Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 03 grudnia 2010

Ryba po grecku

Ryba po grecku to polski klasyk. Co prawda, z Grecją poza nazwą ma niewiele wspólnego. To obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. My lubimy ją do tego stopnia, że gości u nas dość często, bez względu na porę roku. Nie widzę powodu, by coś tak smacznego jeść jedynie raz w roku :) W rybie po grecku główną rolę grają warzywa. Naturalnie, co rodzina, to trochę inny przepis. Przedstawiam tu mój ulubiony sposób na przygotowanie warzyw. Jeśli chodzi o rybę, użyjcie takiej, jaką lubicie najbardziej. Oczywiście, najwygodniejsze do jedzenia  są filety bez ości.

 

 

ryba - filety - ok. 1 kg.

1 kg marchwi ( jeśli lubicie, dodajcie 1 pietruszkę. Ja nie dodaję ze względu na uczulenie)

2 cebule

2-3 duże pomidory

2 łyżki koncentratu pomidorowego

listek laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz czarny świeżo mielony - do smaku ( warzywa powinny być lekko pikantne)

sól - do smaku


W rondlu na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać marchewkę startą na tarce ( duże oczka) i przyprawy. Chwile smażyć, mieszając.

Wlać ok. pół szklanki  wrzącej wody, wymieszać i dusić do miękkości. ( pilnować, by się nie przypaliło - w razie potrzeby dodać więcej wody)

Dodać obrane, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.

Gorące warzywa układać na usmażonej rybie. Ja najbardziej lubię usmażoną w panierce z rozmąconego jajka i mąki, ale można naturalnie usmażyć rybę bez żadnej panierki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 03 grudnia 2010 10:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/03 11:13:47:

    ja robię ją trochę inaczej, ale lubię bardzo :)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/03 13:44:24:

    Ryba po grecku ma tak wiele odmian.Twoja wygląda pysznie. Ja jutro zrobię ją trochę inaczej. A Grecy to mają ubaw z tą naszą rybą!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/03 23:05:52:

    Będę robić na święta, na pewno. Lubię z dorszem:))
    Taka rybka jest bardzo smaczna.
    Pozdrawiam:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 06:17:57:

    Pyszności! uwielbia,:) A jeszcze nigdy nie robiłam sama, choć jakieś przepisy gdzieś mam;))) Muszę o nim pamiętać :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 11:07:20:

    znam inny sposób na te rybkę. ba, nawet kilka.
    ale zawsze smakuje wybornie ;]

  • statystycznypl napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 14:20:17:

    Kiedyś strzeliłem taką gafę pytajac greka jak oni robią rybę po grecku, koleś zrobił wielkie oczy, gdy powiedziałem mu ze to na pewno grecki przepis :)

  • marinia napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/06 12:51:13:

    Uwielbiam taką rybkę. Już nie mogę doczekac się Świąt :)

  • Gość napisał(a) z 213.199.253.* komentarz datowany na 2010/12/23 03:36:05:

    Moja ryba się trochę po przypalała.Czy może byc taka?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/27 12:35:37:

    O ile tylko nie spaliła się całkowicie i dobrze smakuje, to naturalnie, że może być bardziej zrumieniona. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!