Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

sobota, 27 lutego 2010

Formowanie bochenka chleba

Często w przepisach na chleb używa się zwrotu "uformować bochenek". Dziś zatem przedstawię jeden z najprostszych sposobów formowania. Za jego pomocą uzyskamy chleb o tradycyjnej, owalnej formie. W ten sposób możemy także formować małe, podłużne bułeczki.

 

 

1. wyrośnięte ciasto wyrabiamy i wykładamy na blat /  stolnicę.

Formujemy z niego nieduży prostokąt.

2. Prostokąt składamy na 3 części, jak kartkę papieru.

3. Rogi prostokąta podwijamy pod spód, tak, jak przy pakowaniu prezentu lub składaniu papierowego samolotu.

4. Nadajemy ostateczny kształt dłońmi. Tak przygotowany bochenek odkładamy złączeniami do spodu do wyrośnięcia do formy do pieczenia, koszyka do wyrastania chleba lub pozostawiamy na blasze.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
sobota, 27 lutego 2010 07:46

Polecane wpisy

  • Jak formować bułeczki?

    Bez względu na to, czy pieczemy słodkie bułeczki, czy wytrawne, jeśli chcemy nadać im równomierny, okrągły kształt, metoda postępowania jest ta sama. Ciasto dzi

  • Zakwas chlebowy

    Zakwas to naprawdę nic trudnego! :) Użycie zakwasu znacznie wzbogaca smakowo nasz wypiek, ponadto, polepsza jego strukturę, zapach oraz wyrastanie. To dzięki ni

  • Typy mąki

    W nawiazaniu do wątku "O rodzajach mąki" zamieszczam tabelę z typami maki, przydatną do szybkiego określenia do jakiego wypieku najbardziej nadaje się dana mąka

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/27 08:39:02:

    Bardzo przydatny wpis dla takich piekarniczych laików jak my;-)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/27 08:51:47:

    Dziekuję za pożyteczne wskazówki :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/27 12:48:42:

    i Świetne :) I bardzo przydatne

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/01 09:10:37:

    będzie mi miło, jeśli kiedyś mój wpis się Wam przyda :)

  • Gość Marta napisał(a) z *.warszawa.mm.pl komentarz datowany na 2010/03/08 22:22:01:

    Bardzo się cieszę, że natrafiłam na Twoje wskazówki - zwłaszcza rysunek - bo ja mało pojętna chyba jestem i zawsze mam z formowaniem problem.
    Piekę chleby od niedawna. Nie zawsze z sukcesem, ale tyle przy tym frajdy...
    Poza tym mój chłopak pracował kiedyś dorywczo w piekarni i jak on zacznie opowiadać jak się robi pieczywo pikarniane... Boże drogi...
    Trochę roboty z tym domowym (a chłopak do kuchni wchodzi tylko żeby wyjąć puszkę piwa z lodówki albo wrzucić pizzę do mikrofali ;)), ale w smaku to sama poezja.
    Wielkie dzięki za instrukcje, w weekend będę piekła chleb to skorzystam :):):))))))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/09 10:19:06:

    Bardzo się cieszę, Matro, ze mój wpis na coś się przydał. :) Jak najbardziej się z Tobą zgadzam, że domowy chleb to coś zupełnie wyjątkowego, warto poświęcić mu czas i uwagę. :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę na blogu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters