pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona karkówka w sosie pieczarkowym

Lubicie karkówkę? My - tak. Pieczona karkówka stanowi miłą odmianę od tej przygotowywanej w najbardziej tradycyjny sposób, czyli grillowanej lub duszonej. Zyskuje zupełnie nowy smak i jest bardzo miękka oraz delikatna. Bardzo polecam to proste w przygotowaniu i pyszne danie. Źródło: Tina Koch&Back-Ideen, Mai 2012



4 kotlety z karkówki
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
250 g pieczarek
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny pieprz do smaku
ew. szczypta mielonej gałki muszkatołowej


Karkówkę zrumienić na patelni z obu stron. Nie chodzi tu o to, by w środku nie była surowa, lecz o to, by wierzch się zezłocił. Ułożyć mięso płasko w naczyniu do zapiekania tak, by kawałki na siebie nie zachodziły.

Na tym samym oleju podsmażyć obraną i posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w plastry pieczarkami i ząbkiem czosnku. Kiedy będą złote, wlać śmietanę, wymieszać i chwilę dusić. Dodać słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i ew. gałką.
Sos pieczarkowy ułożyć na mięsie.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez ok.30 min.


wtorek, 15 maja 2012, rain1drop
Komentarze
2012/05/15 17:04:33
Musze przyznać,że niezwykle rzadko kupuję karkówkę, jakoś szczególnie za nią nie przepadamy,ale zjeść zjemy. Moze z takim sosikiem by nam posmakowała bardziej? Pomysł mi się bardzo podoba :)
Pozdrowienia:)
-
2012/05/17 11:32:31
Hmm, nie jestem zwolennikiem przekonywania osób, które nie lubią danej rzeczy, żeby koniecznie jej spróbowały. Jeśli nie lubicie karkówki w ogóle, nie zagwarantuję, że po tym przepisie ją pokochacie - chyba nie ma sposobu, bym ja polubiła wątróbkę, więc rozumiem, że pewne rzeczy się lubi, a pewnych nie. Ale myślę że np. przygotowano w ten sposób filet kurczaka pewnie by Wam smakował :)
-
Gość: , itg26.internetdsl.tpnet.pl
2012/05/28 13:43:47
Wyglada bardzo apetycznie :-)
-
2012/05/29 10:37:21
Miło mi, zachęcam do spróbowania :)
-
Gość: Justyśka, evu141.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/30 18:57:59
zamiast karkówki zrobiłam schab - przepyszne, dziękuję za świetne przepisy :)
-
2012/05/31 09:02:15
Justyśka, jestem pewna, że schab równie dobrze się sprawdził w tym przepisie, cieszę się, że jesteś zadowolona, pozdrawiam :)
-
Gość: anonymous, ij58.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/20 11:24:49
Karkówka WY ŚMIE NI TA!! naprawdę:)

Delikatnie zmodyfikowałam przepis - do sosu pieczarkowo-cebulowego nie dodawałam żadnych przypraw oprócz pieprzu i soli. Jakoś czosnek i pieczarki nie grają mi tym samym rytmem;)

Wyszło MEGA pysznie.

POLECAM PRZEPIS JEST SUPER!!!
-
2012/06/26 21:50:25
anonymous, ij58.internetdsl.tpnet.pl - Ogromnie się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu i Ci smakowało :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie na bloga :)