Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 11 lipca 2012

Szarlotka na cieście francuskim

Przedstawiam jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Prawie, że  "bez pieczenia", bo przecież tak naprawdę pieczeniem trudno nazwać te 10-15 minut, których potrzebuje ciasto francuskie. :) Szarlotka na cieście francuskim to pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.



1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże jabłka
ok. 250 ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier
żelatyna
cukier puder do posypania


1. Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier waniliowy, cynamon i zwykły cukier - ilość zależna od kwaśności użytych jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.
Rondelek zdjąć z palnika, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzącej wody żelatynę - ilość zgodna z przepisem na opakowaniu, ja używam 4-5 łyżeczek, bo do zagęszczenie owoców potrzeba większej ilość żelatyny, niż do zagęszczenia samych płynów.  Dokładnie wymieszać i odstawić jabłka, aby ostygły i zgęstniały.

2. Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote.  Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.



3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie cukrem pudrem.
Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 11 lipca 2012 13:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/11 16:53:26:

    Piękna szarlotka! Na cieście francuskim jeszcze nie robiłam.
    A tak pysznie się prezentuje, że mniam:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/12 05:29:15:

    Ależ pysznie się prezentuje:) Musi być pycha:)

  • ggosia9 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/13 18:04:33:

    Lubię szybkie przepisy, więc już sobie spisuję, ja czasami zamiast świeżych jabłek używam jabłek prażonych (z lidla są dobre), wystarczy dodać cynamon, wtedy jest jeszcze szybciej:)

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/13 22:05:42:

    Super, bo dużo jabłek, tak lubię:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/15 13:06:55:

    Majanko, Atinko, Gosiu, Sowo - miło mi, że się Wam podoba :)

  • Gość littlestar napisał(a) z 89-71-199-110.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/03/22 16:02:37:

    a te kwadraciki pieczemy razem z tą drugą połową? jednocześnie?;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/23 18:15:07:

    Tak. Wszystko - pokrojone- układam na jednaj blasze do pieczenia i piekę razem.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters

Opcje Bloxa