Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 25 marca 2010

Zupa z kurczaka a la flaki . Flaki drobiowe .

Nigdy nie lubiłam flaków, a w zasadzie ich zbyt "szczerej" i opisowej nazwy. ;)  Zawsze jednak lubiłam ich zapach. Ta zupa stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które chcą poczuć ten charakterystyczny smak, a zamiast wieprzowiny wolą drób. Bardzo polecam tę pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę.  Jest jedną z naszych ulubionych. Idealnie sprawdza się zarówno na co dzień jaki i na świątecznym stole. :)



1,5 litra wody
3-4 podudzia kurczaka - tzw. "pałeczki" (zależnie od wielkości)
1 marchewka
1 cebula
kawałek pietruszki
2 łyżki majeranku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki imbiru
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku

1 łyżka masła
2-3 łyżki mąki

Kurczaka ugotować wraz z marchewką, pietruszka, obraną cebulą i przyprawami (oprócz czosnku i majeranku), aż będzie miękki ( ok. 25-30 minut. ).

Kurczaka wyjąć, zupę przecedzić przez sito do drugiego garnka. Marchewkę pokroić drobno i włożyć z powrotem do zupy. Mięso kurczaka odjąć od kości i drobno pokroić. Dołożyć do zupy. Dodać czosnek i majeranek, zagotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zagęścić zupę. Ew. dosolić do smaku.

Podawać ze świeżym chlebem.

Wielkanocne gotowanie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 25 marca 2010 09:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.16* komentarz datowany na 2010/03/25 10:24:04:

    Robię często takie z racji tego, że moje dzieci tylko takie flaczki tolerują.
    Pyszne są !!!


    Pozdrawiam Cię cieplutko :DDD

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/25 10:50:16:

    Ja tam flaki lubię i jak tylko znajdę jakiś nowy fajny pomysł na ich przygotowanie to testujemy;-)
    Takie flaczki drobiowe są mi znane z książek i muszę przyznać, że podobnie nawet wyglądają;-)
    Pozdrawiam!

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/25 18:48:56:

    Nie jadłam nigdy flaków drobiowych...ciekawy pomysł :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/25 19:47:09:

    Pysznosci. Tez robilam flaczki z kurczaka i bardzo nam smakowaly :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/26 05:19:16:

    Ja czasami jadam flaczki, kiedyś ich nie lubilam, potem polubiłam;) No ale ta nazwa faktycznie odstrasza;))) Takich drobiowych nie jadłam, ale wszystko przede mna:) Pysznie wyglądają:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/26 09:56:17:

    To tak, jak ja, Ivon - też tylko takie jadam :)) ( jesteśmy spokrewnione? :D ) Pozdrawiam ciepło :)

    Andrzeju, zatem serdecznie zachęcam do spróbowania :)

    Majazteca, ja je bardzo lubię. Jeśli chodzi o zupę, to smakuje tak, jak przy "normalnych" flakach, więc jeśli ktoś je lubi, nie powinien być raczej rozczarowany. :)

    Prawda, Atinko? Ja tez jakoś tej nazwy nie mogę strawić. zastanawiałam się nawet, jak by to można inaczej nazwać, ale nic mi na myśl nie przychodzi. Polecam zatem do wypróbowania :)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/27 20:30:01:

    Fajna alternatywa dla zwykłych flaków ( które ja akurat lubię :)

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/27 22:36:00:

    bardzo fajnie brzmi, zwłaszcza ze lubię podudzia kuraka, najbardziej z całego kuraka :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 01:05:16:

    o wiele chęniej zjadłabym takie podrobione flaki, niż te prawdziwe.. ;-)

  • Gość pichciara napisał(a) z apn-95-41-164-68.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2010/08/06 13:27:28:

    Zamiast podudzi kurczaka zastosowałam 2 duze szyje z indyka - reszta wg przepisu - pychota!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/11 09:36:22:

    Pichciaro, dziękuję za wizytę na blogu i wypróbowanie przepisu. Ogromnie się cieszę, że Ci smakowało! Pozdrawiam!

    Asieja - ja tez wolę drobiowe od wieprzowych :)

    Aga - witaj fanko kuraka :)

    Dziękuję, Grażyno :)

  • Gość perypatetyk napisał(a) z 178-36-136-207.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/02/18 23:36:23:

    Dla tych, którym nazwa flaki źle się kojarzy. W latach 80-tych, gdy wszystko było na kartki, w restauracjach na Pomorzu serwowano 'flaczki drobiowe' pod nazwą FORSZMAK. Może więc warto tak nazywać tę potrawę?

  • Gość urbabeka napisał(a) z etw119.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/24 13:16:40:

    doradzam dodać żoładeczki drobiowe pokrojone w paski , pychota , ja dodaje jeszcze troche przecieru pomidorowego, marchewe i pietruche wiórki,

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa