Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 09 stycznia 2012

Piernik z powidłami

Tak to już u nas w domu jest, że nie przygotowujemy potraw wyłącznie o określonej porze roku, tylko wtedy, kiedy mamy na nie smak. Cały rok - gdy tylko mamy na to ochotę - przygotowujemy rybę po grecku, pączki, żurek z jajkiem, czy piernik. Nikt u nas raczej nie wyobraża sobie, by na piernik czekać cały rok... zwłaszcza na taki piernik! :) To mój ulubiony przepis, na taki naprawdę tradycyjny w smaku piernik, a przy tym łatwy i szybki w wykonaniu.  Tym natomiast, którzy mają ochotę na wypróbowanie czegoś nowego, polecam także pyszny Piernik z jabłkami.


200 g masła ( 1 kostka)
150 g cukru (ok. 2/3 szklanki)
100 ml miodu
100 ml gęstej śmietany 12 %
5 jajek wielkość M
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
ok. 220 g mąki pszennej typ 550 (ok. 1 i  1/2 szklanki)
2-3 krople aromatu arakowego
- ja daję jeszcze 2 łyżki melasy, ponieważ daje ona korzenny posmak i piękny kolor, ale jest to opcjonalne

1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu

1 polewa czekoladowa

Żółtka oddzielić od białek.

Cukier utrzeć dokładnie z rozpuszczonym masłem. Nadal ucierając, dodać miód i śmietanę oraz żółtka. Dodać kakao, przyprawę do piernika (melasę - opcjonalnie), aromat, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, po czym nadal ucierając dodawać partiami  mąkę.

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. 1/3 ubitych białek dokładnie wymieszać z przygotowanym ciastem. Resztę białek również wymieszać, lecz ostrożnie, by nie zniszczyć piany.

Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (łatwiej je będzie wyjąc).

Piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.

Ciasto wyjąc i wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na pół  w poprzek, by otrzymać 2 blaty.

W małym rondelku zagotować powidła wraz z cynamonem. Gotować mieszając przez 1 minutę.
Gorącymi powidłami posmarować dolny blat ciasta, po czym przykryć go drugim blatem i docisnąć. (Gorące powidła ładnie skleja obie warstwy ciasta. Zimne - nie.)

Na koniec polać ciasto polewa czekoladową i odstawić do zastygnięcia.

Piekłam w formie 25 cm x 30 cm.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 stycznia 2012 08:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/09 18:33:00:

    Piękny jest ten piernik ! W sumie przecież cały rok można jeśc takie pyszności, dlaczego nie? :)))
    Pozdrowienia:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/11 14:16:24:

    pieknie wygląda Twoj piernik i chociaz powiem szczerze ze za nimi nie przepadam to z chęcia bym spróbowała

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 20:36:30:

    Dziękuję, Majanko :)

    Izaa_a - zatem polecam. Ja osobiście lubię pierniki i ich korzenny smak, od czasu do czasu przyjemna jest odmiana. :)

  • mamamarzynia napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/01 13:29:20:

    Nie lubię słodyczy, ale na piernik czekam cały rok. twój MUSI być pyszny :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/03 09:33:55:

    Mamamarzynia- serdecznie zachęcam do wypróbowania go i dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość bambo225 napisał(a) z *.core.ynet.pl komentarz datowany na 2012/02/26 11:12:59:

    Super piernik właśnie upiekłem i się studzi ładnie pachnie tak korzennie.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 21:30:36:

    Ogromie się cieszę i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!