Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Klopsiki rybne

Jeśli potrzebujecie szybkiego, smacznego i ciekawego, (a przy tym niedrogiego) obiadu, to jest właśnie to, czego szukacie. Oto pyszny i szybki sposób na atrakcyjne dane rybne. Urozmaici zarówno codzienny posiłek jak i eleganckie przyjęcie. Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia żydowska".


300 g białej ryby ( filety lub w kostkach)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka pasty harissa
( jeśli nie macie, zastąpcie odrobiną chilli )
1/2 - 1 łyżeczki kuminu

sól i pieprz do smaku
tarta bułka
olej do smażenia


Rybę zemleć razem z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać do ryby wraz z jajkiem i przyprawami, wyrobić na jednolitą masę.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki.
Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Podawać z ulubionym sosem.
Ja podałam z majonezowo-czosnkowym.

Z tej porcji wychodzi ok. 25 klopsików.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 sierpnia 2010 09:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/16 09:33:10:

    Mniam;-) Fajnie doprawiona rybka;-)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/16 11:33:20:

    bardzo smakowite te klopsiki :)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/16 12:30:31:

    jak byliśmy wraz z moim kuzynostwem mali to Babcia nam w podobny sposób rybę przemycała (;

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.* komentarz datowany na 2010/08/16 13:00:58:

    Pomysłowe i smaczne !!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/17 10:00:17:

    Dziękuję, Andrzeju :)

    Grażyno, miło mi, że Ci się podobają :)

    Ha, to prawda, Viridianko: można nimi skusić niejadka :)

    Dziękuję, Ivon :*



  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/20 07:06:40:

    Bardzo ciekawy i fajny pomysł :)

  • Gość napisał(a) z *.ustka.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/04/13 14:07:43:

    Dodałam jeszcze sok z cytryny i koperek i smak rewelacyjny !!!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/13 16:01:08:

    Super, ogromnie się cieszę! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!