Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 03 stycznia 2012

Śledzie w pomidorach

Witajcie w Nowym Roku! :)
Lubicie śledzie? Moim zdaniem, dobry śledź nie jest zły. Mam nadzieję, że po Wigilii nie macie mimo wszystko jeszcze dość śledzi lub w każdym razie - jedliście akurat inne i z chęcią spróbujecie takich. To bowiem jedne z moich ulubionych - oryginalne i wyraziste w smaku, dobre na każdą okazję. Zachęcam do spróbowania!



1 tacka śledzi w oleju - 250 g
2 duże cebule
200 ml dobrego keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki curry
szczypta cynamony
czarny pieprz do smaku

olej

Śledzie moczyć przez godzinę. Wyjąć i pokroić w małe kawałki.

W międzyczasie, kiedy śledzie się moczą, przygotowujemy sos.
Obie cebule obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki, aby otrzymać półksiężyce.
Cebulę obsmażamy na ok 2-3 łyżkach oleju wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym, aż będzie szklista. Następnie dodajemy curry i cynamon, mieszamy. Dodajemy keczup oraz koncentrat. Zaostrzamy smak czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą pieprzu cayenne.
Z solą ostrożnie - trzeba pamiętać, że śledzie będą słone.

Sos studzimy (w zimie znakomicie nadaje się do tego celu balkon. W lecie można sobie pomóc wstawieniem rondelka z sosem do większego garnka z zimną wodą).  Nie spieszcie się i absolutnie nie zalewajcie śledzi gorącym sosem! Zrobią się miękkie i mniej smaczne.

Zimny sos mieszamy z pokrojonymi śledziami i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się wymieszały.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 03 stycznia 2012 20:19

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/03 20:48:51:

    Pycha! Uwielbiam śledziki. Narobiłaś mi chęci, mimo, iż w święta się śledzikami zajadałam:).
    Robiłam też w pomidorach,ale na słodko, z rodzynkami. Ależ mi posmakowały:)
    Pozdrowienia ślę i najlepszego życzę w Nowym Roku:)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/04 01:31:16:

    masz rację, takich jeszcze nie jadłam, a wyglądają baardzo zachęcająco:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/05 05:06:55:

    A takiego śledzika , to ja zawsze bardzo chętnie:) Pysznie sie zapowiada:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/05 08:41:59:

    Majanko,z rodzynkami na pewno też są pyszne! Pozdrawiam noworocznie! :)

    Basiu, zachęcam do wypróbowania :)

    Atinko, mam nadzieję, że Ci zasmakują :)

  • Gość ukasz napisał(a) z 89.25.246.2* komentarz datowany na 2012/12/22 23:03:40:

    a ja dziś też śledziki zrobiłem wg przepisu + troszkę swoich dodatków :) czekam do jutra aż się "przegryzą" :) życzę Wesołych Świąt 2012 :) pozdrawiam

  • Gość wilwia napisał(a) z 109.125.62.23* komentarz datowany na 2012/12/23 15:35:50:

    Witam.Mam pytanie-mam wiaderko sledzi,ale nie sa one w oleju tylko w jakiejs zalewie octowej-czy moge je wykorzystac do tego przepisu?Pozdrawiam.Wesolych Swiat:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/24 07:45:59:

    Wilwia, nigdy nie robiłam tego przepisu z octowych śledzi. Trudno mi powiedzieć. Myślę, że COŚ z tego powinno wyjść jednak ;), ale z pewnością trochę inne w smaku, niż z olejowych. Jeśli chcesz "pewniaka" na śledzie octowe, to polecam te z żurawiną. passionfruit.blox.pl/2012/11/Sledzie-z-zurawina.html

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/24 07:46:47:

    ukasz, smacznego życzę! :) Wesołych Świąt!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa