.
Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 12 października 2009 09:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 09:37:52:

    Kocham wszelkie placuszki, racuszki a jak są z jabłuszkami i cynamonem tym lepiej:)
    Pyszności u Ciebie od rana!

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 11:59:56:

    te korzenne przyprawy muszą dodawać im charakteru :)

  • Gość Olasz napisał(a) z *.dslaccess.co.uk komentarz datowany na 2009/10/12 12:16:03:

    i nagle stalam sie jakies 25 lat mlodsza :) Racuchy z jablkami z wczesnym szczeniectwem mi sie kojarza, zwlaszcza takie apetyczne :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 13:08:02:

    Pyszności! Ciekawi mnie to połączenie z przyprawami korzennymi:) Koniecznie do wypróbowania:)

  • Gość napisał(a) z *.customers.tvtnet.ch komentarz datowany na 2009/10/12 14:53:44:

    Drukuje, beda dzis po poludniu :) Rzadko mi sie tak przytrafia, ze mam wszystkie potrzebne skladniki od razu w domu! :D

    Pozdrawiam i udanego tygodnia zycze!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 14:54:06:

    wrrr... to byla Bea ;)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 17:25:55:

    korzenne przyprawy bardzo pasują do jesieni

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/12 18:57:56:

    To taka szarlotka w plackach i kojarzy mi się niezwykle ciepło :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/14 09:42:24:

    Majana - ja tez bardzo lubię placuszki. Kojarzą mi się ze spokojnym, domowym śniadaniem weekendowym :)

    Aga - to prawda, dają nowy smaczek. Ilość możemy dozować wg. własnego uznania. :)

    Olasz - mi także :) To zadziwiające, jak człowiek dobrze pamięta takie szczegóły i do jak wielu smaków chce wracać właśnie dlatego, że kojarzą mu się z dzieciństwem. :)

    Atina -jak dla mnie, jest bardzo udane, byle nie przesadzić z ilością piernika, bo to mocna przyprawa :)

    Bea - i jak, smakowało? Mam nadzieję, że tak :))) Pozdrawiam, miłego tygodnia :)

    Asieja - oj, i to jak :) Rozgrzewają, gdy za oknem śnieg i wiatr. :)

    Szarlotek - masz rację, wcześniej tak nie pomyślałam: faktycznie szarlotka w plackach :DDD

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/15 12:38:40:

    One sa przepyszne!!! I mowi to osoba, ktora od zawsze uwazala, ze racuchow nie lubi! (probowala roznych, wiec ta opinia byla oparta na doswiadczeniach moich kubkow smakowych ;) ). Dziekuje za swietny przepis Mileno!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/16 09:13:57:

    Skoro to pierwsze racuszki, które Ci zasmakowały, to moja radość jest tym większa :) Naprawdę, ogromnie się cieszę :) Pozdrawiam! :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/23 22:32:26:

    Przygotowałam je na tydzień korzenny - pycha:) Bardzo mi smakują:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/25 08:41:39:

    Atino, ogromnie się cieszę. Dziękuję, że wypróbowałaś przepis :) Pozdrawiam!

  • Gość Martyna napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/10/18 14:14:39:

    Te placki są znakomite. Uwielbiam je ja, uwielbia je mój mąż i uwielbiają je moje dwa szkraby:) Dziękuję za przepis, ba bardzo często z niego korzystam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/19 16:35:11:

    Martyna, ogromnie się cieszę, że Wam smakują, pozdrawiam serdecznie! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters