pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy paprykarz szczeciński.

Chciałam początkowo napisać, że ten paprykarz jest dużo lepszy od kupnego...ale przecież Wy to wiecie! To oczywiste, że domowy wyrób zawsze będzie smaczniejszy i zdrowszy od produktu z fabryki. Powiem jedynie, ze receptura paprykarza szczecińskiego sięga połowy lat. 60. Pod koniec lipca 2010 marszałek województwa zachodniopomorskiego zwrócił się do Ministerstwa Rolnictwa o wpisanie Paprykarza Szczecińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych - zatem paprykarz, dołączając do oscypka i pańskiej skórki, ma szansę stać się produktem całkiem "trendy" ;-) Na podstawie przepisu Jo_anny1 z cincin.



1 makrela wędzona
50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne

olej

Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.

Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Podawać ze świeżym pieczywem.


poniedziałek, 30 sierpnia 2010, rain1drop
Komentarze
2010/08/30 20:20:09
Zjadłabym takiego domowego paprykarza:)
-
2010/08/30 20:25:57
Pyszny paprykarz, zjadłabym, dawno nie jadlam.
Pozdrawiam:)
-
2010/08/30 21:03:49
musi byc pyszny!
-
2010/08/30 21:08:51
wygląda fantastycznie, ja również nie jadłam dawno dobrego paprykarza
-
2010/08/30 21:27:29
Przyznam szczerze, że paprykarza nie jadłam nigdy. Ani kupnego, ani tym bardziej domowego. A prezentuje się smakowicie!

Świetnego masz ramekina. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/08/30 21:45:42
Naczytałam się ostatnio gdzieś w necie na temat paprykarza swojej roboty. Było wiele wersji, ale muszę przyznać, że Twoja bardzo do mnie przemówiła :)
-
2010/08/30 22:01:27
no i o to chodzi, przepis z głębokiej komuny a jaki nadal smaczny
-
2010/08/31 00:00:34
bardzo lubię paprykarz, a taki domowy musi być wyjątkowo pyszny bo można kontrolować ilość dodawanych składników...niestety od kilku lat widzę ciągły spadek jakości paprykarza kupnego, to już nie to samo co kilka lat temu...
-
2010/08/31 06:58:21
Też robiliśmy paprykarz domowym sposobem i bardzo nam smakował;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/08/31 11:38:09
Bardzo lubię paprykarz, nawet ten kupny:) a domowy to dopiero musi smakować! Zdjęcie baaaardzo apetyczne:) Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/08/31 12:42:05
O tak swojski wyrób jest najlepszy. A paprykarz mmmm musi być rewelacyjny.
-
2010/08/31 14:39:18
Wiosenko,Majanko, Iso, zatem zachęcam do spróbowania :)

Bryssko, bo z tymi kupnymi to tak jest, że trudno o naprawdę dobry.

Zaytoona, ramenkin dziękuje za komplement :)))

Ewo, jest mi ogromnie miło :)

Dokładnie tak, Magu. Warto podtrzymywać tradycję tego, co dobre. :)

To prawda, Chantel. W domowym paprykarzu można kontrolować zarówno ilość jak i jakość składników, z która w kupnych produktach bywa niestety różnie...

Andrzeju, dziękuję za odwiedziny :)

Alicjo,Ivon, miło mi, że Wami się podoba :))
-
2010/08/31 21:04:24
Ach paaprykarz:D - przysmak studenta :)
-
2010/09/01 14:35:35
Ja też go wpisuję na moją listę,;) Pysznie wygląda:)
-
2010/09/01 19:41:04
Z okazji Dnia Bloggera wybieram Ciebie tagowej akcji i bardzo serdecznie zapraszam do dalszej zabawy: kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2010/09/nauka-zupa-cebulowa-i-taaagi.html
-
2010/09/03 00:15:37
paprykarz uwielbiam a domowy musi byc pyszny...;)
-
2010/09/19 13:38:22
Ja robiłam z przepisu grumków:)też pyszny był!
-
2010/09/29 22:13:19
Już od dawna zamierzam zrobić en paprykarz i jak go teraz zobaczyłam, to wiem, ze muszę go zrobić jutro, musi być pyszny:)
-
2010/09/30 14:44:46
Moje Słodkie, zatem mam nadzieję, że Ci zasmakuje - nam bardzo przypadł do gustu :))))


