Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 21 czerwca 2012

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

Bardzo lubimy ciasta z owocami. Ponieważ jest sezon truskawkowy, to właśnie z nimi chciałam zrobić jakieś ciasto, jednak nadadzą się do niego także rożne inne owoce: maliny, jagody, wiśnie, nawet brzoskwinie z puszki. Wbrew pozorom, to ciasto jest dużo łatwiejsze w wykonaniu, niż się wydaje. Dlaczego nazwałam je "kalejdoskop"? Bo otulone biszkoptem, zatopione w galaretce owoce przypominają mi właśnie kalejdoskopową mozaikę. Jeśli zamiast polewania ciasta czekoladą, posypiecie je cukrem pudrem, będzie ono wręcz dietetyczne. Bardzo polecam ten pyszny, lekki i mocno owocowy deser :)



1/2 kg truskawek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
2 łyżki żelatyny
1 polewa czekoladowa

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

1. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w  kawałki. Przygotować galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki żelatyny. Odstawić, by przestygła.
Następnie dodać pokrojone truskawki. Odstawić do lodówki, by zaczęła zastygać.

2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

3. Kiedy galaretka z owocami zgęstnieje na tyle, że będzie miała konsystencję naprawdę gęstego kisielu, możemy dalej przygotowywać ciasto. Upieczonym biszkoptem wykładamy formę do pieczenia- długą keksówkę - w ten sposób, by jeden z końców wystawał na zewnątrz. Następnie wlewamy owoce z galaretką, wyrównujemy powierzchnię.

Wystającym końcem ciasta przykrywamy owoce, lekko dociskając. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.


4. Kiedy galaretka zastygnie, wyjmujemy ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami.

Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.

Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się dobrze kroiła.

Użyłam keksówki 35 cm x 9 cm.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 21 czerwca 2012 14:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 15:54:13:

    Rewelacyjnie to wygląda, super ciacho gratuluję :-)

  • Gość Samantha napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2012/06/21 15:58:11:

    Bardzo dekoracyjne ciasto, pięknie się prezentuje :)

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 18:02:40:

    Ale świetne!
    Minimum ciasta, maksimum truskawkowego orzeźwienia:)

  • Gość Urszula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/06/21 20:10:42:

    Pomysł wspaniały:)

  • mamqa napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 20:47:07:

    A ja na maila dostałam je jako Tulipan, czyżby blox.pl coś przekręcił?

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 23:07:03:

    Ach, wygląda niesamowicie! Pięknie zrobione i na pewno pyszne.
    Pozdrawiam:)

  • kabaciatka24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/27 23:31:21:

    Kurde fajne masz dziewczyno przepisy napewno z jakiegoś skorzystam , może i z tego:))
    Widziałam,że byłaś na moim blogu zapraszam od czasu do czasu:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/28 08:25:05:

    Dziękuję, kabaciatka, życzę smacznego :)

  • Gość Kamomila napisał(a) z *.home.otenet.gr komentarz datowany na 2012/10/11 16:19:02:

    Swietne przepisy! Nieskomplikowane, szybkie do wykonania (przynajmnie te, ktore mi wpadly w oko) i smacznie wygladajace. Na stronke trafilam przypadkiem i od razu dodalam do ulubionych :) A te rysunki jak kroic/ukladac ciasto sa po prostu kapitalne! Pozdrowiam z Grecji :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/12 13:32:07:

    Kamomila, bardzo mi miło :) Zapraszam do odwiedzin na blogu. Pozdrawiam!

  • danusia0909 napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/20 02:56:33:

    Ciasto wspaniałe, niezwykle dekoracyjne. Skorzystałam z Twojego przepisu (ze zmianami). Bardzo dziękuję i gorąco polecam. :)
    Zapraszam do mnie na "degustację".
    www.mojewypiekiinietylko.com/2016/06/truskawkowiec/#more-10015

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/20 12:40:54:

    Danusiu, ogromnie się cieszę, że Ci smakowało, zachęcam do odwiedzin na blogu :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters