pełnia smaku...
Wpis
Po pysznej konfiturze z cukinii przyszła pora na równie pyszną konfiturę z dyni. Samą konfiturę robi się bardzo szybko, jak już tylko uporamy się z pokrojeniem i obraniem tego pięknego, choć pancernego warzywa, które wcale nie chce poddać się bez walki :D
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć malakserem na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach. Można pasteryzować.
i ja robiłam dyniowo pomarańczową,
ale z prawdziwą pomarańczą
następnym razem może też wypróbuję z galaretką :-)
a dla mnie słoiczek malutki by sie znalazł co?
Sliczny kolor ma Twoja konfiturka :)))
Sliczna konfitura. Taka sloneczna :) A dyni obierac i jeszcze np. trzec na tarce nie cierpie :))
Asieja - mi metoda galaretkowa ogromnie się spodobała :D
Aga - no pewnie! :)
Dziękuję, Majano, to zaleta dyń - są takie słoneczne :)
Majazteca - obieranie jakoś zniosę... Jak bym trzeć miała, to pewnie bym dała za wygraną, dlatego zatrudniam do tego malakser :p
ciekawy pomysł z tą galaretką :) pozwolę sobie zapisać przepis :)
Kolor ma przecudny!
I dziekuje za dedykacje :))
Milego tygodnia zycze! :*
Magdo - mi ten pomysł z galaretką bardzo przypadł do gustu, mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje :)
Bea - dziękuję :) A z dedykacją, cała dyniowa-przyjemność po mojej stronie :) Miłego tygodnia, cieplejszego niż tu :*
Dynia mnie wzrusza, bo jest niezastąpiona w różnych daniach a w konfiturze wygląda bosko :)
Witam, Ja jestem na diecie Dukana i dlugo juz szukalam alternatywy do placuszkow z jogurtem, serkiem itp. Przepis juz dwano spislam. oczywiscie galaretke zastapie ta bez cukru a cukier slodzikiem. Pytanie mam te galaretke dodajemy juz rozrobiona tak? Tak mysle.Prosze o odpowiedz, bo chce dzis zrobic:) Pozdrawiam i dziekuje.
Nie, nie, Beatko, galaretkę wsypuje się suchą i energicznie miesza. Rozpuszcza się w przecierze dyniowym. Życzę udanego dżemu i smacznych śniadań. Powodzenia w diecie! Pozdrawiam :)
( nie wiem, jakiej galaretki dokładnie użyjesz: warto może dodać otartą skórkę z pomarańczy, aby smak był intensywniejszy? Sama dynia, jak wiadomo, nie posiada zbyt intensywnego smaku : )
Co Dukan mówi na temat kakao? passionfruit.blox.pl/2008/10/Czeko-sliwki.html
Polecam też passionfruit.blox.pl/2009/09/Dzem-jablkowo-bananowy.html
Dostałam w prezencie słoiczek ,kolor rewelacja,smak ciekawy,w miarę jedzenia coraz bardziej smakuje.Szykuję się do pracy,może dodam trochę pigwy-podzielę się wrazeniami.Pozdrawiam.
Krzysiu, pigwa zapewne wzbogaci smak, czekam na wrażenia :)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |