Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 15 lutego 2010

Kiełbaski w sosie pomidorowym po szwedzku, Korv Stroganoff

Przepis na smaczne i szybkie danie, idealne, kiedy nie mamy czasu na coś bardziej pracochłonnego. Świetnie pasuje do tego świeże pieczywo, choć Szwedzi podają przeważnie z ryżem lub makaronem. Nadaje się zarówno na ciepłą kolację jak i na rozgrzewające śniadanie, a podane z ziemniakami może stanowić smaczny obiad.



kiełbasa ( lub ew. 4-6 parówek)
1 duża cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku

Kiełbasę pokroić w podłużne paski ( w słupki ). Podsmażyć w rondlu wraz z cebulą pokrojoną w piórka i słodką papryką, aż będą lekko złote. Zalać szklanką wrzącej wody. Dodać koncentrat, keczup i musztardę, chwilę dusić. W 2 łyżkach śmietany rozmieszać łyżkę mąki, zagęścić sos. Chwilę gotować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 lutego 2010 09:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 10:17:34:

    Znamy to danie pod nazwą Kiełbaski Stroganoff, a przygotowywaliśmy je w zeszłym roku w czasie pobytu Z Widelcem w Szwecji;-) Bardzo smaczne!! Pozdrawiam!

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 10:29:40:

    polubiłabym takie kiełbaski, na pewno. z kromką chleba.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 12:03:54:

    Coś jakby dla mnie:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 12:38:57:

    Potwierdzam, pyszne! Ja je przygotowałam z okazji Tygodnia kuchni Skandynawskiej na Cinie. Pozdrawiam :)

    Asieja - kromka chleba pasuje do nich idealnie :)

    Wiosenko - dla mnie też :) Dobre na zimowe dni. :)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 13:14:48:

    bardzo fajna propozycja :) ja co prawda wycofuję ze swojej kuchni parówki, ale na to danie chyba jeszcze się skuszę :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/15 20:41:39:

    Mnie się też bardzo podoba to danie! Mniam:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/16 05:33:32:

    Bardzo smacznie sie zapowiada! I jakie wszechstronne zastosowanie może mieć śniadanie - obiad - kolacja;) Podoba mi się:)

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.* komentarz datowany na 2010/02/16 15:19:44:

    Wyglądają apetycznie !!! Zgłodniałam :(

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/16 23:01:26:

    z takimi grubymi parówkami fajnie mogłoby to smakować no nie?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/17 09:27:44:

    Kasiu, tutaj z powadzeniem można używać zarówno dowolnej kiełbasy, jak parówek. :)

    Dziękuję, Majanko :)

    To dobre danie dla zabieganych, Atinko :)

    Ivon, zatem zrób, polecam :)

    Aga, pewnie, że tak :) Można użyć każdego rodzaju kiełbasek/parówek, jakie lubimy. :)

  • Gość Dodo napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/05/31 18:12:58:

    Fantastyczny przepis! 15 minut i gotowe a jakie smaczne. Ja podaje z warzwaymi i ryzem a moj maz sie zajada. Dzieki za pomysl!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/04 11:49:51:

    Dodo, ogromnie się cieszę, że Wam zasmakowało. Z warzywami i ryżem to porządny, pożywny obiad :) Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!