pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy baleron . Peklowana karkówka

Są w życiu rzeczy, na które warto czekać. Jedną z nich jest niewątpliwie ta karkówka. :D Tym bardziej, że przygotowanie jej nie wymaga od nas prawie żadnego nakładu pracy: wystarczy umieścić mięso w zalewie, reszta robi się sama. Potem tylko gotujemy i voila! mamy pyszną, domową wędlinę :)  Przepis zamieszczała na Cincin BeataSz.



1 kg kawałek karkówki - nie wybierajmy zbyt chudej, bo będzie miała za mało smaku
rękaw do pieczenia
sznurek do wędlin lub mocna biała nić

Zalewa:
ok.1,5 litra wody
25 g  soli peklowej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1-2 goździki


W gorącej wodzie rozpuścić sól, dodać resztę przypraw. Zalewę całkowicie wystudzić. Karkówkę umieścić w dopasowanym rozmiarem naczyniu i zalać chłodną zalewą.
Wstawić do lodówki na 6 dni. Każdego dnia (rano lub wieczorem, jak nam najwygodniej) przełożyć karkówkę na drugą stronę.

Siódmego dnia karkówkę wyjąć z zalewy, obwiązać ciasno sznurkiem kuchennym i włożyć do rękawa do pieczenia. Końce rękawa starannie zawiązać, by do środka nie dostała się woda.

Całość włożyć do większego garnka z wodą i parzyć ok 2,5 godziny starając się nie doprowadzać wody do wrzenia.
Wystudzić, przełożyć do lodówki. Podawać najlepiej na drugi dzień.

 
środa, 28 lipca 2010, rain1drop
Komentarze
2010/07/28 12:27:00
Uwiebiam przepisy na domowe wędliny!
Apetycznie wygląda;-)
-
2010/07/28 15:07:48
u nas to Mama jest specjalistką od domowych wędlin. są nieporównywalnie pyszniejsze od tych ze sklepu.
-
2010/07/28 17:50:43
No pysznie wygląda ! Tak soczyście. Nie ma to jak domowa wędlinka. Rzadko robię, muszę pomyśleć nad taką karkóweczką:)
Pozdrawiam.
-
2010/07/29 06:22:59
Wygląda bardzo, ale to bardzo smacznie:) Musze kiedyś sobie taki zrobić :)
-
2010/07/29 08:01:37
braaaaaaaaawo!!!! i tak trzymać. ja mam suche wędliny jeszcze z Wielkanocy i ciągle są pyszne, choć suche i twarde. To co teraz proponują nam sieci nie nadaje się do jedzenia
-
2010/07/30 09:10:27
Ja także, Andrzeju, staram się wynajdywać różne nowe wędlinowe przepisy :)

To prawda, Asiejko: domowy wyrób to zupełnie co innego :)

Majanko, serdecznie Ci ją polecam! :)))))

Atinko, bardzo zachęcam do spróbowania :)))

Mag, całkiem się zgadzam - większość sklepowych wyrobów jest nie do przyjęcia.
-
2010/08/01 16:20:20
O tak ja też jestem za swojskimi wędlinami. Aż chce się jeść tak pięknie wygląda !
-
2010/08/02 16:22:58
Swietny przepis, na pewno wyprobuje :)
-
2010/08/02 16:23:25
Swietny przepis, na pewno wyprobuje :)
-
2012/11/13 17:38:12
Do parzenia to do jakiej wody włożyć - gorącej czy zimnej ? Dziękuję i pozdrawiam.
-
2012/11/14 11:20:54
Do gorącej. Pozdrawiam!
-
2013/01/17 11:07:16
Wczoraj wieczorem wstawiłam do zalewy - mam tylko 2 pytania: czy garnek w lodówce ma być przykryty, czy nie ma to znaczenia? i jak myślisz- bardzo różniłoby się smakiem gdyby w rękawie wstawić do piekarnika na 180*? pozdrawiam.
-
2013/01/18 13:35:55
Eluniu - ja zawsze trzymam ją w lodówce w odkrytym garnku. Co do pieczenia - nie wiem, nigdy jej nie piekłam. Ale chyba nie może to wyjść złe, jeśli masz ochotę, warto poeksperymentować. :)
-
2013/01/18 15:53:00
Dziękuję za odpowiedź.Pierwszy raz zrobię jak w przepisie, ale spróbuję kiedyś w piekarniku.Pozdrawiam.
-
2013/01/21 09:57:33
Pozdrawiam serdecznie, udanego wyrobu :)
-
Gość: lecher, 89.228.124.8*
2013/11/07 11:40:04
Czy zalewa może być "wielokrotnego użytku " ?
-
2013/11/08 09:03:45
Lecher - nie, zdecydowanie nie. Moczy się w niej przecież surowe mięso, wiec mogą się tam rozwinąć bakterie.