-
2010/11/04 05:48:38
Przygotowałam i wiesz co ... jak zwykle pyszności :) Jeszcze na żadnym Twoim przepisie się nie zawiodłam :) Pycha i Tyle:)
-
2011/03/10 07:07:34
Wspaniały jest i gratuluję pomysłu! Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/07/24 18:34:59
Zrobiłam już drugi raz Twój paprykarz jest świetny ! Dziekuję, bo na ten sklepny nie miałam juz ochoty !
-
2011/07/24 18:36:01
chodziło mi o kupny :)) sklepowy :))) a nie sklepny haha
-
2011/07/25 08:55:30
Zawsze.etrala- ogromnie się cieszę, że Ci tak przypadł do gustu. Ja także tego sklepowego nie kupuję :)))) Pozdrawiam!
-
Gość: atena, 213-17-227-226.ip.netia.com.pl
2011/09/16 14:08:33
Witam,
całkiem niedawno odkryłam tę stronke,przepisy są świetne.Właśnie zajadam razem z rodzinką paprykarz zrobiony z podwójnej porcji.Jest przepyszny , a jutro robie majonezik :) dziękuje za przepisy na ,,normalne,, domowe jedzenie.Pozdrawiam :)
-
2011/09/19 08:53:31
Ateno, jest mi ogromnie miło! Serdecznie zapraszam do odwiedzin i do korzystania z przepisów. Cieszę się, że paprykarz tak Wam smakuje, pozdrawiam!
-
Gość: , c-67-182-133-159.hsd1.wa.comcast.net
2011/09/24 20:44:17
Dzieki za przepis, wyszlo swietnie, fajnie bylo sobie przypomniec dawno zapomniane juz smaki. Zmodyfikowalem to lekko. Zrobilem z zapeklowanego w sloiku lososia, a do wymienionych warzyw dodalem jeszcze pol startej zielonej papryki i pol osterj papryczki jalapenio. Na koncu rowniez doprawilem sosem sojowym. Bez ryzu, podane na swiezym pieczywie, wyszlo perfekt. Pozdrosy kulinarne. Mitch, Bainbridge Island WA
-
2011/09/26 08:16:56
Mitch, ogromnie się cieszę, że spróbowałeś i że Ci smakuje. Z łososiem musiało by pyszne, jalapeno to także świetny pomysł. Pozdrawiam!
-
Gość: Szarik, 212.160.172.7*
2011/09/28 13:59:34
Już nie moge się doczekać jak dzsiaj zrobie to cudeńko wg. Twojego przepisu. Dzieki za super przepis!! Pozdrawiam cieplutko!
-
2011/09/29 09:09:14
Szarik, ogromnie się cieszę, że przepis Ci się podoba, mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Basia, actc176.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/20 00:45:32
Przepyszne, cała rodzinka zajadała :) Sprawdzony i pyszny przepis. Dziękuję, nigdy nie wpadłam na to aby zrobić go sama :)) wypróbowałam już mnóstwo Twoich przepisów :)) wszystkie przecudonie smaczne :)
-
2012/07/23 08:27:38
Basiu, jest mi naprawe strasznie miło, że paprykarz Ci smakuje, oraz, że inne przepisy także. My też lubimy ten paprykarz, nie ma to jak własny wyrób, wtedy wiemy, co zjadamy :) Pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: vika78, 85-220-93-165.dsl.dynamic.simnet.is
2012/07/27 22:05:54
Witam.Właśnie jestem w trakcie robienia paprykarza ;-) Islandia bogata jest w makrelę więc czemu nie?Jak będzie gotowy dam znać.Pozdrawiam.
-
2012/07/28 10:50:34
Smacznego, Vika :)
-
Gość: vika78, 85-220-93-165.dsl.dynamic.simnet.is
