Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Domowy paprykarz szczeciński.

Chciałam początkowo napisać, że ten paprykarz jest dużo lepszy od kupnego...ale przecież Wy to wiecie! To oczywiste, że domowy wyrób zawsze będzie smaczniejszy i zdrowszy od produktu z fabryki. Powiem jedynie, ze receptura paprykarza szczecińskiego sięga połowy lat. 60. Pod koniec lipca 2010 marszałek województwa zachodniopomorskiego zwrócił się do Ministerstwa Rolnictwa o wpisanie Paprykarza Szczecińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych - zatem paprykarz, dołączając do oscypka i pańskiej skórki, ma szansę stać się produktem całkiem "trendy" ;-)



1 makrela wędzona
50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne

olej

Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.

Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Podawać ze świeżym pieczywem.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 sierpnia 2010 20:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/30 20:20:09:

    Zjadłabym takiego domowego paprykarza:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/30 20:25:57:

    Pyszny paprykarz, zjadłabym, dawno nie jadlam.
    Pozdrawiam:)

  • Gość Isa napisał(a) z 87.204.46.18* komentarz datowany na 2010/08/30 21:03:49:

    musi byc pyszny!

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/30 21:08:51:

    wygląda fantastycznie, ja również nie jadłam dawno dobrego paprykarza

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/30 21:27:29:

    Przyznam szczerze, że paprykarza nie jadłam nigdy. Ani kupnego, ani tym bardziej domowego. A prezentuje się smakowicie!

    Świetnego masz ramekina. ;))

    Pozdrawiam!

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z aetg229.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/08/30 21:45:42:

    Naczytałam się ostatnio gdzieś w necie na temat paprykarza swojej roboty. Było wiele wersji, ale muszę przyznać, że Twoja bardzo do mnie przemówiła :)

  • mag-43 napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/30 22:01:27:

    no i o to chodzi, przepis z głębokiej komuny a jaki nadal smaczny

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/31 00:00:34:

    bardzo lubię paprykarz, a taki domowy musi być wyjątkowo pyszny bo można kontrolować ilość dodawanych składników...niestety od kilku lat widzę ciągły spadek jakości paprykarza kupnego, to już nie to samo co kilka lat temu...

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/31 06:58:21:

    Też robiliśmy paprykarz domowym sposobem i bardzo nam smakował;-)
    Pozdrawiam;-)

  • Gość Alicja napisał(a) z afox195.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/08/31 11:38:09:

    Bardzo lubię paprykarz, nawet ten kupny:) a domowy to dopiero musi smakować! Zdjęcie baaaardzo apetyczne:) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.16* komentarz datowany na 2010/08/31 12:42:05:

    O tak swojski wyrób jest najlepszy. A paprykarz mmmm musi być rewelacyjny.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/31 14:39:18:

    Wiosenko,Majanko, Iso, zatem zachęcam do spróbowania :)

    Bryssko, bo z tymi kupnymi to tak jest, że trudno o naprawdę dobry.

    Zaytoona, ramenkin dziękuje za komplement :)))

    Ewo, jest mi ogromnie miło :)

    Dokładnie tak, Magu. Warto podtrzymywać tradycję tego, co dobre. :)

    To prawda, Chantel. W domowym paprykarzu można kontrolować zarówno ilość jak i jakość składników, z która w kupnych produktach bywa niestety różnie...

    Andrzeju, dziękuję za odwiedziny :)

    Alicjo,Ivon, miło mi, że Wami się podoba :))

  • Gość Pola napisał(a) z acgr170.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/08/31 21:04:24:

    Ach paaprykarz:D - przysmak studenta :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/01 14:35:35:

    Ja też go wpisuję na moją listę,;) Pysznie wygląda:)

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/01 19:41:04:

    Z okazji Dnia Bloggera wybieram Ciebie tagowej akcji i bardzo serdecznie zapraszam do dalszej zabawy: kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2010/09/nauka-zupa-cebulowa-i-taaagi.html

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/03 00:15:37:

    paprykarz uwielbiam a domowy musi byc pyszny...;)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/19 13:38:22:

    Ja robiłam z przepisu grumków:)też pyszny był!

