Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 12 listopada 2012

Chiński kurczak pomarańczowy

Szybki, prosty i fantastyczny w smaku kurczak. Śmiało mogę go nazwać pomarańczową eksplozją smaku. Podbił nasze serca i kubki smakowe od pierwszego kęsa. Szczerze polecam! (Źródło)

Przygotowując tego kurczaka mamy następujące możliwości:
a. używamy 2 pomarańczy, z jednej z nich wyciskamy sok, z drugiej ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa,
b. używamy jednej pomarańczy, z której ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa. Sok pomarańczowy dajemy zaś z kartonu/butelki.




1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko + szczypta soli
1 pomarańcza
mąka pszenna
ryż

sos:
100 ml soku pomarańczowego
100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
100 ml wody
100 ml cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ew. chili, do smaku

olej do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
Zdjąć z patelni.

W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty.

Wymieszać ze sobą składniki sosu.

Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.
Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos.
Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.

Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.

Podajemy z ryżem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 12 listopada 2012 08:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 09:10:33:

    alez apetycznie wygląda

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 15:29:16:

    Dziękuję!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/12 18:11:55:

    Kurczak z pomarańczą brzmi znakomicie!:)

  • Gość bartoldzik napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2012/11/13 16:51:15:

    Smakowicie :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/14 16:15:44:

    no i zrobiłam...pyszności!!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/16 09:48:00:

    Iza, tak się cieszę! Pozdrawiam! :)

    Bartoldzik, dziękuję :)

    Majanko, bardzo polecam! :)

  • Gość adamzabrze napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/01/31 22:53:13:

    Kurczak rewelacja!!!! Naprawdę pyszny. Mniam mniam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/01 10:11:30:

    adamzabrze, jest mi ogromnie miło, że smakował :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters