Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 20 września 2010

Dressing musztardowy do sałaty i sałatek

Dressing ten wszedł do grona moich ulubionych. Dzięki niemu nawet zwykła sałata staje się atrakcyjnym dodatkiem, podnoszącym smak każdego dania. Sos może także służyć jako dodatek do dowolnie skomponowanej sałatki ze świeżych warzyw.  Dressing jest ogromnie prosty i szybki w wykonaniu, ale to właśnie w prostocie tkwi przeważnie siła smaku oraz to, ze się on nie nudzi. Dla mnie zawsze będzie miał on szwedzki smak, bo tam właśnie go spróbowałam. :)


2 pełne łyżki dobrej, raczej ostrej musztardy
50 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki octu z białego wina
100 ml zimnej wody ( przegotowanej)

szczypta cukru
ew. sól do smaku( dla mnie niepotrzebna)

Musztardę rozmieszać z olejem. Dodać ocet i wodę oraz szczyptę cukru, rozmieszać na gładki sos.

Na zdjęciu podany do sałaty lodowej z pomidorem i świeżym ogórkiem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 września 2010 13:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 16:07:05:

    musztardy bardzo nie lubię, ale... ale taki dressing mi smakuje?! nie wiem czym to idzie ale w sałatkach nawet tych najprostszych z samą sałatą mogłabym jeść i jeść (;

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 17:35:55:

    Fajny :) Lubię musztardę, taki dressing do sałatki brzmi pysznie:)
    Pozdrawiam:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 18:31:56:

    musztarda i cukier.. tak słodko ostro, ciekawie.

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/20 23:42:37:

    A ja lubie musztardowy sosik do salaty ;)

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/21 10:33:46:

    bardzo lubię Twoje sałatkowe dressingi i często je wykorzystuje swoich sałatkach :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/24 23:07:22:

    A ja długi czas nie wiedziałam co jest nie tak w dressingach, które robiłam z różnych przepisów, często bardzo sławnych. Niedawno właśnie odkryłam, że konieczny jest dodatek wody. Inaczej są zbyt skondensowane. I proszę, w Twoim też jest woda! Wygląda pysznie:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/27 09:16:18:

    Haha, Negresko, masz rację, woda jest zazwyczaj konieczna. W końcu dressing ( w odróżnieniu od sosu) ma być lejący i dokładnie pokryć warzywa, a nie zostać na samym wierzchu. :)

    Aguś, ogromnie mi miło :*

    Gosiu, ja także :)

    Asiejko,cukier nie wybija się absolutnie na pierwszy plan, podkreśla jedynie smak musztardy :)

    Majanko, mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)

    Viridianko, co do samej musztardy, to ja ja lubię. Ale w dressingu musztardowym faktycznie jest coś magicznego - zawsze jest na niego dobra pora! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!