Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 07 grudnia 2012

Gomashio / Gomasio - japońska sól sezamowa

Gomashio to japońska przyprawa, której nazwa składa się z dwóch słów: "sezam" (ごま, goma) i "sól" (塩, shio). To w zasadzie wyjaśnia wszystko: sól sezamowa lub raczej sezam solny. Dzięki połączeniu prażonego sezamu z solą (w stosunku 5:1, czyli na 5 części sezamu używamy 1 części soli) uzyskujemy wspaniałą, niezwykle aromatyczną i intensywną w smaku mieszankę, która ma wiele zastosowań. Możemy posypywać nią ryż, warzywa, gotowe potrawy, a nawet... pieczywo z masłem :) To znakomita przyprawa dla osób, które chciałyby w swoim jadłospisie ograniczyć ilość soli, lecz nie chcą z niej zupełnie rezygnować. Można kupić gotową mieszankę gomashio w sklepie, jednak zdecydowanie lepszym (i dużo tańszym!) rozwiązaniem jest przygotowanie jej samemu. Jest to niezwykle proste, a produkt stojący nie wiadomo jak długo na sklepowej półce nigdy nie zastąpi zapachu świeżo prażonego sezamu.


       Ziarna sezamowe są bogatym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Dzięki zawartości nisko cholesterolowych tłuszczów z grupy omega 3 i takim substancjom jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, sezam może mieć wpływ na spowalnianie procesów starzenia w organizmie. Zdecydowanie więc warto wprowadzić go do swojej diety.



5 łyżek sezamu
1 łyżka soli (ja używam soli morskiej)

Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty.
Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!

Prażony sezam należy zemleć (ja używam malaksera), następnie dodajemy sól i ponownie włączamy urządzenie na kilka sekund.

Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 07 grudnia 2012 12:01

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/07 18:56:50:

    dzieki za fajny pomysl na ograniczenie soli:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/08 16:37:21:

    Uwielbiam zapach sezamu. Gomasio musi cudnie pachnieć:) Do czego używasz go?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/08 22:09:38:

    Blenda, cieszę się, że się przydał :)

    Majanko, posypuję ryż oraz warzywa gotowane na parze. Pasuje także do kompletnych potraw (oczywiście najbardziej kuchni azjatyckiej), np. z kurczakiem.
    Pachnie wspaniale, można go użyć wszędzie tam, gdzie chcielibyśmy czuć sezamową nutę. Oprócz bowiem słoności, jest ono intensywnie sezamowe w smaku :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/10 20:49:18:

    Dziękuję za odpowiedź. Bardzo lubię sezamowy smak. :)
    Na pewno posmakowałyby mi dania z gomasio :)

  • Gość sowa_nie_sowa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/13 21:04:26:

    A ja dopiero co zrobiłam pierwsze swoje gomasio, a przymierzałam się do niego od roku;)
    I podjadam samo z miseczki;)
    Pozdrawiam, dawno do Ciebie nie zaglądałam:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/14 09:21:44:

    Witaj Sowo, miło Cię widzieć! Cieszę się że gomasio Ci zasmakowało, pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość O_Z_I napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/04/06 12:20:33:

    Wraz z żoną zajadamy się kanapkami z serem zółtym i gomashio. Ta przyprawa ze "zwykłej" nudnej kanapki robi prawdziwy rarytas, a orzechowy smak sezamu doprowadza kubki smakowe do obłędu. polecam!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/06 17:02:36:

    O_Z_I, świetne zastosowanie gomashio, cieszę się, że Wam smakuje! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!