Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 24 marca 2011

Sos do pizzy - klasyczny

Oto mój ulubiony sposób na klasyczny sos pomidorowy do pizzy. Aromatyczny, doskonale komponujący się ze smakiem ciasta oraz dodatków.  Zrobienie go jest bardzo proste, natomiast ważny jest jeden trick, dzięki któremu smak i aromat ziół jest wyjątkowo intensywny.  Część sosu rozsmarowuję na cieście przed pieczeniem, natomiast resztę podaję w sosjerce, aby każdy mógł go sobie nałożyć na gotową pizzę wg. upodobania. Polecam. Osoby lubiące pizzę doskonale wiedzą, że smaku sosu z prawdziwej pizzerii nie zastąpi żaden keczup! Już w następnym wpisie podam przepis na moje ulubione ciasto na pizzę. :)



1 puszka pomidorów
3 łyżki wody
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka oregano
czarny pieprz i sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne, jeśli chcemy, by sos był pikantny

Bazylię i oregano zalać w małej miseczce  3 łyżkami wrzątku i zostawić na chwilę pod przykryciem.  (Tak, to ten trick :D )

Pomidory zmiksować wraz z zalewą w blenderze, dodać zaparzone zioła. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ew. pieprzem cayenne.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 24 marca 2011 09:57

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 10:34:32:

    Taki sosik najlepszy :) Pomidory i bazylia - to jest to!:)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 10:37:13:

    Przepis zapisałam, czekam niecierpliwie na przepis na pizze :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 10:39:41:

    z bazylią.. taka pizza jest najlepsza :)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 11:37:19:

    sos-pycha!

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 12:46:39:

    Świetny sosik, nigdy wcześniej go nie robiłam ,teraz będzie gościł u mnie na stole :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 14:17:08:

    już zapisałam :) ma piękny kolor

  • Gość Atria napisał(a) z 87-207-217-185.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/03/24 22:41:01:

    Robię bardzo podobnie, ale najpierw podgrzewam zioła na odrobinie oliwy i dodaję łyżeczkę cukru a potem pomidory. Pycha!

  • gosiab_3 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/24 22:50:42:

    pycha!!! robie podobnie :)
    Pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 09:36:53:

    Majanko, oczywiście - do pomidorów bazylia niezbędna :))

    Dziękuje za odwiedziny, Wrotko :)

    Just My Delicious - ja tez taka najbardziej lubię :)

    Miło mi, że Ci się podoba, Basiu :)

    Kuchenne Fascynacje - polecam - pracy przy nim nie ma w sumie wcale, a smak świetny :)

    Kaspiecze - dziękuję :)

    Atria, na oliwie też może być ciekawy smak, kiedyś spróbuję :)

    Pozdrawiam serdecznie, Gosiu :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/25 10:35:25:

    Ciężko znaleźć idealny sos do pizzy:) Chętnie Twój wypróbuję:) Wygląda super:)

  • Gość Uber napisał(a) z host-89-229-64-138.szczecin.mm.pl komentarz datowany na 2011/04/18 19:05:16:

    Bardzo smaczny sos, prosty trick a jak dużo daje. Dodałem jeszcze świeżej bazylii i 'przyprawy do pizzy'. Pozdrawiam.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/19 08:50:51:

    Uber, ogromnie się cieszę, że sos Ci smakował :) Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam :)

  • Gość Justyś napisał(a) z 078088164051.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/08/30 21:38:00:

    Naszukałam się przepisu na sos na pizze i Twój jest najlepszy. Najbardziej podoba mi się że są pomidory w nim a nie koncentrat pomidorowy.Super

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/31 08:44:13:

    Przyznam, że ja także widywałam różne przepisy. Uważam, że tylko dzięki prawdziwym pomidorom udaje się uzyskać ten wyjątkowy, naturalny smak. :)

  • Gość kasiakasia napisał(a) z host84-38-82-38.tvkdiana.pl komentarz datowany na 2011/09/05 20:04:07:

    świetny przepis ale o co chodzi z tą zalewą w zdaniu "pomidory zmiksować z zalewą"?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 12:31:18:

    Jak otworzysz puszkę, to w środku zobaczysz pomidory oraz sok. Chodzi o to, by użyć całości, nie odcedzać pomidorów.
    Pozdrawiam :)

  • Gość Kali napisał(a) z acvg157.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/10/19 00:12:12:

    A oregano i bazylię w 3 łyżkach wody... odcedzać czy wlać całość do pomidorków?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/19 17:55:43:

    Wlać całość :)

  • bambo225 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/12 09:52:22:

    wlewamy całość i mieszamy blenderm

  • Gość oko napisał(a) z user-31-174-213-43.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/01/16 23:59:27:

    jak dla mnie sos wychodzi zbyt rzadki i przesmażam go na patelni, aż zgęstnieje. Wtedy nie muszę zaparzać ziół. Ogólnie dzięki za inspirację.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 08:33:50:

    Byś może do zaparzania ziół dajesz zbyt dużo wody, stąd rzadka konsystencja.
    Pozdrawiam.

  • Gość napisał(a) z 89-71-5-163.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/22 14:20:29:

    sos smaczny, jednak wyszedł mi on zbyt rzadki

  • Gość bambo225 napisał(a) z pestilence-166.core.ynet.pl komentarz datowany na 2013/09/27 14:07:24:

    ten przepis znalazłem już dawno na innym forum i go używam do pizzy jest super właśnie ten trick z 3 łyżkami wrzątku sprawia że smakuje ja k w pizzerii .

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa