pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek

Żurek to jedna z moich ulubionych zup, od zawsze. Pojawia się u nas dość często, bo ogromnie lubimy ten smak. Oczywiście, można zakwas na żur przygotować samodzielnie, ale kiedy braknie nam czasu lub spontanicznie postanowimy: tak, dziś chcę żurek! - można pójść odrobinę na skróty i użyć równie dobrego gotowego zakwasu w postaci koncentratu żuru. Żurek to prosta w wykonaniu, szybka i pożywna zupa, a przy tym elegancka.  Odpowiednia zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.



1 słoik koncentratu żuru ( najbardziej lubię w słoikach, nie w butelkach)
2 litry wody ( sprawdźcie jednak, na jaką ilość wody jest przeznaczony Wasz żur. Lepiej dać mniej, niż za dużo)
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
4 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz - do smaku

dodatkowo:
kiełbasa - ok. 20 cm
1 łyżka masła do smażenia kiełbasy

jajka ugotowane na twardo

Żur rozmieszać dokładnie w 0,5 litra  ciepłej wody. Dodać pozostałą wodę i zagotować wraz z przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Kiełbasę pokroić w półplasterki i zrumienić na patelni, na maśle.
Dodać do gotującego się żuru.

W międzyczasie ugotować na twardo potrzebną nam ilość jajek.

Mąkę rozmieszać dokładnie w śmietanie. Najpierw wlać trochę gorącej zupy, wymieszać ( wtedy śmietana się nie zważy.) Następnie przelać śmietanę do żuru, mieszając.
Zagotować.

Podawać z jajkiem i świeżym chlebem.

wtorek, 12 kwietnia 2011, rain1drop
Komentarze
2011/04/12 10:04:16
żurek bardzo lubię. szkoda że tak rzadko go jadam;/
-
2011/04/12 11:19:14
sliczne zdjęcie żurek bardzo lubię...;) zjadłam bym sobie
-
2011/04/12 12:53:36
żurek uwielbiam , jest pyszny:)
-
2011/04/12 13:49:51
wszystko ok ale ja go robię na wywarze z kury plus wędzonka i uwielbiam!
-
2011/04/12 16:57:35
Świetny !Uwielbiam żurek i na świeta zrobię na pewno:)
-
2011/04/12 17:12:56
Robisz dokladnie jak ja, tylko ja wole z samym jajkiem, bez kielbasy. Z braku czasu tez czesto stosuje zurek w sloiku jedynej slusznej fiormy na "v". Jest to jeden z nielicznych gotowcow ktore uzywam a to dlatego, ze nie zawiera chemicznmych dodatkow.
-
2011/04/13 11:38:38
jakoś nigdy nie przepadałam za żurkiem z jajkiem, ale na Wielkanoc tradycja to tradycja :)
-
2011/04/13 17:12:15
Długo nie cierpiałam żurków a w tradycji domowej zawsze był barszcz czerwony na zakwasie.Dopiero połówek zmienił moje upodobania i teraz mamy i jedno , i drugie :)