pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z jabłkami

Przepis na to pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto znalazłam na blogu Alicja w Kuchni . Bardzo polecam, nie tylko od święta, ale i do poobiedniej kawy :)



250 g mąki

200 ml mleka

100 g masła

100 g cukru

1 jajko

3 łyżki miodu

3 łyżki ciemnego kakao

1-2  łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody kuchennej ( sody do pieczenia)


2 jabłka


Jajko utrzeć z rozpuszczonym masłem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i kakao. Dodać mleko i mąkę, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sodę oraz  obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.


Ciasto przelać do formy keksówki ( 12 x 22 cm) . Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka) .

Ciasto wystudzić na kratce.


Lukier:  utrzeć 1 łyżeczkę mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem pudrem na gęstą masę.



wtorek, 08 grudnia 2009, rain1drop
Komentarze
2009/12/08 10:43:47
O mniam! Pierniczek z jabłkami musi być pyszny :)) Slicznie wygląda :)
-
2009/12/08 10:56:49
Mnie też by bardzo smakował :)
-
2009/12/08 14:15:39
Wiesz piernik z jablkami ostatni raz jadlam jak bylam jeszcze bardzo malutka u cioci , dodam ze ciocia jest doskonala cukierniczka * ach marzy mi sie jeszcze raz zjesc sobie aki piernik
-
2009/12/08 20:10:12
pyszny musi byc,moge sobie wyobrazic :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2009/12/09 08:11:02
Bardzo ciekawy przepis :) A skoro mnie zaintrygował ,to już go sobie notuję do wypróbowania :)
-
2009/12/09 10:17:06
Dziękuję, Majanko :)

Grażyno - polecam, jest mięciutki i bardzo aromatyczny :)

Gosiu - jeśli będziesz próbowała, mam nadzieje, że ten spełni Twoje oczekiwania. Choć smaki dzieciństwa zawsze stanowią pewne niedoścignione kryterium. :)

Gosia_b - Dziękuję za miłe słowa, cieplutkie pozdrowionka :)

Szrlotku, cieszę się, że Ci się podoba :)




-
2009/12/09 14:35:26
to kiedy na tą po obiedną kawę wpaśc?;)
-
2009/12/10 08:28:09
Aga - Ty możesz o każdej porze :D :*
-
2009/12/10 10:03:20
Swietny przepis! Bardzo lubie takie wilgotne, piernikowe ciasta! Dodatek jablka tez mi sie bardzo podoba :)
-
2009/12/11 09:11:50
Mi także dodatek jabłka w tym przepisie bardzo się spodobał. Cieszę się, że ciasto jest w Twoim guście :)
-
Gość: ktosiówna, 188.33.79.18*
2009/12/15 18:52:21
Witam, zaglądam tu od czasu do czasu, bardzo podobają mi się Twoje przepisy tu publikowane, ale dziś piszę ponieważ zauważyłam, że nie podałaś w składnikach ile jajek, domyślam się, że jedno, góra dwa, czy tak? a przepis ciekawy i prosty :]
-
2009/12/16 08:40:54
Witaj, Ktosiówna :) Dziękuję za odwiedziny na blogu a także za tą uwagę :) Tak, jest jedno jajko. Już je dopisuję do składników , żeby nie było żadnych wątpliwości. Pozdrawiam :)
-
Gość: EasyRider, host52-111-dynamic.20-79-r.retail.telecomitalia.it
2012/01/12 20:00:15
Tak jak wszyscy uwazam ze przepis jest bardzo ciekawy i tak jak wszyscy domniemam ze ciasto upiczone wg niego pewnie byloby smaczne.
Mam pytanie. Czy ktokolwiek probowal to upiec? :)
Pozdrawiam
-
2012/01/13 08:39:43
Ja próbowałam, i autorka przepisu też ;) - polecam iść do linka z przepisem źródłowym na blogu Alicja w kuchni .