pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Sos pieczarkowy do kotletów, klusek, makaronu ...

Prezentuję kolejny szybki, pyszny i prosty sos. (Wcześniej jako "sos awaryjny" pokazywałam sos cebulowy) Czasami to, co najprostsze jest najsmaczniejsze. Czasem jeden drobny, niepozorny składnik sprawia, że danie staje się czymś na prawdę wspaniałym. Tak jest w przypadku tego sosuPasuje do mięs, makaronów oraz klusek. Sos uniwersalny.



6-8 pieczarek ( zależnie od rozmiaru )
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 ml wody
50 ml gęstej śmietany
1 łyżka octu z białego wina
1-2 łyżeczki mąki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku

2 łyżki oleju


Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć w rondelku na oleju na złoto. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku. Wymieszać.
Wlać wodę i ocet, chwilkę gotować. W śmietanie rozmieszać mąkę,  dodać do pieczarek. Zagotować, dodać resztę szczypiorku, zamieszać.

Podawać.
poniedziałek, 26 lipca 2010, rain1drop
Komentarze
2010/07/26 11:21:08
uwielbiam pieczarkowy sosik:) robię trochę inny, muszę spróbować Twojej wersji
-
2010/07/26 13:36:25
Ja również zaliczam się do miłośników pieczarkowego sosu;-)
-
2010/07/26 18:31:10
Wieki nie jadłam sosu. ;) Chetnie bym pieczarkowy zjadła :))
-
2010/07/26 18:57:44
lubie sos pieczarkowy !
-
2010/07/27 09:10:25
zanim przeczytałam wpis tak sobie go właśnie z kluskami wyobraziłam :-)
-
2010/08/01 22:32:51
Ja rowniez :) Choc najczesciej robie na bialym winie ;) Pasuje faktycznie chyba do wszystkiego :)

Udanego tygodnia zycze!

:*
-
2010/08/02 11:01:57
Nawzajem, kochana, miłego tygodnia! :*