  • mojeslodkie napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/29 22:13:19:

    Już od dawna zamierzam zrobić en paprykarz i jak go teraz zobaczyłam, to wiem, ze muszę go zrobić jutro, musi być pyszny:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/30 14:44:46:

    Moje Słodkie, zatem mam nadzieję, że Ci zasmakuje - nam bardzo przypadł do gustu :))))


  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/04 05:48:38:

    Przygotowałam i wiesz co ... jak zwykle pyszności :) Jeszcze na żadnym Twoim przepisie się nie zawiodłam :) Pycha i Tyle:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/10 07:07:34:

    Wspaniały jest i gratuluję pomysłu! Pozdrawiam serdecznie :)

  • zawsze.etrala napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/24 18:34:59:

    Zrobiłam już drugi raz Twój paprykarz jest świetny ! Dziekuję, bo na ten sklepny nie miałam juz ochoty !

  • zawsze.etrala napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/24 18:36:01:

    chodziło mi o kupny :)) sklepowy :))) a nie sklepny haha

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/25 08:55:30:

    Zawsze.etrala- ogromnie się cieszę, że Ci tak przypadł do gustu. Ja także tego sklepowego nie kupuję :)))) Pozdrawiam!

  • Gość atena napisał(a) z 213-17-227-226.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2011/09/16 14:08:33:

    Witam,
    całkiem niedawno odkryłam tę stronke,przepisy są świetne.Właśnie zajadam razem z rodzinką paprykarz zrobiony z podwójnej porcji.Jest przepyszny , a jutro robie majonezik :) dziękuje za przepisy na ,,normalne,, domowe jedzenie.Pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/19 08:53:31:

    Ateno, jest mi ogromnie miło! Serdecznie zapraszam do odwiedzin i do korzystania z przepisów. Cieszę się, że paprykarz tak Wam smakuje, pozdrawiam!

  • Gość napisał(a) z c-67-182-133-159.hsd1.wa.comcast.net komentarz datowany na 2011/09/24 20:44:17:

    Dzieki za przepis, wyszlo swietnie, fajnie bylo sobie przypomniec dawno zapomniane juz smaki. Zmodyfikowalem to lekko. Zrobilem z zapeklowanego w sloiku lososia, a do wymienionych warzyw dodalem jeszcze pol startej zielonej papryki i pol osterj papryczki jalapenio. Na koncu rowniez doprawilem sosem sojowym. Bez ryzu, podane na swiezym pieczywie, wyszlo perfekt. Pozdrosy kulinarne. Mitch, Bainbridge Island WA

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/26 08:16:56:

    Mitch, ogromnie się cieszę, że spróbowałeś i że Ci smakuje. Z łososiem musiało by pyszne, jalapeno to także świetny pomysł. Pozdrawiam!

  • Gość Szarik napisał(a) z 212.160.172.7* komentarz datowany na 2011/09/28 13:59:34:

    Już nie moge się doczekać jak dzsiaj zrobie to cudeńko wg. Twojego przepisu. Dzieki za super przepis!! Pozdrawiam cieplutko!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/29 09:09:14:

    Szarik, ogromnie się cieszę, że przepis Ci się podoba, mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Basia napisał(a) z actc176.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/20 00:45:32:

    Przepyszne, cała rodzinka zajadała :) Sprawdzony i pyszny przepis. Dziękuję, nigdy nie wpadłam na to aby zrobić go sama :)) wypróbowałam już mnóstwo Twoich przepisów :)) wszystkie przecudonie smaczne :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/23 08:27:38:

    Basiu, jest mi naprawe strasznie miło, że paprykarz Ci smakuje, oraz, że inne przepisy także. My też lubimy ten paprykarz, nie ma to jak własny wyrób, wtedy wiemy, co zjadamy :) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość vika78 napisał(a) z 85-220-93-165.dsl.dynamic.simnet.is komentarz datowany na 2012/07/27 22:05:54:

    Witam.Właśnie jestem w trakcie robienia paprykarza ;-) Islandia bogata jest w makrelę więc czemu nie?Jak będzie gotowy dam znać.Pozdrawiam.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/28 10:50:34:

    Smacznego, Vika :)

  • Gość vika78 napisał(a) z 85-220-93-165.dsl.dynamic.simnet.is komentarz datowany na 2012/07/28 17:12:08:

    Witam ponownie ;-) Obdarowałam znajomych i sama zjadłam.Należą się pochwały.Gratuluję przepis super i wszystkim bardzo smakowało!!Dzięki i pozdrawiam :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/29 14:15:10:

    Viko, ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu, a paprykarz smakował Tobie i znajomym. Pozdrawiam :)

  • Gość Paulina napisał(a) z 2-145-196-109.itvmedia.pl komentarz datowany na 2012/08/08 12:22:48:

    Zrobiłam wg Twojego przepisu:P Smak dzieciństwa.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/09 09:52:52:

    Ogromnie mi miło, Paulino :) :)

  • Gość Gość napisał(a) z 77-255-103-170.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/11/18 18:19:05:

    Witam,
    Proszę nie odebrać mojego postu źle:)
    Chodzi za mną od dawna dobry paprykarz i rzeczywiście to co można kupić w sklepach jest raczej fe, szukam wiec dobrego przepisu
    I tu gwóźdź
    Gdzie w przepisie papryka ???
    Przepis na pastę pomidorową z makrelą i ryżem rewelacja
    Ale co z paprykarzem??
    Pozdrawiam
    I jeszcze raz zaznaczę, proszę nie odczytać tego jako złośliwość
    Pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/20 09:00:23:

    Witam, papryka jest naturalnie w przepisie: "2 łyżeczki słodkiej papryki". Originalne paprykarze szczecińskie nie miały w skałdzie świeżej papryki, opierały się na przyprawach.
    pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
    en.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
    Proszę poczytac składniki paprykarzy dostepnych na rynku, nie chjce bowiem robić reklamy żadnej konkretnej firmie :)
    Nie należy paprykarza szczecińskiego mylić z paprykarzem węgierskim, który faktycznie skałda się z papryki (zarówno świeżej, jak i tej w proszku), tyle, że nie ma w nim ryby, a jest mięso. To dwa różne dania. Pamiętajmy też, że choć obecnie paprykarz możemy sobie robić w domu z najlepszej jakości skałdników, geneza tej potrawy jest inna: to dość ubogi produkt biednych czasów PRL, czasów permanentnych braków. W produkcie tym nawet niedobór ryby (kiepskiej jakości...) miała pokryć spora ilość ryżu. Po dodaniu przecieru pomidoroweg i pikantnych przypraw stanowiło to całkiem smaczną mieszankę, mimo, że ubogą. To nie były czasy łatwo dostepnej świeżej papryki we wszystkich kolorach. Nazwa jest więc w obecnych czasach troszkę myląca :)
    Jeśłi się chce, naturalnie można jeszcze dodać świeżą paprykę, daniu napewno to nie zaszkodzi, choć oryginalnie jest to papryka właśnie w postaci przyprawy.
    Pozdrawiam

  • Gość aneczka napisał(a) z 194-88-225-226.ip.shentel.pl komentarz datowany na 2012/12/01 20:48:06:

    Właśnie zrobiłam, wyszedł przepyszny :) Teraz czekam na męża, aż wróci z pracy aby zobaczyć jego minę :) Dziękuję i na pewno powtórzę nie raz :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/03 10:08:13:

    Aneczko, ogromnie się cieszę! :) Pozdrawiam!

  • Gość dorca napisał(a) z host-92-20-95-252.as13285.net komentarz datowany na 2013/01/29 18:45:42:

    Zrobilam dzis i jest super!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/30 15:16:17:

    Bardzo mi miło, Dorca :)

  • Gość justa napisał(a) z ect194.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/02 09:28:37:

    a można pasteryzować?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/03 09:49:57:

    Justa, co prawda, u nas zawsze zużywany jest na 1-2 podejścia, ale myślę, że można zapasteryzować :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa