Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 19 października 2012

Ogórki konserwowe z chili po żydowsku

Póki jeszcze są dostępne ogórki gruntowe, spieszę podać Wam przepis na pyszne ogórki "po żydowsku". Dodatek papryczek chili jest tu naprawdę dobrym pomysłem. Urozmaica to bowiem smak ogórków, dodając im interesującej pikanterii. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.



2 kg ogórków gruntowych -  wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki

750 ml wody
375 ml octu
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
gorczyca

Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.

Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą.
Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.

Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.



Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.

Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.

Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 19 października 2012 12:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/19 22:01:25:

    Ładnie się prezentują te pyszne ogóreczki:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa