Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 22 października 2012

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Klasyk. Chyba najbardziej popularna wersja rolady. To eleganckie, pyszne ciasto wcale nie jest trudne do wykonania. Będzie ozdobą zarówno odświętnego, jak i codziennego stołu. Najsympatyczniejszym elementem tej rolady jest oczywiście galaretkowe "oczko", budzące wsponienia z dzieciństwa :)

              

ciasto:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru - do smaku
ew. śmietan-fix

1 galaretka truskawkowa

wiórki kokosowe

1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie ilości gorącej wody. Przelać do płaskiego, najlepiej prostokątnego naczynia i odstawić do zastygnięcia.  Galaretka w naczyniu powinna mieć ok.1,5 cm wysokości. Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości ok. 1,5 cm.

2. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.

Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Ewentualnie dodajemy śmietan-fix, jeśli chcemy i lubimy.

Śmietanę rozsmarować na cieście, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć pasek z galaretki, po czym ostrożnie zwinąć roladę.

Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki do wychłodzenia.

Kilka słów o zwijaniu :)



Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie  nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto smaruje się  nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm, by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając, by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne. :) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 października 2012 14:35

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/22 17:38:46:

    Bardzo lubię taką roladę. Może kiedyś z lepszym piekarnikiem będę mogła sama taką zrobić.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/22 22:12:01:

    Wygląda ślicznie! Pięknie zwinięta :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/23 18:39:44:

    Shinju, mam nadzieję,że tak! Choć ten biszkopt piecze się naprawdę króciutko, myślę, że można by zaryzykować próbę, a jak się uda, to dopiero ubić śmietanę :)

    Majanko, bardzo się cieszę, że Ci się podoba, dziękuję :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/24 05:47:18:

    rolady napawają mnie pewną nieśmiałością i strachem .. jakoś nie mogę się przemóc, bo jakąś upiec : )Ale lubię za to podziwiać : )Twoja pysznie wygląda:)

  • Gość Ala napisał(a) z azg3.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/25 13:30:39:

    O jak świetnie że przypomniałaś taki klasyk, pamiętam z jakim nabożeństwem patrzyłam na ten kulinarny cud ( w moim mniemaniu) i jak wydawało mi się że to potrafią upiec tylko cukiernicy ... z dyplomem :o). Ech dzieciństwo, czas gdzie wszystko ma swoją hierarchię i tak łatwo zadziwia. :o)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/26 11:33:29:

    Klasyk, ale jaki smaczny:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/26 11:48:04:

    Atinko, zupełnie niepotrzebnie: jak Ci się raz uda, to uda się już zawsze. Warto spróbować :)

    Alu, tak to działa, tez patrzyłam na to ciasto jak zaczarowana, taaaakie to ładne było :) :)

    Zjedz_mnie - tak, to klasyk, który się wcale nie zestarzał, bardzo smaczne, lekkie ciasto. :)

  • Gość napisał(a) z 078088128174.choszczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/01/26 11:32:55:

    Z tej porcji ciasta ile placków wychodzi jeden czy może trzeba na półpodzielić bo chcę upiec

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/29 13:09:57:

    Wychodzi jeden.

  • Gość Kati napisał(a) z megadeth-164.core.ynet.pl komentarz datowany na 2013/03/24 08:02:02:

    Zabieram się za testowanie przepisu z moją 3 letnią pomocniczką :) Mam nadzieję, że ciasto się uda... :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 12:21:37:

    Powodzenia, Kati :)

  • Gość napisał(a) z host148.176-107-168.citysat.com.pl komentarz datowany na 2013/04/08 10:09:49:

    Rolada jest przepyszna i szalenie prosta:)
    Polecam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/09 10:54:28:

    host148.176-107-168.citysat.com.pl - bardzo się cieszę, że Ci smakowała! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa