Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Biszkopt na tort

Piekłam już różne biszkopty, lecz ten z przepisu Bakeholic jest zdecydowanie najlepszy: pięknie wyrośnięty, puszysty i smaczny. Nic a nic nie opadł. Biszkopt idealny!


7 jajek rozmiaru L
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli



Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 czerwca 2012 11:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 11:45:48:

    Faktycznie idealny, wygląda imponująco ;]

  • lida0 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 13:24:45:

    Biszkopt super, ale ja czekam na odpowiedź odnośnie pieczonego łososia w tym sosie masełkowo-ziołowo-cytrynowym

  • Gość Marzena napisał(a) z *.hfc.comcastbusiness.net komentarz datowany na 2012/06/25 18:52:19:

    Piekny:) I bardzo fajny blog:) Pozdrawiam serdecznie!:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/25 19:30:20:

    Zjedz_mnie - ogromnie dziękuję :)

    Lida - już odpowiedziałam. Przepraszam, jestem ostatnio bardzo zabiegana i miałam mało czasu :)

    Marzena, bardzo mi miło, że Ci się podoba, zapraszam do wizyt :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/26 23:32:53:

    Właśnie dziś piekłam biszkopt wyszedł pierwsza klasa :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/27 06:17:32:

    ckd196.neoplus.adsl.tpnet.pl - super, bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)

  • Gość Dubi napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2012/06/27 17:47:27:

    W końcu proporcja na większą tortownicę ;) Wygląda pięknie. Jutro będę piekła, zobaczymy czy mój też tak wyjdzie:)

    Pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/27 20:58:37:

    Dubi, dziękuję. Trzymam kciuki za udany wypiek, pozdrawiam :)

  • Gość Małgosia napisał(a) z 94.42.230.* komentarz datowany na 2012/08/10 10:06:14:

    NIe wiem co źle zrobiłam - musiałam skrócić czas pieczenia do 40 min bo się trochę przypalił a robiłam wg przepisu wszytsko :( forma 26 cm

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/17 12:48:43:

    Używałaś termoobiegu? Ja go nie używam. Z opisu widzę,że ciasto było chyba pieczone w zbyt wysokiej temperaturze. Termoobieg podwyższa średni temp. pieczenia o 20 stopni, więc trzeba albo go nie używać, albo zmiejszyć temperaturę.

  • Gość napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2012/10/30 17:31:41:

    mój biszkopt w piekarniku wykipiał....:(

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/31 08:49:31:

    o! Nie wiem, co na to powiedzieć: piekę ciasta od ponad 15 lat, i wykipieć to mi jeszcze zadne nie wykipiało... chyba, że użyłeś/aś za małej formy w stosunku do ilośći ciasta?
    W kuchni nie ma co się poddawać, trzeba próbować :)

  • Gość lojka napisał(a) z *.net.pbthawe.eu komentarz datowany na 2012/11/23 20:08:41:

    Wstawiłam biszkopt do piekarnika - ściśle według receptury TRZYMAJCIE KCIUKI BO TO NA IMIENINY TEŚCIOWEJ!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/26 10:10:27:

    O rany, zamarłam! Mam nadzieję, że się udał!!!

  • Gość Just napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/11/28 13:58:20:

    Biszkopt wyszedł cudowny, polecam ten przepis. Ja teraz już zawsze będę piekła biszkopt według tego przepisu.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/29 09:45:48:

    Just,ogromnie się cieszę!!

  • Gość magda napisał(a) z *.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/03/01 13:59:42:

    Wczoraj piekłam. Wyszedł super.:D Dziękuję za pomoc.:) A dla tych którzy pieką z termoobiegiem: w 160 stopniach 40 minut wystarczy.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 09:03:39:

    Magdo, ogromnie się cieszę, że się udał! Bardzo dziękuję o wskazówki dla osób piekących z termoobiegiem. Pozdrawiam!

  • Gość Ania napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/03/09 11:03:53:

    Zrobiłam biszkopt wg tego przepisu rewelacja najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam:) Tort robię z okazji dzisiejszych urodzin męża mam nadzieje, że będzie równie dobrze smakował jak wygląda, i że niespodzianka się uda:)

  • Gość JMJ napisał(a) z *.stansat.pl komentarz datowany na 2013/03/11 17:27:19:

    Masakra, rośnie jak szalony. Pomimo użytej dużej i wysokiej tortownicy wyrósł już na ok 4 cm ponad krawędź. Na szczęście nie wylewa tylko zapieka się w piękny grzybek :-)... tfu tfu, co by nie zapeszyć ;-). Trzymajcie kciuki!!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 11:47:55:

    Aniu, ogromnie się cieszę! Pozdrawiam :)

    JMJ, to chyba nie masakra, tylko dobrze? Powinien rosnąć, to prawidłowy objaw. Po upieczeniu możesz go wyjąć z formy i położyć 'do góry nogami" - powinno się wyrównać. :) Pozdrawiam!

  • Gość Gośc napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2013/03/13 17:36:20:

    Biszkopt rewelacja . Jeszcze nigdy mi sie taki nie udał . Dziekuje za przepisz . Od dzisiaj ten przepis znajdzie się w moim zeszycie . Ja piekłam ok 30 min na grzanie góra dól .

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/15 13:02:30:

    Gośc, 85-202-212-85.internetia.net.pl - super, ogromnie się cieszę! Pozdrawiam.

  • Gość napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/03/17 12:19:11:

    Witaj,

    Mam pytanie i zarazem prośbę, jak zmniejszyć proporcje składników do tortownicy na 22 cm? Tylko taką mam w domu i robię małą imprezę urodzinową i taki wymiar tortu będzie dla mnie wystarczający.
    Chciałam wypróbować ten przepis ale biszkopt z 7 jaj to dla mnie zdecydowanie za duży.

    Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam

  • Gość AGNIESZKA napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2013/03/30 16:01:30:

    DZIĘKUJE ZA PRZEPIS, BISZKOPT IDEALNY :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 18:15:48:

    46.205.32.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl - nie piekłam nigdy tego biszkoptu w małej tortownicy, lecz myślę, że zaczęłabym od zastąpienia jajek L jajkami M, i dała ich 5. Powinno być ok. :) Z reszty składników obcięłabym "połówki" .Pozdrawiam!

    Agnieszko, ogromnie się cieszę! :)

  • Gość renata napisał(a) z *.17-3.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/04/08 11:12:11:

    Właśnie piekę ten tort i jestem gapa zobaczymy co mi wyjdzie ale się nie poddaje.Rośnie w moich oczach jak nie wypłynie to będzie dobrze bo mam tortownice o 22cm musiałam jej użyć bo nie mogłam znalezć spodu do tej drugiej nie wiem co się z nią stało podejrzewam że jak się przeprowadzałam to ją gdzieś posiałam,ale to nie wszystko jeszcze do tego miałam niefarta bo skończyła mi się mąka ziemniaczana.Zobaczymy napisze co mi z tego wszystkiego wyszło pocieszam się tym że to próba bo za 2 tygodnie moje dwie pociechy maja 3 urodzinki

  • Gość renata napisał(a) z *.17-3.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/04/08 14:55:38:

    Biszkopt wyszedł super co prawda był strasznie wysoki sporo wystawał poza formę myślałam że wykipi i zwiększyłam mu temperaturę żeby to co wystaje szybciej się zapiekło i wyszedł mi świetny dzięki za przepis i polecam

  • Gość Monika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/08 18:34:58:

    BISZKOPT REWELACJA!!!!! Miałam obawy co do niego, ale wyszedł genialnie :) mięciutki, w środku tak jakby wilgotnawy nie jakiś suchy jak inne nie mogłam się nim nacieszyć wyrósł pięknie i nie opadł. Od teraz będę piekła tylko ten biszkopt dzięki wielkie za świetny przepis :) pozdrawiam.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/09 10:56:52:

    Renato, ogromnie się cieszę, że biszkopt się udał, wszystkiego najlepszego dla pociech! :)

    Moniko, bardzo mi miło, że jesteś zadowolona z przepisu i ciasto się tak ładnie udało, pozdrawiam!

  • Gość Monka napisał(a) z 109.69.90.* komentarz datowany na 2013/04/27 08:24:56:

    Upiekłam, upiekłam :) Mój pierwszy w życiu biszkopt! Cóż, już tak to z tym początkiem jest, że zazwyczaj nie jest idealny. Postawiłam tortownicę na środkowym poziomie i troszkę za bardzo się spiekł od góry, ale pięknie wyrósł i miałam z czego odkroić :) Przepis jest rewelacyjny! Dziękuje Tobie bardzo za zamieszczenie. Z pewnością będę zaglądać i korzystać z Twojego doświadczenia :D Pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/28 10:23:42:

    Monka, ogromnie się cieszę, że się udał i ładnie wyrósł :) Nie martw się odkrajaniem, następnym razem, jak się już podpiecze, możesz nakryć lekko wierzch kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, by się nie spiekł :) Pozdrawiam!

  • Gość MONIKA napisał(a) z 87.204.11.* komentarz datowany na 2013/10/03 16:28:11:

    MI BISZKOPT WYKIPIAŁ I JAK ODCZEKALAM TE 10 MINUTB OD CHWILI UPIECZENIA TO PODCZAS WYJMOWANIA MI SIE POROZRYWAŁ.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 10:38:13:

    Przypuszczalnie użyta forma była za mała w stosunku do przygotowanej ilości ciasta. Przed otwarciem formy trzeba zawsze przesunąć nożem dookoła ciasta - to naturalne, że ciasto przykleja się do formy podczas pieczenia. Odcięcie go zapobiega rozrywaniu. Wiadomo, że ciasto, które przywarło, porwie się, jeśli będzie odrywane na siłę. Mam nadzieję, że następnym razem uda się lepiej. :)

  • Gość Ola napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/10 15:32:18:

    Witam, piekłam dziś biszkopt z pani przepisu. Wyrósł pięknie, po upieczeniu rzuciłam nim jak trzeba, potem włożyłam do piekarnika, który stygł przy uchylonych drzwiczkach ... Lecz po pół godzinie zobaczyłam, że opadł prawie do wysokości ciasta surowego :( Może wie pani dlaczego tak się dzieje ? :(

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/11 10:40:16:

    Pani Olu, w tym przepisie nie ma nigdzie ani słowa o tym, by po upieczeniu wyjmować biszkopt z piekarnika i nim rzucać! Owszem, istnieje taka technika, ale nie tu: poza tym, rzuca się surowym biszkoptem, przed wstawieniem do piekarnika. W tym przepisie absolutnie nie wyjmujemy biszkoptu z piekarnika po upieczeniu! Wręcz przeciwnie, jak jest napisane jasno: pozostawiamy go w gorącym piekarniku (już wyłączonym), przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż wszystko całkowicie wystygnie. Prawdopodobnie to jest właśnie powodem, dlaczego Pani biszkopt opadł. Został za wcześnie wyjęty z piekarnika i schłodzony. Pozdrawiam - może następnym razem się uda :)

  • Gość blondi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/02/17 18:59:31:

    dlaczego wychodzi mi twardy biszkopt polewam ponchem ? może za mało?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/18 09:52:26:

    Może dajesz za dużo mąki?

  • Gość Toffinka napisał(a) z *.walbrzych.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/05/01 16:46:53:

    Biszkopt wyszedł cudowny, najlepszy jaki robiłam, już zawsze będę korzystała z tego przepisu.

  • Gość napisał(a) z 193.33.125.* komentarz datowany na 2014/05/02 20:13:59:

    super przepis.ja miałam tortownicę 28 cm i trochę wyrosnął poza brzegi :) ale to znakiem tego ,że świetny przepis :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/03 08:20:09:

    Toffinka, bardzo mi miło, że jesteś z zadowolona z przepisu! Pozdrawiam! :)

    Gość: , 193.33.125.* , bardzo się cieszę, że się udał! :) Pozdrawiam!

  • Gość justa 29 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/06/04 20:13:40:

    Super ciacho wyszło wspaniałe :)))

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/05 09:10:05:

    Justa, bardzo się cieszę! Pozdrawiam! :)

  • Gość sylwia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/06/10 23:09:08:

    Witam! Chcę upiec ten biszkopt na tort dla chrześnicy. Chciałbym żeby był koloru różowego. Czy nic się nie stanie gdy dam trochę soku wycisnietego z malin?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/11 08:53:31:

    Witaj Sylwia! Osobiście jeszcze nie barwiłam tego biszkoptu, bi nie miałam akurat takiej potrzeby. Wydaje mi się jednak, że sok z malin może nie dać właściwego efektu - obawiam się, że podczas pieczenia może się zrobić brązowy. Myślę, że bym spróbowała z sokiem z buraka, który barwi mocniej od malin. Może zrób przed uroczystością próbę na połowie porcji, to zobaczysz, czy wygląda tak, jak trzeba. Barwnik bym dodała do ciasta przed wymieszaniem go z pianą. Jeśli znacznie rozrzedzi to ciasto, dodaj odrobinkę więcej mąki. :)

  • Gość sylwia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/06/11 13:42:40:

    Dziękuje za podpowiedz. A wiesz może jak uzyskać taki naturalny barwnik z buraka? :)

  • Gość sylwia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/06/11 14:00:40:

    Czytalam, że można kisiel wsypać do biszkoptu. Masz jakieś doświadczenia?

  • Gość sylwia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/06/11 22:26:53:

    Jestem po upieczeniu wersji próbnej z nat barwnikiem z buraka i.. .. myślę że co do koloru ciast te naturalne są mocno przereklamowane.
    1) biszkopt z 1/2porcji
    2) ok szkl soku z buraka by kolor był w miarę
    3) 7 łyżek mąki dodatkowo bo masa była bardzooo rzadka
    Efekt?
    Biszkopt tylko z góry lekko różowy. Dno.. jak w normalnym biszkopcie. Raczej nie urósł.
    Powinnam była dod więcej mąki i proszku. Tylko co z tego skoro efekt żaden;)
    Nie ma czasu na zakup barwników więc trzeba skończyć wymyślać i robić co jest .
    Tylko jedno pyt mam. Czy nasaczyc czymś biszkopt czy nie trzeba? Krem będzie z serka mascarpone i philadelphia.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/12 09:11:05:

    Nie, kisielu nigdy nie dodawałam, ale czytałam, że ponoć nieźle się to udaje. I słyszałam, że budyń np. truskawkowy też ludzie dodają. To prawda, barwiąc naturalnie nie uzyska się jakiegoś oszałamiającego koloru. A może gdzieś w jakimś większym sklepie uda Ci się jednak kupić barwnik? Oczywiście taki barwnik jest zapewne mniej zdrowy, ale warto sprawdzić skład. Byle nie było koszeliny, bo ta jest szczególnie szkodliwa, zwłaszcza dla dzieci. A może lepiej zostawić biszkopt bez koloru, natomiast na wierzchu tylko krem dać różowy? Truskawki odpowiednio zabarwią krem. Sok z wiśni ładnie i mocno zabarwia lukier. Biszkopt można nasączyć, zależy, jakie lubicie torty - wilgotniejsze czy suche. Do nasączenia można przygotować bezalkoholowy poncz z bardzo mocno słodkiej wody z odrobiną soku z cytryny i kroplą aromatu arakowego.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!