Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 15 maja 2012

Pieczona karkówka w sosie pieczarkowym

Lubicie karkówkę? My - tak. Pieczona karkówka stanowi miłą odmianę od tej przygotowywanej w najbardziej tradycyjny sposób, czyli grillowanej lub duszonej. Zyskuje zupełnie nowy smak i jest bardzo miękka oraz delikatna. Bardzo polecam to proste w przygotowaniu i pyszne danie. Źródło: Tina Koch&Back-Ideen, Mai 2012



4 kotlety z karkówki
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny pieprz do smaku
ew. szczypta mielonej gałki muszkatołowej


Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.

Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką.
Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok.30 min.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 15 maja 2012 10:01

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/15 17:04:33:

    Musze przyznać,że niezwykle rzadko kupuję karkówkę, jakoś szczególnie za nią nie przepadamy,ale zjeść zjemy. Moze z takim sosikiem by nam posmakowała bardziej? Pomysł mi się bardzo podoba :)
    Pozdrowienia:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/17 11:32:31:

    Hmm, nie jestem zwolennikiem przekonywania osób, które nie lubią danej rzeczy, żeby koniecznie jej spróbowały. Jeśli nie lubicie karkówki w ogóle, nie zagwarantuję, że po tym przepisie ją pokochacie - chyba nie ma sposobu, bym ja polubiła wątróbkę, więc rozumiem, że pewne rzeczy się lubi, a pewnych nie. Ale myślę że np. przygotowano w ten sposób filet kurczaka pewnie by Wam smakował :)

  • Gość napisał(a) z itg26.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/28 13:43:47:

    Wyglada bardzo apetycznie :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/29 10:37:21:

    Miło mi, zachęcam do spróbowania :)

  • Gość Justyśka napisał(a) z evu141.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/30 18:57:59:

    zamiast karkówki zrobiłam schab - przepyszne, dziękuję za świetne przepisy :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/31 09:02:15:

    Justyśka, jestem pewna, że schab równie dobrze się sprawdził w tym przepisie, cieszę się, że jesteś zadowolona, pozdrawiam :)

  • Gość anonymous napisał(a) z ij58.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/20 11:24:49:

    Karkówka WY ŚMIE NI TA!! naprawdę:)

    Delikatnie zmodyfikowałam przepis - do sosu pieczarkowo-cebulowego nie dodawałam żadnych przypraw oprócz pieprzu i soli. Jakoś czosnek i pieczarki nie grają mi tym samym rytmem;)

    Wyszło MEGA pysznie.

    POLECAM PRZEPIS JEST SUPER!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/26 21:50:25:

    anonymous, ij58.internetdsl.tpnet.pl - Ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu i Ci smakowało :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie na bloga :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters

Opcje Bloxa