Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 17 października 2012

Fenomenalne ciasto ze śliwkami

Dlaczego fenomenalne? Bo fenomenalnie łatwe, fenomenalnie szybkie i fenomenalnie smaczne :) Lato już od nas uciekło, więc przynajmniej jesień staram się zatrzymać, robiąc aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis stąd.


4 jajka M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli

masło, mąka, cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu do kruszonki


1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestkę.

2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.

Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W ciasto wtykamy pod skosem śliwki. Układamy je w rzędach.


3. Do pozostałego masła dodajemy cynamon, ok 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.

Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 17 października 2012 14:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolfrac napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/17 16:05:02:

    Chyba w punkcie 2 nastąpił błąd "cukier puder lub aromat". Myślę że powinno być cukier waniliowy lub aromat.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/17 17:52:28:

    Ciasto wygląda naprawdę przeeeepysznie. Uwielbiam ze śliwkami:)

  • Gość ginger85 napisał(a) z *.threembb.co.uk komentarz datowany na 2013/03/05 08:57:12:

    Przepyszne ciasto i bardzo proste. Cała blacha poszła w jeden dzień:-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/08 08:16:58:

    Ginger, ale się cieszę! Pozdrawiam!

  • Gość Agata napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/07/22 16:34:45:

    Ciasto pyszne wychodzi z tego przepisu, właśnie zrobiłam i jeszcze ciepłe zostało wchłonięte przez rodzinkę

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/23 09:07:31:

    Agato, ogromnie mi miło, że tak Wam smakuje, pozdrawiam :)

  • Gość ame napisał(a) z *.tomaszow.mm.pl komentarz datowany na 2013/07/25 21:34:54:

    dziękuję za wspaniały przepis! zrobiłam narzeczonemu to ciasto na wizytację szefostwa i wszystkim smakowało:) rodzina oceniła je jako wyśmienite :) wchodzi do mojej książeczki kulinarnej! miód w gębie. Pozdrawiam młoda pani domu ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/26 09:27:52:

    Ame, gratuluję sukcesu i życzę wielu następnych :) Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego najlepszego :)

  • Gość Mateusz napisał(a) z *.dab.02.net komentarz datowany na 2013/07/29 11:34:23:

    A jajka aby ubic na puch to raczej oddzielić raczej trzeba by było, białko od żółtka czy wszystko razem ?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/29 13:31:00:

    Tak, jak jest napisane, czyli wszytko razem. Po ubiciu CAŁYCH jajek ma wyjść ładna puszysta masa. Inaczej było by napisane "białka ubić na sztywno" :)

  • Gość Mateusz napisał(a) z *.dab.02.net komentarz datowany na 2013/07/31 13:45:41:

    Witam, ciasto zrobiłem pierwszy raz w życiu było bardzo proste w wykonaniu, tylko zrobiłem tak ze ubilem białka na sztywno i resztę dodalem jak w przepisie i wyszło znakomicie, puszyste i tak smaczne ze sam z podziwu nie mogłem wyjść :) chyba zostanę jednak przy ubijaniu białek najpierw. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych wypiekach.

  • Gość anulka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/01 20:17:36:

    Dzięki za przepis! Ciasto przepyszne! Po raz pierwszy w życiu tak szybko zrobiłam kruszonkę :) Efekt - faktycznie FENOMENALNE!!! Cudownego zapachu i wybornego smaku nie da się opisać.
    Słodko pozdrawiam!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/02 12:37:34:

    Mateuszu, bardzo się cieszę, że ciasto tak ładnie się udało i Ci smakuje. Dziękuję i pozdrawiam :)

    Anulka, to wspaniale, ogromnie się cieszę! Gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)

  • Gość Jola-lubuskie napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/08/04 15:25:40:

    zrobiłam i upiekłam to ciasto dzisiaj, jak dla mnie, nie dość, że szybkie, to jeszcze bardzo dobre,super :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/05 11:51:18:

    Bardzo się cieszę, Jolu, dziękuję za odwiedziny na blogu :)

  • Gość iwona napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/10 13:04:02:

