pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Masło domowe

Śniadanie. Świeży, chrupiący chleb i konfitura z domowej spiżarki. Brakuje tylko jednego: prawdziwego masła. Od dawna za czymś takim tęskniłam -  za masłem, jakie robiła moja babcia ( choć co prawda nie piekła sama chleba). W świecie, w którym z każdej strony atakują człowieka zupki w proszku tym bardziej pragnę mieć coś prawdziwego, nieprzetworzonego, zrobionego własnymi rękami. Dlatego piekę chleby. Dlatego cieszy mnie własne masło.
Masło smakuje jak najprawdziwsze i robi się je bardzo prosto i szybko. Za przypomnienie przepisu i motywację dziękuję Zaytoonie. :)



500 ml śmietany tortowej 36%
1/2 łyżeczki soli
1 nieduża marchewka

Śmietanę bardzo dobrze schłodzić - najlepiej przez kilka godzin - w lodówce. Przelać do wysokiej miski lub innego wysokiego naczynia ( żeby się potem nie chlapało). Dodać 1/2 łyżeczki soli.

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dłonią lub przez gazę wycisnąć sok z marchewki do śmietany. Dodajemy go tyle, by śmietana miała ładny, jasno kremowy kolor.

Śmietanę ubijamy robotem kuchennym na wysokich obrotach. Ubijamy tak długo, aż  bita śmietana rozdzieli się na duże kawałki masła i płynną maślankę. ( ok.5-10 minut.)

Maślankę odlewamy, do masła dolewamy bardzo zimną wodę i przez chwilę je wyrabiamy, ugniatając jak ciasto.

Wlewamy świeżą zimną wodę i powtarzamy czynność.

Masło zawijamy w kawałek folii aluminiowej i nadajemy mu kształt kostki. Ponownie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, po czym chowamy do lodówki.
Z tej ilości śmietany wychodzi kostka masła o wadze ok. 185 g.

poniedziałek, 08 marca 2010, rain1drop
Komentarze
2010/03/08 08:40:32
takie jak robiła Babcia
cudowne, maślane, prawdziwe
-
2010/03/08 08:48:24
Jestem pod wielkim wrażeniem!!
Podziwiam i pozdrawiam;-)
-
2010/03/08 11:52:54
Super pomysł z tym naturalnym barwnikiem :)
-
2010/03/08 12:28:26
Pomysł fantastyczny, ale ile wody dodac? Czekam niecierpliwie na odpowiedz :)
-
2010/03/08 12:35:06
Dokładnie, Asiejka, mi ono kojarzy się tak samo :)

Dziękuję, Andrzeju. ( i zapewniem, ze to na prawdę łatwe) :)

Bee-3 - tak, to stary, jeszcze przedwojenny sposób barwienia masła. :)

Kasiu, tyle wody, aby masło było nią przykryte. W ten sposób je płuczemy. :)

2010/03/08 12:34:32
-
2010/03/08 13:10:38
Ja też pamiętam smak babcinego masła. Ojej!! Dzięki za przepis:)
-
2010/03/08 15:42:45
Acha :) dziękuję za odpowiedz i z pewnością je zrobię :)
-
2010/03/08 18:32:46
O, raju, uwielbiam takie domowe masło:)) Zaintrygował mnie w tym przepisie dodatek marchewki...
-
2010/03/08 18:47:16
a ja ponieważ własne mleko mam, to i śmietanę zbieram i z niej w ruskiej maszynie - gniotsia nie łamiotsa masełko wyczyniam, na moim blogu można to obejrzeć, barwa jasna jak kremowe mleko wcale mi nie przeszkadza, w miseczce je gromadzę, gdzie pod lekką warstwą wody odpoczywa by nie jełczeć, soli też nie dodaję, bo co drugi dzień mam nową porcję. Kocham je, tak samo jak wiejskie życie, które wybrałem. każdy miłośnik domowych wyrobów moim przyjacielem!
-
2010/03/08 22:05:00
Ja też chcę takie masełko:)) Oj, jak ono musi pachnieć i smakować:))
Super!:))
-
2010/03/09 07:37:53
Masło też muszę i ja zrobić. Tyle, że z mleczka prosto od krowy :)))

Za to dziś robię swojski majonez :DDD

Pozdrówka !!!
-
2010/03/09 10:23:40
Ciesze się, Wiosenko, ze Ci się podoba :)

Andziu, to naturalny barwnik :)

Mag, tez bym chciała mieć domową śmietanę, jednak niestety jest dla mnie nieosiągalna. Strasznie miło spotkać osobę o podobnych zainteresowaniach - do domowych wyrobów :))

Majanko - pachnie i smakuje, a robi się je bardzo szybko :)

Ivon - polecam zatem. Tez bym robiła z "od krowy" gdybym mogła. A majonez robię regularnie, od paru lat nie kupiłam ani słoika majonezu ze sklepu :))
Buziaki!


-
2010/03/09 11:25:14
wow, zadziwiasz mnie coraz bardziej !podziwiam Twój zapała i zdolności kulinarne :)
-
Gość: Pytanie, 22-140.89-161.tel.tkb.net.pl
2010/11/24 22:35:20
Witam serdecznie

Gratulujemy chęci do wyrobienia takiego masła!
Wyróżniamy przepis na naszej stronie:pytanie.ocencieto.pl/
-
Gość: jagi, acqz69.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/01 21:02:57
ja ma pytanie - w jaki sposób i jak długo mozna takie masełko przechowywać?
-
2011/02/02 08:57:21
Jagi, oczywiście w lodówce. Ja zawijam je w folię aluminiową. Kilka dni spokojnie poleży - trochę której, niż sklepowe masło, bo nie ma ono żadnych konserwantów, ale tyle, że spokojnie zdążysz zużyć :)
-
Gość: madzia, host-178.215.206.223-internet.zabrze.debacom.pl
2011/07/12 19:00:25
zainspirował mnie przepis i dzisiaj zrobiłam masełko.. pyszne i pachnące... juz więcej nie kupię masła w sklepie... cieszę się że są udostępniane takie przepisy... dziękuję raz jeszcze;)
-
2011/07/12 19:38:10
Madziu, ogromnie się cieszę, że zrobiłaś to masło, a jeszcze bardziej - że jesteś zadowolona i Ci smakuje :) . To zawsze dla mnie ogromna radość, kiedy spotykam osobę dzielącą pasję do wyrobów domowych :)
A.... może skusisz się na samodzielne zrobienie majonezu? :)
Przepis jest na blogu. Ja od 2007 roku nie kupiłam w sklepie ani słoiczka. Robię średnio raz na 1-2 tygodnie, kiedy kończy się poprzedni. Robi się go w dosłownie minutę. Można mieć w domu zawsze świeży majonez bez konserwantów, doprawiony wg. własnego smaku.
Pozdrawiam serdecznie! :)))
-
Gość: Markoos24, 178-36-48-209.adsl.inetia.pl
2011/08/11 22:11:49
Mnie niestety nie wyszło :( i jestem bardzo zły. Czy rodzaj tej śmietany tortowej ma znaczenie? Ja miałem łowicką smietankę tortową UHT36%.
Pozdrawiam i... zazdroszcze tym którzy smakują swojego masełka ;)
-
Gość: Markoos24, 178-36-48-209.adsl.inetia.pl
2011/08/12 00:00:08
A jednak poczułem smak domowego masełka. Jestem uparty i to dał efekt. Znalazłem swoje błędy. Przeczytałem za dużo przepisów na raz i zamiast robota kuchennego użyłem blendera. Nawet wytrąciło sie trochę drobnych grudek ale nie było zadnej maślanki /a blender był już gorący/ to pomyślałem że jak teraz już doleję zimnej wody to pomoże to szybciej wytrącać grudki masła. Efekt wiadomy, całość rozrzedziłem a sam się zniechęciłem. Wstawiłem jednak całość do lodówki i.... dokonałem pierwszego wpisu oraz zacząłem raz jeszcze czytać. A potem jak zrozumiałem swoje błędy to już poszło z górki :) Teraz masełko formuje się w aluminiowej foli w lodówce /stwardnieje?/ a obok stoi maślanka do obiadku :)
Pozdrawiam M24
-
2011/08/12 08:52:13
Markoos, cieszę się, że się udało!
Masz rację - blenderem nic z tego nie wyjdzie, to misi być mikser. Dobrze, że doczytałeś :) Śmietanę miałeś bardzo dobrą. Tak to bywa w kuchni - na początku próby, potem sukces :)
To super, że Ci smakuje. Pozdrawiam!!
-
Gość: Ja, host-89-228-68-100.olsztyn.mm.pl
2013/03/03 10:23:06
Pychota, super !!!
-
2013/03/04 09:14:48
Ja, host-89-228-68-100.olsztyn.mm.pl - to się cieszę, że dobrze wyszło! :)
-
Gość: Hania, 77-255-242-164.adsl.inetia.pl
2013/03/16 19:47:42
Przepraszam, ale niestety nie umiem poruszać się po blogu. Czy jest możliwość wyszukania jakichś konkretnych przepisów? Znalazłam przepis na majonez i na masło, ale udało mi się to tylko przez google. A chciałabym poszukać jedynie w Pani przepisach :)
-
Gość: Hania, 77-255-242-164.adsl.inetia.pl
2013/03/16 19:53:22
Ale jestem gapa!!! Już znalazłam wyszukiwarkę :)
-
2013/03/18 11:07:26
Cieszę się,że się udało, pozdrawiam! :)
-
Gość: Hania, 77-255-60-216.adsl.inetia.pl
2013/03/23 16:00:33
Zrobiłam masło - i wyszło super. Mąż z kolei zrobił majonez - pychotka! Wyszedł za pierwszym razem :) Pozdrawiamy serdecznie
-
2013/03/24 13:53:25
Haniu, to wspaniale! Cieszę się i gratuluję udanych wyrobów! Pozdrawiam serdecznie :)