Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 23 stycznia 2013

Omuraisu, Omurice, Omlet z ryżem po japońsku

Omuraisu (オムライス, Omu-raisu) to danie yōshoku, czyli nowoczesnej kuchni japońskiej, której cechą charakterystyczną są dania wywodzące się z kuchni zachodniej, podane w zjaponizowanej formie. Pojawiły się one w Japonii pod koniec XIX w.  Nazwa dania jest przykładem wasei-eigo , czyli tworzenia słów japońskich od nazw angielskich. W tym przypadku "omu" od "omlet" i "raisu" od "ryż". Omuraisu jest bardzo popularnym i lubianym daniem, chętnie jedzonym na śniadanie. Podaje się je zarówno w domach, w szkolnych stołówkach, jak i w restauracjach.  Jest naprawdę bardzo smaczne i pożywne, całkowicie podbiło moje europejskie serce :) . Wykonanie wg.  restauracji Manpuku Japanese Gourmet Town oraz Eat-Japan.

Omuraisu - kształt wrzeciona

100 g ryżu
1 pierś kurczaka
1 cebula
4 większe pieczarki
ok. 4 łyżek sosu  sojowego
4-6 łyżek keczupu

olej do smażenia (lub olej + masło)
masło do smażenia
po 2-3 jajka na każdy omlet


1. Najpierw przygotowujemy nadzienie - można to zrobić nawet z dużym wyprzedzeniem.

Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy dokładnie.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Kiedy będzie rumiany, podsmażamy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi pieczarkami. Odsuwamy grzyby z cebulą i kurczakiem na bok patelni, po czym wsypujemy ugotowany ryż. Smażymy go chwilę, mieszając, aż ziarenka się od siebie oddzielą. Całość mieszamy. Wlewamy sos sojowy oraz keczup i mieszamy dokładnie. Na koniec doprawiamy pieprzem i ew. solą, by całość miała wyrazisty smak.

2. Teraz robimy omlet: na małej patelni ( max.20 cm) rozgrzewamy masło.

Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć sie na spodzie omletu. Mimo to wierzch omletu powinien pozostać lekko wilgotny, nie dopuszczamy do przesuszenia się omletu.

Następnie na wierzch omletu wykładamy gorące nadzienie, rozkładając je równą warstwą. Za pomocą pałeczek, widelca lub łopatki zwijamy omlet. Teoretycznie dąży się do uzyskania ładnego kształtu wrzeciona, jednak równie dobrze wystarczy złożenie go na pół. Omlet przekładamy na talerz i dekorujemy keczupem. Jemy gorący.


A tutaj złożone po prostu na pół, by pokazać nadzienie

Omuraisu występuje nawet w piosenkach :) :
Erina Kudou - OmuRice
Tete - Omuraisu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 23 stycznia 2013 12:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 13:52:52:

    wyglada przesmacznie:)

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 14:44:24:

    Uwielbiam to danie :) Chociaż przepis z którego ja robię troszeczkę się różni od tego, który Ty użyłaś :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 22:02:22:

    Ależ smakowicie wygląda! Chętnie bym spróbowała takiego omletu.
    Pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 09:23:05:

    Dziękuję, blenda :)
    Shinju, my tez je ogromnie polubiliśmy :)
    Majanko, zachęcam zatem do spróbowania :)

  • Gość rofrof napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/05/20 20:55:34:

    Dzisiaj zrobiłam na obiad, smaczne ale moim zdaniem za słone - następnym razem dodam trochę mniej sosu sojowego :)

  • Gość rain1drop napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/05/22 09:03:46:

    Rofrof, cieszę się, że smakowało! Naturalnie, stopień słoności to kwesia indywidualnych upodobań :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters