Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 05 grudnia 2012

Smażony ryż po chińsku

Smażony ryż po chińsku to pyszny i zdrowy posiłek, który możemy zjeść sam, lub użyć go jako dodatku do obiadu. Bardzo polecam, ponieważ jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania, a przy tym stanowi miłą odmianę od zazwyczaj podawanego ryżu bez dodatków. Dzięki dodatkowi jajka jest on również bardziej pożywny.



2 woreczki ryżu
3-4 jajka
1 marchewka
3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
3/4 szklanki kukurydzy (z puszki lub mrożonej)

olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
ew. chili do smaku

1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany.

2. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować wraz z groszkiem na pół miękko (ja lubię, kiedy warzywa są lekko chrupiące. Jeśli kukurydzę mamy mrożoną, gotujemy ją razem. Kukurydza z puszki nie wymaga gotowania. Warzywa odcedzić.

3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.

Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.

Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać warzywa. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny.
Podawać gorący.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 05 grudnia 2012 12:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/05 15:38:42:

    Oj tak, to świetnie danie. Przyrządzam taki smażony ryż z różnymi dodatkami bardzo często gdy zostanie mi nadmiarowy ryż po przygotowywaniu innego dania.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/05 23:17:24:

    Lubię takie jedzonko. :) Kolorowo i smacznie:)

  • Gość cicia napisał(a) z *.cpe.net.cable.rogers.com komentarz datowany na 2012/12/05 23:50:38:

    Mniam! Ponoć w chińskich restauracjach szefowie kuchni mają za zadanie przygotować smażony ryż na "rozmowie kwalifikacyjnej" bo tam to jest popisowe danie :) Z tego co wiem to oni dodają jeszcze jajko do ryżu, a olej biorą rzepakowy (ewentualnie sezamowy) bo te dwa najlepiej znoszą wysokie temperatury smażenia na dużym ogniu :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/06 09:16:00:

    Shinju, my też lubimy takie jedzonko :)

    Majanko, bardzolubię kolory na talerzy, więc dania z warzywami do mnie przemawiają :)

    Cicia, dzięki :) Jak widzisz, jajko jest w przepisie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!