Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 30 marca 2011

Pizza dla zapracowanych

Zgodnie z obietnicą, zamieszczam przepis na pizzę. Jest to pizza "dla zapracowanych", czyli dobra w sytuacjach, kiedy nie będziemy mieli czasu czekać na wyrastanie ciasta.
Szybka pizza możliwa jest dzięki metodzie długiego wyrastania ciasta, która pozwala cieszyć się pizzą już w 20 minut. Dlatego nazwałam tę pizzę pizzą "dla zapracowanych", bo zaoszczędza dużo czasu, który byśmy musieli poświęcić na wyrastanie ciasta, kiedy przyjdziemy ( głodni!) do domu. Zamiast tego pizza wyrasta i "pracuje", kiedy my także jesteśmy w pracy :)
Naturalnie, zależnie od indywidualnych upodobań, można przygotować pizzę cieńszą lub grubszą. My lubimy średnią. Nie przepadam za pizzami cieniutkimi jak opłatek, nie lubię także zbyt grubych. Podana przeze mnie ilość składników starcza na taką właśnie średnią pizzę, pieczoną na blasze o średnicy 30 cm.


3,5 g drożdży instant ( jest to 1/2 opakowania mającego 7 g)
125 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki żytniej
mąka pszenna typ 650 - około szklanki

(zaczynam rano)

Drożdże rozmieszać w wodzie z cukrem. Dodać połowę mąki, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić zaczyn na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.

(w tym czasie jemy śniadanie)

Dodać sól, olej, mąkę żytnią oraz resztę mąki pszennej. Wyrobić elastyczne, jednak dość luźne ciasto. Ciasto z za dużą ilością mąki nie będzie dobrze wyrastało i pizza może wyjść zbyt twarda.
Wyrobione ciasto wkładamy do dużej (urośnie!), posmarowanej olejem miski.  Miskę nakrywamy folią spożywczą, w której robimy nożem kilka dziurek, by ciasto miało dostęp powietrza. Miskę wstawiamy do lodówki. Może tak stać nawet 12 godzin.

(Jeśli chcemy mieć pizzę szybciej, po prostu pozostawiamy ciasto do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę BEZ wkładania do lodówki).

(wracamy do domu po pracy)

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkrywamy, lekko wyrabiamy (aby nie pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza), po czym rozprowadzamy palcami na blasze do pieczenia - moja ma średnicę 30 cm. Środek robimy cieńszy, natomiast brzegi pozostawiamy trochę grubsze. Pozwalamy ciastu wrócić do temperatury pokojowej, w tym czasie przygotowując dodatki na pizzę.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim dodatki, na wierzch ścieramy na tarce ser mozzarella. Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut, aż ser i brzegi ciasta będą rumiane.

Jeśli chodzi o mnie, nie lubię pizzy przeładowanej dodatkami. Wolę klasyczną prostotę. Na zdjęciu jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych: sos, grubo siekana cebula, salami i mozzarella.
Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście w stylu włoskim, spróbujcie też Tradycyjnej Pizzy Neapolitańskiej.

Jeśli lubicie pizzę na grubym puszystym cieście w stylu amerykańskim, spróbujcie Pizzy Kalifornijskiej.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 30 marca 2011 13:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 14:02:25:

    bardzo smakowicie wygląda

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 16:31:08:

    Z chęcią wypróbuję ten przepis:)
    Pizza wygląda pysznie!:)
    Pozdrawiam ciepło!

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 18:21:04:

    Podoba mi się ta pizza!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 19:42:42:

    Świetna! Pyszniutko wygląda :)

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 11:35:45:

    Mniam, ale rarytaski :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 21:54:26:

    Pysznie wygląda:) ja co prawda uwielbiam na cienkim cieście, ale Twja propozycja też mnie bardzo kusi :)

  • Gość Kuba napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/04 16:56:57:

    Fajny przepis tylko brakuje temperatury pieczenia ;)

  • Gość Kuba napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/04 16:59:17:

    przepraszam jest temperatura 200C czytałem w pośpiechu bo właśnie miałem wyskoczyć po składniki pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 11:32:08:

    Nie szkodzi :) mam nadzieję, że się udała :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!