Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 02 lipca 2010

Napoleonka z truskawkami / malinami

Podobno dobrze jest łączyć przyjemne z pożytecznym. Ale może  lepiej łączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym? :D Na pewno tak jest w przypadku napoleonki i truskawek. Napoleonka to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z truskawkami jak i malinami.

 



1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)

krem:
2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
150-200 g cukru
4 żółtka
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)

1 galaretka truskawkowa
truskawki lub maliny

1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.  Odstawić, by stygła.

2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.

3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.

4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.
Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe).

5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji.


Sezon Truskawkowy 2010

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 02 lipca 2010 09:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • lo-ko napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 09:19:06:

    Obiecuje rozkosz podniebienia.

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 09:24:19:

    cudowna ilośc kremu! no i te truskawy.. ;-) kusisz od rana!

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 09:30:51:

    No tak, to przyjemność co najmniej podwójna :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 09:40:44:

    Pyszna wersja Napoleonki:)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 14:01:39:

    Uwielbiam napoleonke. Taka wersja musi byc niesamowcie pyszna :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 16:19:36:

    pysznie wygląda!

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 18:17:46:

    Kobieto, aleś mi smaka narobiła na takie ciacho!
    Z truskawkami to nie wiem czy zdąże zrobić, ale z malinami na pewno:-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/02 22:13:11:

    Jakie sliczne! :)) Alez mi sie zachciało takie wlasnie ciacha!:)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/06 15:47:08:

    To ciacho musi być pyszne ... ten krem i truskawki, boskie połaczenie !:)

  • joanna-kuchareczka napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 14:02:24:

    Ale to musi być pyszne. taka podwójna napoleonka, mniam i do tego jeszcze te truskawki!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/08 12:21:36:

    Bardzo się cieszę, że się Wam podoba, dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.* komentarz datowany na 2010/07/09 12:55:16:

    Aż się zaśliniłam na jej widok. Wygląda fenomenalnie !!!! Aaaaa głodna się zrobiłam. Ja chcę napoleonki !!!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!