pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

"Meksykańska" sałatka z wędzonym kurczakiem i czerwoną fasolą

Dalszy ciąg mojej fascynacji wędzonym kurczakiem. Po sałatce z ananasem  przyszła pora na coś ostrzejszego w klimacie "meksykańskim". Polecam :)



2 wędzone udka kurczaka lub 4 podudzia ( tzw. pałeczki )
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka konserwowej kukurydzy
1/2 słoika konserwowej papryki
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
czarny pieprz
ostra papryka
ew. sól


Z kurczaka zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości i pokroić na nieduże kawałki. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając majonez i keczup.
Doprawić czarnym pieprzem, ostra papryką i ewentualnie – solą.


* oczywiście, można zrobić z połowy składników. Zarówno fasolę jak i kukurydzę można bez problemu sobie zamrozić na drugi raz.



środa, 13 stycznia 2010, rain1drop
Komentarze
2010/01/13 11:50:34
uwielbiam takie sałatki! Pycha :)
-
2010/01/13 12:38:25
A ja znowu napiszę, że bardzo fajna sałatka. Ech ten wędzony kurczak;-))
-
2010/01/13 15:39:16
Hmn super tyle rożnych pomysłow na sałatki teraz to nie wiem za któa sie zabrac ;)
-
2010/01/13 22:19:47
Moj maz taka robi, to Jego ulubiona :D
-
2010/01/14 18:42:04
Ta fasola mnie zniewala :) Ale ja fasolowa jestem :)
-
2010/01/15 10:13:22
Grażynko, ja także bardzo je lubię, zwłaszcza, że tak szybko się je robi :)

Andrzeju, do kurczaka - przyznaje, mam sentyment ;) W latach 80. kiedy niczego nie można było w sklepach kupić - wędzone kurczaki jakoś były, przynajmniej w mojej okolicy. :) Do tej pory je lubię.

haha, dziękuję, Gosiu. Można w porządku alfabetycznym, na przykład :))))

Eve - o, to się bardzo cieszę :)

Szarlotku - ja także jestem fasolowa. I to właśnie z przewagą ciepłych uczuć ku czerwonej, nie białej. Białą tez lubię, ale czerwona ma ładniejszy kolor :)
-
2010/01/15 20:36:02
Zrobiłam! Co prawda trochę pozmieniałam składniki i z oryginału pozostał kurczak, papryka i fasolka, ale liczy się inspiracja:)
Wyszła bardzo smakowita, zwłaszcza pomysł dodania fasolki wielce trafiony!
Jutro wrzucę na bloga.
Pozdrawiam:)
-
2010/01/16 10:36:31
Sowo, ogromnie się cieszę, że przepis Ci się spodobał i był źródłem inspiracji - o to w końcu w gotowaniu chodzi :) To świetnie, że wyszło smaczne. Pozdrawiam serdecznie :))