    Ciasto super,szybkie i proste. zapachniało nawet mojemu wrednemu teściowi, ale ze jest wredny nic nie dostanie.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/12 12:11:30:

    Hahahaha, Iwona, aż się uśmiałam :) Cieszę się, że ciasto się ładnie udało, pozdrawiam :)

  • Gość sobota napisał(a) z *.torun.mm.pl komentarz datowany na 2013/08/12 16:53:23:

    pyszne ciasto i szybciutkie, ja tylko unikam proszku do pieczenia i zastępuję go sodą, dziękuję:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/13 09:40:53:

    Sobota, bardzo się cieszę. Jasne, można zastąpić proszek sodą :)

  • Gość Agata Szu napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/20 19:56:53:

    Moje ciasto właśnie siedzi w piecu... Trzymajcie kciuki! :-)

  • Gość Agata Szu napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/20 21:55:21:

    Wyszło :) Cuuuuuudo! :)

  • Gość napisał(a) z *.umts.static.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/08/30 13:46:04:

    ciasto właśnie się piecze... poki co pachnie fajnie i rośnie tez niezle... zamiast białego cukru dodałam ciemny (moje małe zboczenie) i połowie mąki zastąpiłam mielonymi migdałami....

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/02 11:56:44:

    Agata Szu, bardzo się cieszę :)

    Gość: , 83.220.103.40.umts.static.t-mobile.pl - można spokojnie dodać. ciemny cukier, nie wpłynie to na ciasto. Nie gwarantuję za to efektu po zamianie części mąki na migdały - nie próbowałam nigdy takiej wersji. Mam nadzieję, że coś z tego wyszło :)

  • Gość mama napisał(a) z *.zdnet.com.pl komentarz datowany na 2013/09/23 08:29:16:

    rewelacja, moja córeczka przyjechała i upiekła, zostało dosłownie - pochłonięte jako deser po obfitym i bardzo smacznym obiedzie - co świadczy o tym jakie jest pyszne; właśnie dostałam namiar na przepis i, mimo, że to ranek biorę się za przyrządzanie :-)

  • Gość mama ale inna napisał(a) z *.zdnet.com.pl komentarz datowany na 2013/10/19 22:39:06:

    rzeczywiście fenomenalne i zawsze się udaje, zdarzyło mi się poszaleć i - ponieważ piekłam po raz kolejny - wymyśliłam urozmaicenie, do połowy ciasta dodałam kakao i wylałam je pasami na białe, potem już śliwki tylko na białe, ale wtedy bez cynamonu, bo to różne smaki, też pycha, u nas wszyscy zmiatają do okruszka! Dzięki za ten przepis.

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/21 12:18:33:

    Mama - ogromnie się cieszę, że Wam smakowało :) Pozdrawiam!

    Mama ale inna - fantastycznie, że próbowałaś różnych wersji, brzmi pysznie! Cieszę się, że jesteś zadowolona z przepisu, pozdrawiam!

  • Gość Asia napisał(a) z *.serv-net.pl komentarz datowany na 2017/09/10 08:27:48:

    Niestety, nam nie smakowalo. Zbyt zbite. Preferujemy ciasta puszyste i wilgotne. Nie takie "zgniotki" :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/12 11:08:30:

    Asiu, przykro mi, ale coś musiało pójść nie tak :(
    To ciasto jest puszyste, miękkie i wilgotne, trudno mi odgadnąć, z jakiego powodu wyszło u Ciebie twarde.

  • Gość Lil-77 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/06/30 14:13:46:

    Ciasto pyszne, właśnie zrobiłam,pachnie wspaniale smakuje jeszcze lepiej, a najlepiej znika z blachy:)

  • Gość Irminka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2018/09/23 14:14:37:

    Dziękuję barrrrrdzo za przepis, a przede wszystkim za kruszonkę,która wg Twojej metody wyszły mi idealnie, równiutkie grudki, wreszcie dzięki

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/09/24 11:07:38:

    Irminka, tak się cieszę!! To super, źe jesteś zadowolona z kruszonki :)

    Lil, nie dostalam powiadomienia o Twoim wpisie - cieszę się, że smakowało!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!