Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 16 maja 2011

Sernik wiedeński

Serniki należą do moich ulubionych ciast. Jest ich tyle rodzajów, że trudno, by się znudziły. Sernik wiedeński to klasyka. Jakże pyszna klasyka! Pyszny, serowy konkretny, pachnący skórką pomarańczową. Dokładnie taki, jak lubimy. Idealny na co dzień i od święta. Polecam!


na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:
1 kg sera białego twarogowego, trzykrotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki pszennej
100 g masła ( 1/2 kostki)
4 jajka wielkość L
1 cytryna

6 łyżek siekanej skórki pomarańczowej, ew. rodzynki, jeśli lubicie

na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka


1. Ciasto
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

2. Masa serowa
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem w proszku, mąką. Nadal ucierając, dodawać po 1 żółtku. Dodać otartą z cytryny skórkę a następnie wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodać roztopione masło. Wsypać skórkę pomarańczową i ew. rodzynki (ja ich nie dodaję, ponieważ nie lubię rodzynek w serniku).

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wmieszać delikatnie do masy serowej, partiami, tak, by nie opadły.

3. Masę serową przelać do formy do pieczenia wyłożonej ciastem
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe pół ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

( Jeśli boki ciasta trochę się podniosły, po prostu spłaszczyć/docisnąć  je płaską stroną noża, a ciasto będzie miało równa powierzchnię)

Studzić nie wyjmując ciasta z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Gotowe ciasto można polukrować.

Piekłam w  formie o wymiarach 24 x 30 cm.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 maja 2011 10:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 10:29:43:

    wygląda pysznie , klasyka jest pyszna

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 10:54:22:

    Poproszę kawałek tego cuda :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 15:10:14:

    asolutnie cudowna klasyka! Wygląda przepysznie!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/16 23:03:05:

    Uwielbiam takie serniki. Cudownie Ci się upiekł :)

  • Gość Ivon napisał(a) z 195.117.67.* komentarz datowany na 2011/05/17 12:46:44:

    Ależ on pięknie wygląda. Aż chce się chapsnąć monitor :D

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/17 21:48:10:

    ale mi narobiłaś ochoty na sernik... taki właśnie jak ten Twój :)

  • Gość ew napisał(a) z *.wist.com.pl komentarz datowany na 2012/05/17 21:10:06:

    co to jest za ciasto? ucierane czy jakieś inne? a kruszonka na górze jest chrupiąca?;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/17 21:42:44:

    Ciasto jest jak widać kruche. Stopień twardości/kruchość kruszonki będzie uzależniony od tego, jak bardzo ją zrumienisz.

  • Gość monikak1990 napisał(a) z *.chelm.mm.pl komentarz datowany na 2012/11/15 09:40:35:

    Witam!!! Dzis mam zamiar zrobić Twoj smakowity sernik ( teściowa przychodzi z inspekcją). Pozdrawiam gorąco z chłodnego Lublina!!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!