pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Angielska zupa - krem z kurczaka

Bardzo polecam tę pyszną delikatną zupę, na którą przepis znalazłam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska". Robi się ją dość szybko, a efekt jest na prawdę smaczny. Może być ozdobą zarówno codziennego stołu, jak i wykwintnego przyjęcia.



2 większe podudzia kurczaka ( tzw. pałeczki)
1 marchewka
1 cebula
kawałek pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki maki
3 łyżki śmietany 18%
pieprz czarny
sól
natka


Do garnka wlać 1,5 litra wody, włożyć kurczaka, obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę i pietruszkę. Gotować, aż kurczak będzie miękki - około 30 min.

Bulion przelać przez sito do drugiego garnka, tak, by kurczak i warzywa zostały na sicie.
W garnku po bulionie rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Stopniowo dolewać bulion, mieszając. Kiedy bulionu zostanie nam ok. szklanki, rozmieszać w niej śmietanę. Dodać do reszty zupy. Wlać sok z cytryny. Zagotować.

Z kurczaka zdjąć skórkę, mięso pokroić na paski i dodać do zupy.
Zupę doprawić do smaku solą i czarnym zmielonym pieprzem, by była lekko pikantna.
Podawać posypaną pietruszką.


środa, 27 stycznia 2010, rain1drop
Komentarze
2010/01/27 21:25:20
mnim wspaniale wyglada:) Uwielbiam jesc wszystkei zupy , ale niestety jakoś zawsze omija mnie gotowanie ich
-
2010/01/28 08:09:32
Jadłam kiedyś - bardzo mi smakowała.
-
2010/01/29 08:42:23
Za to robisz wspaniałe wypieki, Gosiu :)

MMK - przyznam, że mi także bardzo smakuje :)
-
2010/01/29 11:13:46
O mojej Julci by smakowała ta zupa ... mi też :)
Wygląda smakowicie !!!!
-
2010/01/29 14:28:57
bardzo smakowita alternatywa do rosołku :)
-
2010/01/30 20:56:18
bardzo fajna propozycja:)
-
Gość: picasion, public108837.cdma.centertel.pl
2011/09/28 16:48:31
Zrobiłam, w sumie zupa ok, ale zupełnie nie mój smak
-
2011/09/29 09:06:06
Fajnie, że zrobiłaś - w sumie tylko wtedy można się przekonać, czy danie to nas smak, czy nie - to juz kwestia indywidualnego gustu.