Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 14 grudnia 2009

Szynka domowa

Na blogu Wasabi znalazłam wspaniały przepis na domową szynkę. Nie jest to szynka pieczona lecz gotowana, i to gotowana krótko, dzięki czemu zachowuje wspaniały, różowy kolor i soczystość. Idealnie smakuje  na kanapkach, z dodatkiem chrzanu bądź musztardy. Jest ozdobą zarówno codziennego jak i świątecznego stołu. A co najważniejsze - jest przygotowana w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Smacznego!



1 kg szynki wieprzowej
100 g soli
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 posiekane ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
1 duży listek laurowy

Zaczynamy wieczorem. W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała szynka - zagotować wodę z solą i przyprawami.  Zdjąć z palnika.

W tym czasie szynkę zwinąć i mocno obwiązać sznurkiem. ( Można także użyć mocnej białej nici kuchennej lub specjalnej siatki do wędlin).

Do wody włożyć szynkę, tak, aby cała szynka była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Tak, tylko 5 minut.
Garnek przykryć i pozostawić szynkę na całą noc.

Rano ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 5 minut. Pozostawić szynkę w garnku do wystygnięcia wody, po czym przełożyć ją do lodówki do całkowitego wystygnięcia. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 grudnia 2009 10:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 10:19:24:

    Ja też się na nią czaję! Aż ślinka leci :)

  • edysia79 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 10:37:09:

    No i to jest prawdziwa szynka!
    Tylko jakoś tak trudno uwierzyć że wystarczy 10 minut gotowania. Chyba spróbuję żeby się przekonać ;)

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 10:49:45:

    Robiliśmy kiedyś coś bardzo podobnego. Pięknie wygląda ten Twój kawałek mięsa. Chętnie bym się poczęstował plasterkiem;-)

  • pyra1101 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 10:51:54:

    No prosze jak ładna , a u mnie wędzona szyneczka jest.....www.ja-w-kuchni.bloog.pl

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 12:39:17:

    ....ojj tak pyszna jest ta szynka kiedyś ją robiłam....

  • malta_79 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 18:00:32:

    Ja robie podobną. Z tym, że samodzielnie ja pekluje przez tydzień... :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/14 20:47:33:

    Robiłam kiedyś szynkę z tego przepisu:) rzeczywiście wystarczą te pięciominutówki,a szynka jest soczysta i smaczna.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/15 08:46:44:

    Grazżnko - polecam! Ja jestem z niej ogromnie zadowowlona :)

    Edysiu - to się wydaje mało, ale faktycznie ten czas wystarcza. Należy pamiętac, żeoprócz samego gotowania szynka także dwukrotnie stygnie w tej gorącej wodzie, przez co sam proces obróbki termicznej trwa dłużej, niż 10 minut. :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/15 08:51:56:

    Andrzeju - prosze bardzo, częstujcie się :) Co prawda wirtualnie, ale od serca :)

    Pyra - wędzoną także z chęcią bym zrobiła, niestety, nie mam gdzie.

    Izaa_a tak, bardzo pyszna. Ja na pewno nie raz wrócę do tego przepisu :)

    Maltuś: Peklowania też chcę spróbować: muszę tylko saletrę gdzieś dopaść :)

    Negesca - ten czas rzeczywiście wydaje się którki, ale wystarcza. Ja głównie się obawiałam, czy wyjdzie mi taka pięknie różowa jak u Wasabi. Bałam się , by nie wyszła szara, jak pieczona. Ale nie - ona na prawdę jest taka, jak na zdjęciu, ogromnie mi się ten kolor podoba :)

  • Gość ewa napisał(a) z host31-52-56-106.range31-52.btcentralplus.com komentarz datowany na 2011/11/03 21:03:25:

    uwazajcie na proporcje soli ja dalm 80g do 2kg szynki i musialam ja wywalic bo byla za slona :( nastepnym razem dam mniej

  • Gość Ja napisał(a) z user-46-112-160-27.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/11/30 23:02:09:

    Czy ta szynka jest peklowana?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/16 11:59:58:

    Nie.
    Tak, jak w przepisie: zaparzana (gotowana).

  • Gość skaski napisał(a) z 88.123.192.77.rev.sfr.net komentarz datowany na 2012/01/30 09:49:34:

    Wspaniały przepis. Szynka miękka i nie włóknista. Pierwszą szyneczke już zjedliśmy ze smakiem, a dwie następne zrobię wkrótce i uwędzę. Polecam gorąco

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/01 09:24:37:

    Skaski, ogromnie się cieszę, że jesteście zadowoleni z tej szynki. My także ją bardzo lubimy. Dziękuję za wizytę na blogu, pozdrawiam serdecznie :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 09:56:55:

    zrobiłam, trochę za długo gotowałam i nie wyszedł mi taki ładny kolorek, ale szynka i tak pyszna :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/16 19:28:27:

    Też myślę, że chyba gotowanie mogło mieć wpływ na kolor, cieszę się jednak, że wyszło smaczne i jesteś zadowolona. Pozdrawiam! :)

  • Gość Mateusz napisał(a) z host86-151-91-152.range86-151.btcentralplus.com komentarz datowany na 2012/04/05 22:26:18:

    Od dzisiaj (czyli od momentu, w którym zrobiłem i spróbowałem szynki z powyższego przepisu) jest to mój przepis na szynkę numer jeden. So do wariacji przyprawowych to polecam soli tyle co jest podane jednak wiecej innych przypraw dodać, np. czosnku :)

    pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/06 22:44:46:

    Mateusz, ogromnie się cieszę, że szynka przypadła Ci do gustu :) Oczywiście- dodatkowe przyprawy należy dostosować do swojego smaku :)

  • Gość Jędrek_S napisał(a) z cmpc67-174.astral.lodz.pl komentarz datowany na 2012/05/03 16:12:44:

    No dobra - mam surową szyneczkę, szukałem w necie przepisu i trafiłem tutaj. Biorę się od dzisiejszego wieczorka za nią, bo jutro mam zaproszonych gości na pokerka - ( wyprzedzając :-)) spoko nie rozbieranego.... he he he ) - karty kartami może i lubią one dym, ale gracze ( znam ich nie od dziś) lubią przy tej okazji coś dobrego "wciągnąć" - mam więc cichą nadzieję, że nie będę musiał się "rumienić" zamiast szyneczki :-))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/04 10:51:22:

    Smacznego, Jędrek :)

  • Gość Falq napisał(a) z 83-238-173-21.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/05/25 12:11:13:

    Może to głupie pytanie, ale szynka do tego przepisu wchodzi surowa czy uwędzona?
    Nie wiem w jaką się zaopatrzyć w mięsnym. ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/28 10:58:46:

    Zaopatrz się w surowa szynkę :)

  • Gość napisał(a) z sub-gwx94-16-73.tvgawex.pl komentarz datowany na 2012/06/07 13:58:22:

    Robiłem...Pyszna...!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/07 14:23:06:

    Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie!

  • Gość smakosz napisał(a) z bup219.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/11 15:12:44:

    a te proporcje przypraw i soli to na jaką ilość wody ? tak mniej więcej :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/12 09:25:21:

    Tak mniej więcej, to ok. 1,5 litra. Ale oczywiście zależy to od rozmiaru szynki i rozmiaru garnka :)

  • Gość sabawi napisał(a) z 89-73-61-61.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/08/17 15:04:10:

    zrobilam ta szyneczke,ale nie jest tak rozowa i za slona,moze na 1,5kg miesa trzeba mniej soli,bo pol szklanki to za duzo

  • Gość jarek napisał(a) z host-213-5-209-197.wtvk.pl komentarz datowany na 2012/08/19 19:49:16:

    też mi się wydaje, że trochę za dużo soli ;-) Ale spróbuję

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/19 21:43:50:

    Sabawi, 100g soli to trochę mniej, niż pół szklanki. Oczywiście, każdy ma inny smak, jedni wolą mniej, inni bardziej słone. My wolimy mniej słone potrawy, a mimo to dla nas za słone nie jest. Może dla Was trzeba jeszcze mniej soli. Tylko w drugą stronę też nie można przesadzić, bo tutaj ta sól jest potrzebna, by cały proces przetwarzania mięsa prawidłowo zaszedł.

    Jarku, jak mówiłam, ilość soli w pewnym sensie zależna jest od gustu. Sklepowe wędliny są jeszcze bardziej słone :) . Poza tym, w końcu wędlinę się je na pieczywie, najczęściej z jakimś dodatkiem, np. pomidorem. Wtedy słoność nie jest tak wyczuwalna - w każdym razie dla nas nie jest. Powodzenia z szynką :)

  • Gość kamila napisał(a) z 77-255-12-222.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/09/22 11:47:24:

    Ja tylko w kwestii formalnej 100g soli to nie jest 100 mililitrow. Kilogram soli miesci sie w okolo pol litrowym pojemniku. Lepiej zwarzyc ale na szklenki to bedzie raczej 1/4

  • Gość 22233ab napisał(a) z 213-241-9-2.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/09/23 15:03:22:

    Witam.Przepis na gotowaną szynkę jest może dobry,ale nie podano czy szynkę przed gotowaniem peklować czy zanurzyć w solance,może ktoś konkretnie opisze jak to się robi ?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/23 21:11:15:

    Witaj. W przepisie jest podane dokładnie wszystko, co trzeba zrobić z szynką. Nie robimy z szynką nic ponad to, co zostało opisane. TEJ szynki się nie pekluje. Przeczytaj proszę od początku przepis : "Zaczynamy wieczorem...(...)" i jeśli chcesz wykonać tę szynkę, postępuj zgodnie z instrukcją :)

  • Gość 22233ab napisał(a) z 213-241-9-2.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2012/09/24 14:00:54:

    Dzięki za informację

    Andzrzej

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/25 09:00:56:

    Powodzenia, trzymam kciuki! Smacznego :)

  • Gość Darek napisał(a) z alm120.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/02 21:37:20:

    Właśnie skończyłem pierwszy etap. Zrobiłem wszystko tak jak w przepisie. Dałem tylko nieco mniej majeranku - skończył mi się, dodałem ok 2 łyżeczki tymianku i ok 2 łyżeczki kolendry. Oczywiście dałem też dwa razy więcej czosnku :) Polecam kolendrę do eksperymentowania. Jutro napiszę jaki mi wyszedł smak.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/03 08:22:45:

    Trzymam zatem kciuki, Darku :)

  • Gość GosiaK napisał(a) z sub252-31.elpos.net komentarz datowany na 2012/12/10 13:24:46:

    Witaj!
    Jak Ci ta szynka wyszła taka różowa? Moja po ugotowaniu od tej ilości majeranku jest szara.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/11 10:15:50:

    Gosiak, jest różowa od sporej ilości soli.

  • Gość basiaf7 napisał(a) z public71349.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2012/12/13 16:10:38:

    Szyneczka prima sort! :-) Dzięki za przepis. Moja jednak też nie wyszła taka różowa, jak na zdjęciu, "ale to nic", jak to powiedział mój trzyletni synuś i...zajadamy ze smakiem :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/14 09:23:13:

    Basiu, ogromnie się cieszę, że Wam smakuje. Może kolor następnym razem wyjdzie :)

  • Gość basiaf7 napisał(a) z public126757.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2012/12/14 12:48:33:

    Będzie wiele "następnych razów" :-) Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!

  • Gość piotr napisał(a) z 46.187.146.* komentarz datowany na 2012/12/15 10:09:56:

    Pyszna szyneczka. Właśnie wieczorem będę robił drugi raz. Z mojej strony proponuję więcej soli, ale to rzecz gustu jak ktoś napisał.POLECAM.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/17 08:43:33:

    Wesołych Świąt, Basiu!

    Piotrze, nogromnie się ciesz,ę, ze jesteś z niej zadowolony :)

  • Gość napisał(a) z host-87-101-75-26.leon.com.pl komentarz datowany na 2012/12/24 19:38:38:

    No i szlak trafił szynkę :-((((

  • Gość Marta napisał(a) z ip-84-39-173-41.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2012/12/25 17:26:36:

    Kupiłam kulkę i nie wiedziałam jak zrobić. To był pierwszy przeczytany przeze mnie przepis. Nie szukałam wiecej. Zaintrygował mnie krótki czas gotowania. Nie mogłam uwierzyć! Pomyślałam, że i tak nie mam nic do stracenia (jak będzie twarda to dogotuję) i zaryzykowałam. Tak! Tak! To najprawdziwsza prawda! Szyneczka wyszła mięciutka i zaróżowiona w środku! Na dodatek zestaw przypraw jest tak skomponowany, że przypomina tę ze sklepu (wędzoną). Sól dałam na wyczucie i jest w sam raz. Dziękuję za świetny przepis!

  • Gość Telpher napisał(a) z 91.226.7.16* komentarz datowany na 2013/01/17 20:44:06:

    Zrobiłem ale gotowałem za drugim razem 15 minut bo się bałem i dałem mniej soli niż pół szklanki - bo się bałem. I niepotrzebnie bo wyszłą mi przez to trochę mało słona (jak dla mnie) i się za bardzo z wierzchu rozgotowała. Następną zrobię dokłądnie zgodnie z przepisem :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/18 13:34:20:

    Marto, ogromnie się cieszę, że szynka się udała i że jesteś z niej zadowolona :)

    Telpher, z tą solą to nic nie szkodzi, za drugim razem już dasz tyle, by było dobrze. Poziom słoności też trzeba dostosować do swojego gustu, jedni wolą bardziej, inni mniej słone. Cieszę się, że poza tym dobrze wyszło :)

  • ebab napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/13 22:42:39:

    właśnie wieczorne gotowanie za mną, ciekawa jestem co z tego wyjdzie :) dosyć mam już sklepowych szynek...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 15:11:23:

    ebab - mam nadzieję, że wyszła smaczna domowa wędlina :)

  • Gość Qbek10 napisał(a) z 77-254-3-32.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/03/15 23:13:19:

    No jutro kupuje szyneczkę i robię niespodzianke zonie :) Nie pisaliście nic o sposobie wiązania szynki, obawiam się że z powodu braku doświadczenia, mogę mieć z tym problem, gdzie można kupić sznurek i jaki powinien być?

  • Gość linpl napisał(a) z duv121.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/21 20:46:22:

    Zrobilem wszystko zgodnie z przepisem i szynka wyszła bardzo smaczna.

  • Gość ela napisał(a) z ip-91-192-3-20.techmedia.com.pl komentarz datowany na 2013/03/21 23:44:36:

    a ja dzisiaj nasoliłam i popieprzyłam dwie kilogramowe szynki. czy mogę je jutro zamrozić i przed świętami ugotować wg Twojego przepisu?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/22 14:31:19:

    linpl- ogromnie się cieszę! :)

    Elu, jeśli mięso nie było wcześniej już mrożone, to tak. :)

  • Gość ania napisał(a) z efs65.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/23 16:43:20:

    Czy koniecznie trzeba ja wiazać??

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/24 14:00:49:

    Nie. Ale bez wiązania wędlina będzie miała ten sam kształt, co kawałek surowego mięsa, którego użyjesz. Czyli, mniej ładny, mało kształtny, mniej ładne i mniej równe plastry wyjdą. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to ok. Sznurek spożywczy można kupić w prawie każdym markecie a wiązanie nie jest trudne (zamieściłam instrukcję na blogu, lecz w zasadzie możesz związać jak umiesz, byle wędlina trzymała kształt, więc wg mnie warto spróbować :)

  • Gość B napisał(a) z host-89-231-49-47.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2013/03/26 17:21:59:

    Gdzie mogę znaleźć instrukcję wiązania? Rozumiem, że szynka ma być najzwyklejsza i nie trzeba jej przed gotowaniem przygotowywać, np. peklować?

  • Gość napisał(a) z aby82.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/27 21:23:40:

    bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis. dziś w dniu swoich urodzin mój teściu dostał swoją pierwszą dawkę chemioterapii, podobno dieta eko w przypadku takiego leczenia jest bardzo ważna. jestem pewna, że szyneczka będzie super. Bardzo dziękuję za przepis, to taki fajny prezent wielkanocny ;-)))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/29 21:33:17:

    Życzę smacznej szynki, lecz przede wszystkim dużo zdrowia dla Teścia i oczywiście dla Was. Skoro interesują Cię wyroby eko, zachęcam do wejścia w zakładki "Home made" oraz "Wędliny" i "Wypieki". Pozdrawiam!

  • Gość edytka napisał(a) z user-109-243-5-128.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/03/30 09:23:16:

    Czy po wystygnięciu wody szynkę trzeba z niej wyjąć całkowicie, czy ma przebywać w tej wodzie w lodowce?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/30 11:44:19:

    W lodówce ma już oczywiście przebywać bez wody.

  • Gość jagojago napisał(a) z aduq43.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/25 13:10:35:

    Mam zamiar skorzystać z tego przepisu, zastanawiam się tylko skąd taki ładny kolor tej szynki z zewnątrz. Czy trzeba ją jeszcze opiekać, czy taka ładna wychodzi z "wody"?

  • Gość tombeer napisał(a) z 83.218.96.16* komentarz datowany na 2013/12/21 21:58:25:

    Moim zdaniem bardzo dobry przepis przy kawałkach mięsa do 1 kg. Ja przed wszystkimi świętami pekluję szynkę, karkówkę i boczek i piekę w piekarniku. Ale ten przepis wydaje mi się bardzo dobry i wypróbuję go w tym roku.
    Dzięki za nowy pomysł w temacie przyrządzania mięsa.
    Jak zrobię, podzielę się wrażeniami....

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/22 09:03:41:

    Jagojago, to naturalny kolor mięsa, jaki wychodzi przy zastosowaniu tej metody, bez działań dodatkowych.

    Tombeer - tak, ja osobiście najbardziej lubię kawałki mięsa do 1 kg. Wolę zrobić 2-3 różne wędliny, niż ogromną ilość jednego rodzaju. Trzymam kciuki za udany wyrób, pozdrawiam!

  • malamoda napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 19:57:21:

    Szyneczka pyszna. Zrobiłam dzisiaj z 0,5 kg i 70 g soli. Wspaniała. Zrobiłam ze względu na dziecko. Przepis wspaniały. Jedzmy zdrowo.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/14 13:15:55:

    Malamoda - bardzo się cieszę, że Ci się przepis spodobał. Zgadzam się całkowicie, jedzmy zdrowo :) Pozdrawiam

  • Gość zaba2288 napisał(a) z ip-37-109-60-222.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2014/03/01 21:30:32:

    polecam ten przepis naprawde jest swietny :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/02 20:57:33:

    Żaba, bardzo się cieszę, że Ci smakuje, pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters

Opcje Bloxa