Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 05 października 2009

Szybki sos cebulowy do klusek, kopytek, mięs...

Jeśli nie mamy dużo czasu, brakuje nam pod ręką składników lub jeśli nie robimy akurat żadnego mięsa, a potrzebny jest nam sos do klusek śląskich czy kopytek, można zrobić taki właśnie szybki sos cebulowy.


2 cebule
250 ml wody
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki curry
pieprz czarny mielony
sól do smaku
2-3 łyżeczki mąki
masło

Cebule drobno posiekać, zrumienić na oleju. Zalać 250 ml wrzącej wody, zagotować. Doprawić curry oraz pieprzem i solą do smaku. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki.

foodelek: przepisy tygodnia



 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 października 2009 08:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/05 12:35:33:

    Przepisuję do zrobienia:)) Ty to masz pomysły:)) Dania szybkie, a smakowite:))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 09:30:58:

    Dziękuję Andziu, jest mi bardzo miło :) Mam nadzieję, że sos Ci zasmakuje. Tak to już jest, że nie każdego dnia jest czas na coś pracochłonnego, czasem trzeba się "ratować" czymś szybkim :)

  • Gość Olasz napisał(a) z *.dslaccess.co.uk komentarz datowany na 2009/10/15 19:47:57:

    Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/16 09:02:42:

    Olu, jestem zaskoczona i jest mi ogromnie mi miło :) Dziękuję! :))))

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/05 13:34:40:

    Super przepis na sos ;]

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/06 09:51:21:

    Dziękuję! Pozdrawiam :)

  • kulinarneprzepisy napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/15 19:07:35:

    Sosy cebulowe to świetny dodatek do różnych mięs, klusek śląskich, kopytek, i wielu, wielu innych dań. Proponuję zrobić kotlety z baraniny (młodej) z dodatkiem rumianego sosu cebulowego. Pychota!!

  • Gość ag napisał(a) z *.jeleniagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/03/22 15:13:23:

    mmm jaki smakowity sos banalnie zrobiony :) muszę wypróbować

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/23 08:55:53:

    Ag, polecam :)

  • Gość ferri napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/03/26 22:55:51:

    witam, na koncu cebulę dodatkowo rozdrabniam blenderem.sos j.est baardzo jednolity

  • Gość marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/03/23 10:30:28:

    Sos pyszny :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/25 21:06:45:

    Ferri, oczywiście, można i rozdrobnić :)

    Marzena, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :)

  • Gość mała napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/03 16:28:20:

    ja jeszcze dodaje trochę startej marchewki

  • Gość pogo_pogo napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2013/05/20 20:12:14:

    Dziś robiłem - szukałem czegoś szybkiego do kopytek i naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony - chociaż po przeczytaniu przepisu nie byłem optymistycznie zaskoczony.
    Polecam, Polecam, Polecam
    super

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/22 10:29:15:

    pogo_pogo, to super, że smakowało! Przepis jest bardzo prosty, ale często to właśnie te najprostsze rzeczy dają pozytywny rezultat. :)

  • Gość rafal napisał(a) z *.static.haker-net.pl komentarz datowany na 2014/02/04 10:47:58:

    Witam własnie chcę zrobić ten sos tylko nie wiem ile masła dodać do zasmażki, pomoże ktoś szybko?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/06 10:22:28:

    około 1-2 łyżeczki.

  • Gość napisał(a) z *.customers.d1-online.com komentarz datowany na 2014/05/26 22:06:29:

    A czy do tego sosu mogę dodać jakieś mięso?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/27 08:43:25:

    Tak, oczywiście, można dodać gotowanego kurczaka, duszoną wieprzowinę, wołowinę - co sobie życzysz. Można nawet zrumienić na patelni pokrojony w kostkę boczek i dodać - też będzie smacznie.

  • Gość Ewa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/07/24 23:24:39:

    Przepis wygląda fajnie, a można zamiast zasmażki użyć śmietany do zagęszczenia ?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/25 11:03:45:

    Tak Ewo, oczywiście, można użyć śmietany rozmieszanej z mąką (śmietana bez maki nie zagęści sosu). Wówczas, biorąc pod uwagę, że już znajduje się tm szklanka płynu, użyłabym 2 łyżek śmietany i 1-2 płaskich łyżeczek mąki, w zależności, jak gęsty sos lubisz. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters