pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z dyni o smaku pomarańczowym

Po pysznej konfiturze z cukinii przyszła pora na równie pyszną konfiturę z dyni. Samą konfiturę robi się bardzo szybko, jak już tylko uporamy się z pokrojeniem i obraniem tego pięknego, choć pancernego warzywa, które wcale nie chce poddać się bez walki  :D



Konfitura  z dedykacją dla Bei. :*

1.5 kg dyni  ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa

Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć malakserem na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.

Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.

Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
poniedziałek, 02 listopada 2009, rain1drop
Komentarze
2009/11/02 09:46:42
i ja robiłam dyniowo pomarańczową,
ale z prawdziwą pomarańczą
następnym razem może też wypróbuję z galaretką :-)
-
2009/11/02 10:30:37
a dla mnie słoiczek malutki by sie znalazł co?
-
2009/11/02 10:37:18
Sliczny kolor ma Twoja konfiturka :)))
-
2009/11/02 10:53:49
Sliczna konfitura. Taka sloneczna :) A dyni obierac i jeszcze np. trzec na tarce nie cierpie :))
-
2009/11/02 10:58:15
Asieja - mi metoda galaretkowa ogromnie się spodobała :D

Aga - no pewnie! :)

Dziękuję, Majano, to zaleta dyń - są takie słoneczne :)

Majazteca - obieranie jakoś zniosę... Jak bym trzeć miała, to pewnie bym dała za wygraną, dlatego zatrudniam do tego malakser :p


-
2009/11/02 19:43:16
ciekawy pomysł z tą galaretką :) pozwolę sobie zapisać przepis :)
-
2009/11/02 20:36:59
Kolor ma przecudny!
I dziekuje za dedykacje :))

Milego tygodnia zycze! :*
-
2009/11/03 08:28:18
Magdo - mi ten pomysł z galaretką bardzo przypadł do gustu, mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje :)

Bea - dziękuję :) A z dedykacją, cała dyniowa-przyjemność po mojej stronie :) Miłego tygodnia, cieplejszego niż tu :*
-
2009/11/14 21:15:18
Dynia mnie wzrusza, bo jest niezastąpiona w różnych daniach a w konfiturze wygląda bosko :)
-
Gość: Beatkab, 92.17.33.8*
2011/01/23 10:21:46
Witam, Ja jestem na diecie Dukana i dlugo juz szukalam alternatywy do placuszkow z jogurtem, serkiem itp. Przepis juz dwano spislam. oczywiscie galaretke zastapie ta bez cukru a cukier slodzikiem. Pytanie mam te galaretke dodajemy juz rozrobiona tak? Tak mysle.Prosze o odpowiedz, bo chce dzis zrobic:) Pozdrawiam i dziekuje.
-
2011/01/24 08:37:36
Nie, nie, Beatko, galaretkę wsypuje się suchą i energicznie miesza. Rozpuszcza się w przecierze dyniowym. Życzę udanego dżemu i smacznych śniadań. Powodzenia w diecie! Pozdrawiam :)
( nie wiem, jakiej galaretki dokładnie użyjesz: warto może dodać otartą skórkę z pomarańczy, aby smak był intensywniejszy? Sama dynia, jak wiadomo, nie posiada zbyt intensywnego smaku : )

Co Dukan mówi na temat kakao? passionfruit.blox.pl/2008/10/Czeko-sliwki.html
Polecam też passionfruit.blox.pl/2009/09/Dzem-jablkowo-bananowy.html
-
2011/11/17 21:08:52
Dostałam w prezencie słoiczek ,kolor rewelacja,smak ciekawy,w miarę jedzenia coraz bardziej smakuje.Szykuję się do pracy,może dodam trochę pigwy-podzielę się wrazeniami.Pozdrawiam.
-
2011/11/18 14:33:39
Krzysiu, pigwa zapewne wzbogaci smak, czekam na wrażenia :)