pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Sos do pizzy - klasyczny

Oto mój ulubiony sposób na klasyczny sos pomidorowy do pizzy. Aromatyczny, doskonale komponujący się ze smakiem ciasta oraz dodatków.  Zrobienie go jest bardzo proste, natomiast ważny jest jeden trick, dzięki któremu smak i aromat ziół jest wyjątkowo intensywny.  Część sosu rozsmarowuję na cieście przed pieczeniem, natomiast resztę podaję w sosjerce, aby każdy mógł go sobie nałożyć na gotową pizzę wg. upodobania. Polecam. Osoby lubiące pizzę doskonale wiedzą, że smaku sosu z prawdziwej pizzerii nie zastąpi żaden keczup! Już w następnym wpisie podam przepis na moje ulubione ciasto na pizzę. :)



1 puszka pomidorów
3 łyżki wody
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka oregano
czarny pieprz i sól do smaku
szczypta pieprzu cayenne, jeśli chcemy, by sos był pikantny

Bazylię i oregano zalać w małej miseczce  3 łyżkami wrzątku i zostawić na chwilę pod przykryciem.  (Tak, to ten trick :D )

Pomidory zmiksować wraz z zalewą w blenderze, dodać zaparzone zioła. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ew. pieprzem cayenne.


czwartek, 24 marca 2011, rain1drop
Komentarze
2011/03/24 10:34:32
Taki sosik najlepszy :) Pomidory i bazylia - to jest to!:)
-
2011/03/24 10:37:13
Przepis zapisałam, czekam niecierpliwie na przepis na pizze :)
-
2011/03/24 10:39:41
z bazylią.. taka pizza jest najlepsza :)
-
2011/03/24 11:37:19
sos-pycha!
-
2011/03/24 12:46:39
Świetny sosik, nigdy wcześniej go nie robiłam ,teraz będzie gościł u mnie na stole :)
-
2011/03/24 14:17:08
już zapisałam :) ma piękny kolor
-
2011/03/24 22:41:01
Robię bardzo podobnie, ale najpierw podgrzewam zioła na odrobinie oliwy i dodaję łyżeczkę cukru a potem pomidory. Pycha!
-
2011/03/24 22:50:42
pycha!!! robie podobnie :)
Pozdrawiam :)
-
2011/03/25 09:36:53
Majanko, oczywiście - do pomidorów bazylia niezbędna :))

Dziękuje za odwiedziny, Wrotko :)

Just My Delicious - ja tez taka najbardziej lubię :)

Miło mi, że Ci się podoba, Basiu :)

Kuchenne Fascynacje - polecam - pracy przy nim nie ma w sumie wcale, a smak świetny :)

Kaspiecze - dziękuję :)

Atria, na oliwie też może być ciekawy smak, kiedyś spróbuję :)

Pozdrawiam serdecznie, Gosiu :)
-
2011/03/25 10:35:25
Ciężko znaleźć idealny sos do pizzy:) Chętnie Twój wypróbuję:) Wygląda super:)
-
Gość: Uber, host-89-229-64-138.szczecin.mm.pl
2011/04/18 19:05:16
Bardzo smaczny sos, prosty trick a jak dużo daje. Dodałem jeszcze świeżej bazylii i 'przyprawy do pizzy'. Pozdrawiam.
-
2011/04/19 08:50:51
Uber, ogromnie się cieszę, że sos Ci smakował :) Dziękuję za wizytę na blogu i pozdrawiam :)
-
Gość: Justyś, 078088164051.elblag.vectranet.pl
2011/08/30 21:38:00
Naszukałam się przepisu na sos na pizze i Twój jest najlepszy. Najbardziej podoba mi się że są pomidory w nim a nie koncentrat pomidorowy.Super
-
2011/08/31 08:44:13
Przyznam, że ja także widywałam różne przepisy. Uważam, że tylko dzięki prawdziwym pomidorom udaje się uzyskać ten wyjątkowy, naturalny smak. :)
-
Gość: kasiakasia, host84-38-82-38.tvkdiana.pl
2011/09/05 20:04:07
świetny przepis ale o co chodzi z tą zalewą w zdaniu "pomidory zmiksować z zalewą"?
-
2011/09/06 12:31:18
Jak otworzysz puszkę, to w środku zobaczysz pomidory oraz sok. Chodzi o to, by użyć całości, nie odcedzać pomidorów.
Pozdrawiam :)
-
Gość: Kali, acvg157.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/19 00:12:12
A oregano i bazylię w 3 łyżkach wody... odcedzać czy wlać całość do pomidorków?
-
2011/10/19 17:55:43
Wlać całość :)
-
2011/11/12 09:52:22
wlewamy całość i mieszamy blenderm
-
Gość: oko, user-31-174-213-43.play-internet.pl
2012/01/16 23:59:27
jak dla mnie sos wychodzi zbyt rzadki i przesmażam go na patelni, aż zgęstnieje. Wtedy nie muszę zaparzać ziół. Ogólnie dzięki za inspirację.
-
2012/01/18 08:33:50
Byś może do zaparzania ziół dajesz zbyt dużo wody, stąd rzadka konsystencja.
Pozdrawiam.
-
Gość: , 89-71-5-163.dynamic.chello.pl
2013/02/22 14:20:29
sos smaczny, jednak wyszedł mi on zbyt rzadki
-
Gość: bambo225, pestilence-166.core.ynet.pl
2013/09/27 14:07:24
ten przepis znalazłem już dawno na innym forum i go używam do pizzy jest super właśnie ten trick z 3 łyżkami wrzątku sprawia że smakuje ja k w pizzerii .