2012/07/28 17:12:08
Witam ponownie ;-) Obdarowałam znajomych i sama zjadłam.Należą się pochwały.Gratuluję przepis super i wszystkim bardzo smakowało!!Dzięki i pozdrawiam :-)
-
2012/07/29 14:15:10
Viko, ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu, a paprykarz smakował Tobie i znajomym. Pozdrawiam :)
-
2012/08/08 12:22:48
Zrobiłam wg Twojego przepisu:P Smak dzieciństwa.
-
2012/08/09 09:52:52
Ogromnie mi miło, Paulino :) :)
-
Gość: Gość, 77-255-103-170.adsl.inetia.pl
2012/11/18 18:19:05
Witam,
Proszę nie odebrać mojego postu źle:)
Chodzi za mną od dawna dobry paprykarz i rzeczywiście to co można kupić w sklepach jest raczej fe, szukam wiec dobrego przepisu
I tu gwóźdź
Gdzie w przepisie papryka ???
Przepis na pastę pomidorową z makrelą i ryżem rewelacja
Ale co z paprykarzem??
Pozdrawiam
I jeszcze raz zaznaczę, proszę nie odczytać tego jako złośliwość
Pozdrawiam
-
2012/11/20 09:00:23
Witam, papryka jest naturalnie w przepisie: "2 łyżeczki słodkiej papryki". Originalne paprykarze szczecińskie nie miały w skałdzie świeżej papryki, opierały się na przyprawach.
pl.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
en.wikipedia.org/wiki/Paprykarz_szczeci%C5%84ski
Proszę poczytac składniki paprykarzy dostepnych na rynku, nie chjce bowiem robić reklamy żadnej konkretnej firmie :)
Nie należy paprykarza szczecińskiego mylić z paprykarzem węgierskim, który faktycznie skałda się z papryki (zarówno świeżej, jak i tej w proszku), tyle, że nie ma w nim ryby, a jest mięso. To dwa różne dania. Pamiętajmy też, że choć obecnie paprykarz możemy sobie robić w domu z najlepszej jakości skałdników, geneza tej potrawy jest inna: to dość ubogi produkt biednych czasów PRL, czasów permanentnych braków. W produkcie tym nawet niedobór ryby (kiepskiej jakości...) miała pokryć spora ilość ryżu. Po dodaniu przecieru pomidoroweg i pikantnych przypraw stanowiło to całkiem smaczną mieszankę, mimo, że ubogą. To nie były czasy łatwo dostepnej świeżej papryki we wszystkich kolorach. Nazwa jest więc w obecnych czasach troszkę myląca :)
Jeśłi się chce, naturalnie można jeszcze dodać świeżą paprykę, daniu napewno to nie zaszkodzi, choć oryginalnie jest to papryka właśnie w postaci przyprawy.
Pozdrawiam
-
Gość: aneczka, 194-88-225-226.ip.shentel.pl
2012/12/01 20:48:06
Właśnie zrobiłam, wyszedł przepyszny :) Teraz czekam na męża, aż wróci z pracy aby zobaczyć jego minę :) Dziękuję i na pewno powtórzę nie raz :)
-
2012/12/03 10:08:13
Aneczko, ogromnie się cieszę! :) Pozdrawiam!
-
Gość: dorca, host-92-20-95-252.as13285.net
2013/01/29 18:45:42
Zrobilam dzis i jest super!
-
2013/01/30 15:16:17
Bardzo mi miło, Dorca :)
-
Gość: justa, ect194.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/02 09:28:37
a można pasteryzować?
-
2013/06/03 09:49:57
Justa, co prawda, u nas zawsze zużywany jest na 1-2 podejścia, ale myślę, że można zapasteryzować :)