Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 12 kwietnia 2011

Żurek

Żurek to jedna z moich ulubionych zup, od zawsze. Pojawia się u nas dość często, bo ogromnie lubimy ten smak. Oczywiście, można zakwas na żur przygotować samodzielnie, ale kiedy braknie nam czasu lub spontanicznie postanowimy: tak, dziś chcę żurek! - można pójść odrobinę na skróty i użyć równie dobrego gotowego zakwasu w postaci koncentratu żuru. Żurek to prosta w wykonaniu, szybka i pożywna zupa, a przy tym elegancka.  Odpowiednia zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.



1 słoik koncentratu żuru ( najbardziej lubię w słoikach, nie w butelkach)
2 litry wody ( sprawdźcie jednak, na jaką ilość wody jest przeznaczony Wasz żur. Lepiej dać mniej, niż za dużo)
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
4 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz - do smaku

dodatkowo:
kiełbasa - ok. 20 cm
1 łyżka masła do smażenia kiełbasy

jajka ugotowane na twardo

Żur rozmieszać dokładnie w 0,5 litra  ciepłej wody. Dodać pozostałą wodę i zagotować wraz z przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Kiełbasę pokroić w półplasterki i zrumienić na patelni, na maśle.
Dodać do gotującego się żuru.

W międzyczasie ugotować na twardo potrzebną nam ilość jajek.

Mąkę rozmieszać dokładnie w śmietanie. Najpierw wlać trochę gorącej zupy, wymieszać ( wtedy śmietana się nie zważy.) Następnie przelać śmietanę do żuru, mieszając.
Zagotować.

Podawać z jajkiem i świeżym chlebem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 12 kwietnia 2011 09:38

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 10:04:16:

    żurek bardzo lubię. szkoda że tak rzadko go jadam;/

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 11:19:14:

    sliczne zdjęcie żurek bardzo lubię...;) zjadłam bym sobie

  • Gość basiaP napisał(a) z bas5-windsor12-1279401793.dsl.bell.ca komentarz datowany na 2011/04/12 12:53:36:

    żurek uwielbiam , jest pyszny:)

  • mag-43 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 13:49:51:

    wszystko ok ale ja go robię na wywarze z kury plus wędzonka i uwielbiam!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/12 16:57:35:

    Świetny !Uwielbiam żurek i na świeta zrobię na pewno:)

  • Gość thiessa napisał(a) z 90-156-33-10.internetia.net.pl komentarz datowany na 2011/04/12 17:12:56:

    Robisz dokladnie jak ja, tylko ja wole z samym jajkiem, bez kielbasy. Z braku czasu tez czesto stosuje zurek w sloiku jedynej slusznej fiormy na "v". Jest to jeden z nielicznych gotowcow ktore uzywam a to dlatego, ze nie zawiera chemicznmych dodatkow.

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/13 11:38:38:

    jakoś nigdy nie przepadałam za żurkiem z jajkiem, ale na Wielkanoc tradycja to tradycja :)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/13 17:12:15:

    Długo nie cierpiałam żurków a w tradycji domowej zawsze był barszcz czerwony na zakwasie.Dopiero połówek zmienił moje upodobania i teraz mamy i jedno , i drugie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa