Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 05 lipca 2010

Chleb domowy na zakwasie żurkowym

Nasz ulubiony chleb. Niezawodny, dobrze wyrośnięty, miękki, pyszny, znikający w błyskawicznym tempie. Dzięki użyciu żurku możemy mieć wspaniały chleb nawet wtedy, kiedy nie mamy pod ręką zrobionego wcześniej zakwasu.  Zapach chleba to dla mnie zapach prawdziwego domu, ciepłego, będącego ostoją i schronieniem. Coś, czemu nie mogę się oprzeć.  Polecam!


550 g mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej
100 ml zakwasu żurkowego - gotowy, gęsty żurek w słoiku lub w butelce ( Jeśli używamy gęstego żuru w słoiku, rozpuszczamy go najpierw w 100 ml wody, której mamy użyć do chleba, a zaczyn robimy z pozostałej ilości)
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
25 g drożdży świeżych lub 1 op. drożdży suszonych = 7 g

1 jajko - do posmarowania

Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie. Dodać tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Pozostawić na 20 minut, aby drożdże "ruszyły".

Dodać resztę mąki, żurek, sól, mąkę żytnią i olej. Dobrze wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Uformować bochenek i ułożyć go w formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Można posypać makiem.

Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i zmniejszyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 30 minut.
Chleb studzić na kratce.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 lipca 2010 08:57

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/05 09:01:36:

    pach chleba jest jednym z tych najpiękniejszych

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/05 13:33:18:

    bardzo mi się podoba, dobrze ze mam jeszcze swój bo bym Ci go ze zdjęcia ukradła ;P

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/05 17:32:27:

    Piękny jest! Nie robiłam jeszcze chlebka na żurkowym zakwasie.
    Pozdrawiam:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/05 18:22:00:

    ciekawy jest ten zakwas :)

  • malta_79 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/05 21:20:14:

    Fajny Siostra!

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/06 15:42:11:

    Śliczny chleb, już wyobrażam sobie jaki był piękby zapach w trakcie jego pieczenia, pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 08:53:00:

    To prawda, Asiejko :)))

    Nie musisz kraść Viridianko, mogę się dobrowolnie podzielić :)))))))

    Majanko, bardzo polecam te metodę. Pozdrawiam :)

    JustMyDelicious - tak, jak pisałam w przepisie, aktualnie jest to nasza ulubiona receptura na chleb :)

    Dziękuję, Siostra! :*

    Antysjux - faktycznie był. To jedna z tych przemiłych cech domowych wypieków - ślicznie nimi w domu pachnie, jeszcze przez wiele godzin potem. :)))

  • Gość czesiag napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/23 14:37:53:

    Zrobiłam jest fajny.Piekłam też Twoja bułkę paryską? dwa razy-tez fajna/raz wyszła bardziej zbita -chyba bardziej czubate łyzki maki ziemniaczanej dałam,dzis bardziej miekka ,ale nie wiem jak się będzie kroić.Pozdrawiam.Lubię twój blog

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/24 09:39:16:

    Czesia, bardzo się cieszę, ze wypiek się udał. Miło mi także, że jesteś zadowolona z bułki. Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam serdecznie!

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z *.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/03/12 22:19:12:

    Pomysł z zakwasem żurkowym jest świetny. Ostatnio mam fazę na pieczenie chleba, na pewno wypróbuję :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/16 19:16:39:

    Życzę smacznego. Ten chleb należy do naszych ulubionych :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!