Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 21 kwietnia 2010

Sernik ze śliwkami

Sernik - spełnienie marzeń. Przedstawiam przepis na sernik ze śliwkami - prosty w wykonaniu i tak pyszny, że aż kusi, by sięgnąć po drugi kawałek. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to sernik, który nie opada.


na ciasto:

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

500 g sera białego ( twarogu) trzykrotnie mielonego ( użyłam President)
125 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( nie płaskie, takie swobodnie nabrane)
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny

400 g śliwek ( użyłam 1 opakowanie mrożonych śliwek węgierek, wypestkowanych, przekrojonych na pół )

Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

W tym czasie ser zmiksować dokładnie z cukrem, cukrem pudrem, jajkami i skórką z cytryny. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

2/3 ciasta wylepić okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. ( Jeśli używacie formy bez powłoki teflonowej, wcześniej należy ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kasza manną. )
Uformować brzeg o wysokości ok.3 cm.
Wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć równą warstwą śliwki. Śliwki układamy skórką do dołu. Ułożyłam je bez rozmrażania.
Na śliwki zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 70 min. Następnie wyłączyć piekarnik, i pozostawić w nim sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10 min.
Wyjąć, wystudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ciasto wyjąć z formy i kroić dopiero po wystudzeniu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 21 kwietnia 2010 11:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 13:24:23:

    Ach..,sernik iśliwki brzmi wspaniale, smak sobie wyobrażam..ach zatęskniałm za sernikiem ..

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 13:25:52:

    Ciekawostka. Nie wpadłbym na sernik ze śliwkami;-)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 13:54:38:

    Z chęcią załapałabym się na kawałek ;]

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 14:15:05:

    ja go kiedyś zrobię , mniam

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 16:25:52:

    Ja też go kiedyś zrobię, bo bardzo mi się podoba:)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 18:59:25:

    To ten piękny sernik z cincina! A on jest bardziej puszysty, czy bardziej ciężki? ^^

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 21:22:17:

    Kiedy tylko widzę słowo "serniki", od razu mi się buzia uśmiecha. ;)
    W dodatku cudowna kwaskowatość śliwek...
    Kocham! ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/21 22:03:48:

    Podoba mi się bardzo ten serniczek! Ze śliwkami jeszcze nie robiłam. Fajny pomysł:))

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/22 19:10:10:

    rewelacyjny! ze śliwkami to musi być to... :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/23 07:02:20:

    Sernik wyglada obłędnie :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/23 08:49:31:

    Gosiu, ja bardzo lubię serniki, i wśród innych ciast, które piekę, sernik raz na jakiś czas tez koniecznie musi się pojawić :)

    Andrzeju - śliwki w serniku to świetny pomysł,tradycyjny w kuchni niemieckiej - bardzo polecam. :)

    Zjedz_mnie - zatem wirtualnie częstuję dużym kawałkiem :)

    Margot - polecam, bardzo-bardzo! :)

    Atinko, szczerze go polecam, myślę, że Ci zasmakuje :)

    Cukrowa Wróżko- na pewno nie jest on sernikiem piankowym. To prawdziwy sernik, z gatunku "wiedeńskich". Nie jest jednak absolutnie ciężki ani zbity. Jest dokładnie w sam raz :)

    Zaytoona - to ja mam podobne objawy :)) Połączenie sernika ze śliwkami smakuje na prawdę wspaniale :)

    Majanko, mam nadzieję, że się skusisz i że Ci zasmakuje :))

    Myniolinka - to jest to :DDD Polecam serdecznie! :)

    Antysjux - bardzo się cieszę, że Ci się podoba :))

  • magoldi napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/24 05:03:04:

    Bardzo ladny i rowny !
    Swietnie sie prezentuje :)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/26 16:44:14:

    Czy zostal Ci jeszcze kawalek? Bo ja serniki to zawsze i wszedzie :)

    Przesylam Ci troche dzisiejszego ciepelka, bo ja juz dzis nie moge go wytrzymac... Stanowczo za wczesnie na takie upaly :/

    Pozdrawiam serdecznie!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/28 09:05:06:

    Magoldi, dziękuję!

    Bea, biorę każdą ilość. Upały to tu wyrażenie abstrakcyjne :/ . Jeszcze kilka dni temu padał śnieg z deszczem, a aktualnie jest deszczowo i ponuro. Pozdrawiam serdecznie! :*

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters