pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak duszony w śmietanie

Przepis na podstawie książki Marji Śleżańskiej "Kucharz polski" 1923r. Pyszny i szybki i prosty sposób na kurczaka. Najlepiej smakuje z z białą kaszą lub ryżem. Zostaliśmy fanami tego sosu :))



na 2 osoby
2 udka kurczaka lub 4 podudzia
4 pieczarki
1 cebula
1 nieduża marchewka
200 ml gęstej kwaśnej śmietany ( użyjcie wypróbowanej śmietany, która się nie waży)
4 łyżki mąki

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i zrumienić w dużym rondlu na niewielkiej ilości oleju.
Kurczaka umyć. Pieczarki odsunąć na bok i w tym samym rondlu zrumienić lekko z obu stron kurczaka.
Następnie zalać wrzącą wodą - tyle, aby przykryła kurczaka. Dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę i obraną cebulę. Gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. ( Zależy to od jego wielkości, co najmniej pól godziny) . Śmietanę rozmieszać z mąka. Rozprowadzić kilkoma łyżkami rosołu po czym wlać do kurczaka. Dusić jeszcze razem na małym ogniu 15 minut.


czwartek, 20 maja 2010, rain1drop
Komentarze
2010/05/20 10:52:59
ale musi być delikatny :) pysznie wygląda ten kremowy i gęsty sos :)
-
2010/05/20 15:21:14
Ten kurczak musi byc pyszny::)
-
2010/05/21 09:08:00
do kaszy jęczmiennej..tak, pyszny zestaw.
-
2010/05/23 12:16:35
Tradycyjne i jakie pyszne ;)) Kojarzy mi się z wakacjami u babci i najmilszymi chwilami ze wczesnego dzieciństwa. Pycha ;)
-
2010/05/23 23:41:59
a która się nie waży? ;)
-
2010/05/24 09:18:02
Miło mi, ze się Wam podoba i dziekuję za wszystkie miłe wpisy.
Aga, odkryłam jeden z największych sekretów ludzkości, a przynajmniej jeden z najistotniejszych :p - otóż, nie ważą się śmietany, które nie mają żadnych sztucznych dodatków.
Kluczem jest patrzenie na skład: w śmietanie ma prawo być TYLKO śmietana i żywe kultury bakterii. Jest kilka takich śmietan na rynku. Np. ta, 18% www.e-commerce.pl/President-Twarog-Smietankowy-tlusty,37366.html Wszystkim śmietanom, które mają w składzie mączkę chleba świętojańskiego, inne zagęstniki, gumę guar i podobne atrakcje - mówię stanowcze NIE. To właśnie te śmietany się ważą. :))
-
2010/05/27 23:50:41
Bardzo apetyczna propozycja obiadowa. Pozdrawiam :)
-
2010/05/28 15:24:37
Dziękuję, Dagmaro :)
-
Gość: asterius, aeiu57.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/26 14:14:32
Przed chwilą zrobiłem, dałem tylko pierś z kurczaka no i trochę przypraw, sos bardzo delikatny. Obiad jak najbardziej udany :D pozdrawiam i dziękuję za przepis.
-
2011/03/28 09:48:54
Asterius, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało :) Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam :)
-
Gość: izza, 178.73.49.19*
2011/04/18 19:49:32
właśnie zrobiłam taki obiadek według tego przepisu, tylko bez marchewki i cebuli. lepszego dania nie jadłam!! pyszne
-
2011/04/19 09:01:39
Izzo, ogromnie się cieszę!! Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam serdecznie! :)
-
Gość: r, host-89-230-110-16.dynamic.mm.pl
2012/01/18 20:50:48
Witam mam pytanie, to marchewki i cebuli nie kroimy tylko dodajemy całe do rondla?
mozna pieczarki z cebulka podsmazyc czy raczej nie?
-
2012/01/19 08:22:55
Witaj R,
jak mówi pierwsze zdanie przepisu- pieczarki podsmażamy. Teraz kwestia marchewki i cebuli:marchewkę dodajemy obraną, przekrojona na pół, cebulę obraną - w całości lub ewentualnie przekrojona na pół. Dawniej uważano biały sos do mięsa za bardzo elegancki. Było ważne, by był gładki, bez dodatków, grudek, czysto biały. Dlatego cebula i marchewka mają tylko nadać mu smak i są używane w dużych kawałkach, by potem wyjąć je z sosu. Cebula pokrojona w kostkę i marchewka pokrojona w kawałki zmieniłyby zarówno kolor sosu, jak i jego konsystencję. Z dzisiejszego punktu widzenia naturalnie można tak zrobić i oczywiście będzie to smaczne, natomiast dawniejsi ludzie uznali by go za mniej ładny, mniej elegancki, po prostu :)
-
Gość: r, host-89-230-110-16.dynamic.mm.pl
2012/01/19 08:30:52
Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź. ;)) Własnie dziś będę robila to danie mam nadzieje ze mi wszystko dobrze wyjdzie, bo robię je na kolacje chłopakowi ;)) Pozdrawiam gorąco!
-
2012/01/20 08:30:58
Zatem trzymam kciuki i mam nadzieję, ze Wam będzie smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)