Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 28 lipca 2011

Ciasto piaskowe / Babka piaskowa

Kolejny przepis z cyklu "Powrót do klasyki" :) . Ciasto piaskoweciasto marmurkowe, drożdżowe, szarlotka czy sernik wiedeński to właśnie te wypieki, które najbardziej kojarzą się z dzieciństwem, z domem i z babciami :) Ze szklanką mleka są niezastąpione o każdej porze roku.


1 szklanka* mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek ( wielkość M)
125 g masła (3/3 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

cukier puder do posypania

Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Z cytryny otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dodać do jajek, wymieszać.  Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość dokładnie zmiksować. Przelać do formy. Jeśli nie mamy formy z powłoką teflonową, zapewniającą nieprzywieranie ciasta, formę należy posmarować masłem i obsypać bułka tartą.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec ciasto jeszcze ok. 40 min. , do suchego patyczka.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Piekłam w formie 10 x 26 cm.

* szklanka o pojemności 250 ml.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 28 lipca 2011 10:32

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/28 13:54:41:

    wygląda idealnie. nic bym tu nie zmieniała :)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/28 13:59:17:

    chętnie sie poczęstuję

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/28 18:17:48:

    Pieknie wygląda ta babeczka :)

  • la_mad napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/31 14:13:02:

    Rain1drop, chciałabym nominować Cię do One Lovely Blog Award, ot taka zabawa, info tutaj: mad-aboutfood.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html . Pozdrawiam :)

  • www.swiat-kuchni.blogspot.com napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/01 18:01:39:

    lubię tą babkę do kawki

  • Gość Majka napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/03/17 13:59:04:

    Mam pytanie można polać ciasto gotową polewą czekoladową i obsypać np. Wiórkami?!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/17 19:51:47:

    Oczywiście, Majka! Będzie pysznie :)

  • Gość Laura napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/03/17 21:07:27:

    Cudowna babka i świetny przepis mam pytanie użyć soku z całej cytryny?!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/18 08:21:39:

    Lauro, jeśli cytryna jest nieduża, to używam całej. Jeśłi jest wyjątkowo duża i soczysta, wystarczy sok z połowy. Pozdrawiam!

  • Gość Laura napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/03/18 14:18:52:

    Dziękuje na pewno wypróbuję przepis ląduje w moich ulubionych:)

  • Gość Nikola napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2014/03/21 19:57:22:

    Mam pytanie tłuszcz ma być bardzo gorący słyszałam że wlaśnie dzięki temu babka dobrze wyjdzie że tłuszcz musi być gorący...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/22 07:54:51:

    Nikola, nie - masło nie może być bardzo gorące, bo z jajek pod wpływem temperatury zrobi się jajecznica :) Masło powinno być lekko ciepłe.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!