Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 20 maja 2010

Kurczak duszony w śmietanie

Przepis na podstawie książki Marji Śleżańskiej "Kucharz polski" 1923r. Pyszny i szybki i prosty sposób na kurczaka. Najlepiej smakuje z z białą kaszą lub ryżem. Zostaliśmy fanami tego sosu :))



na 2 osoby
2 udka kurczaka lub 4 podudzia
4 pieczarki
1 cebula
1 nieduża marchewka
200 ml gęstej kwaśnej śmietany ( użyjcie wypróbowanej śmietany, która się nie waży)
4 łyżki mąki

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i zrumienić w dużym rondlu na niewielkiej ilości oleju.
Kurczaka umyć. Pieczarki odsunąć na bok i w tym samym rondlu zrumienić lekko z obu stron kurczaka.
Następnie zalać wrzącą wodą - tyle, aby przykryła kurczaka. Dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę i obraną cebulę. Gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. ( Zależy to od jego wielkości, co najmniej pól godziny) . Śmietanę rozmieszać z mąka. Rozprowadzić kilkoma łyżkami rosołu po czym wlać do kurczaka. Dusić jeszcze razem na małym ogniu 15 minut.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 20 maja 2010 10:20

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/20 10:52:59:

    ale musi być delikatny :) pysznie wygląda ten kremowy i gęsty sos :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/20 15:21:14:

    Ten kurczak musi byc pyszny::)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/21 09:08:00:

    do kaszy jęczmiennej..tak, pyszny zestaw.

  • dziwnograj napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/23 12:16:35:

    Tradycyjne i jakie pyszne ;)) Kojarzy mi się z wakacjami u babci i najmilszymi chwilami ze wczesnego dzieciństwa. Pycha ;)

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/23 23:41:59:

    a która się nie waży? ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/24 09:18:02:

    Miło mi, ze się Wam podoba i dziekuję za wszystkie miłe wpisy.
    Aga, odkryłam jeden z największych sekretów ludzkości, a przynajmniej jeden z najistotniejszych :p - otóż, nie ważą się śmietany, które nie mają żadnych sztucznych dodatków.
    Kluczem jest patrzenie na skład: w śmietanie ma prawo być TYLKO śmietana i żywe kultury bakterii. Jest kilka takich śmietan na rynku. Np. ta, 18% www.e-commerce.pl/President-Twarog-Smietankowy-tlusty,37366.html Wszystkim śmietanom, które mają w składzie mączkę chleba świętojańskiego, inne zagęstniki, gumę guar i podobne atrakcje - mówię stanowcze NIE. To właśnie te śmietany się ważą. :))

  • dagmara_65 napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/27 23:50:41:

    Bardzo apetyczna propozycja obiadowa. Pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/28 15:24:37:

    Dziękuję, Dagmaro :)

  • Gość asterius napisał(a) z aeiu57.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/03/26 14:14:32:

    Przed chwilą zrobiłem, dałem tylko pierś z kurczaka no i trochę przypraw, sos bardzo delikatny. Obiad jak najbardziej udany :D pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/28 09:48:54:

    Asterius, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało :) Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam :)

  • Gość izza napisał(a) z 178.73.49.19* komentarz datowany na 2011/04/18 19:49:32:

    właśnie zrobiłam taki obiadek według tego przepisu, tylko bez marchewki i cebuli. lepszego dania nie jadłam!! pyszne

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 09:01:39:

    Izzo, ogromnie się cieszę!! Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam serdecznie! :)

  • Gość r napisał(a) z host-89-230-110-16.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2012/01/18 20:50:48:

    Witam mam pytanie, to marchewki i cebuli nie kroimy tylko dodajemy całe do rondla?
    mozna pieczarki z cebulka podsmazyc czy raczej nie?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/19 08:22:55:

    Witaj R,
    jak mówi pierwsze zdanie przepisu- pieczarki podsmażamy. Teraz kwestia marchewki i cebuli:marchewkę dodajemy obraną, przekrojona na pół, cebulę obraną - w całości lub ewentualnie przekrojona na pół. Dawniej uważano biały sos do mięsa za bardzo elegancki. Było ważne, by był gładki, bez dodatków, grudek, czysto biały. Dlatego cebula i marchewka mają tylko nadać mu smak i są używane w dużych kawałkach, by potem wyjąć je z sosu. Cebula pokrojona w kostkę i marchewka pokrojona w kawałki zmieniłyby zarówno kolor sosu, jak i jego konsystencję. Z dzisiejszego punktu widzenia naturalnie można tak zrobić i oczywiście będzie to smaczne, natomiast dawniejsi ludzie uznali by go za mniej ładny, mniej elegancki, po prostu :)

  • Gość r napisał(a) z host-89-230-110-16.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2012/01/19 08:30:52:

    Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. ;)) Własnie dziś będę robila to danie mam nadzieje ze mi wszystko dobrze wyjdzie, bo robię je na kolacje chłopakowi ;)) Pozdrawiam gorąco!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/20 08:30:58:

    Zatem trzymam kciuki i mam nadzieję, ze Wam będzie smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa