pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Domowa szynka pieczona

Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek. Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób możńa przygotować również baleron.



ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę

zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego

sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia

ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka

Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującąi  cukier.  Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.

Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.

Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.

poniedziałek, 04 marca 2013, rain1drop
Komentarze
2013/03/04 14:29:02
Pyszna szynka. :) zjadłabym taką
-
2013/03/04 18:12:22
Lubię domowe wędlinki :)
-
2013/03/05 09:39:10
Dziękuję Wam :)
-
Gość: toto, 37.30.245.62.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/30 19:03:48
właśnie piekę zobaczymy jak wyjdzie
-
2013/04/01 18:16:37
Toto, trzymam kciuki :)
-
Gość: jassminize, qx189.internetdsl.tpnet.pl
2013/06/07 20:31:59
Ależ ta szyneczka pysznie wygląda :) od dłuższego czasu noszę się z pomysłem zrobienia domowej wędliny.100% mięsa żadnych emulgatorów itp śmieci :) zdecydowanie skorzystam z Twojego przepisu :)
-
2013/06/08 18:26:21
jassminize, życzę smacznego :)
-
Gość: Ewa, brr92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/24 22:14:21
Jak dobrze,że Cię znalazłam;szyneczka będzie i nie tylko ona:)) dzięki serdeczne
-
2013/11/25 10:41:00
Ewo, cieszę się i życzę smacznego! :)
-
Gość: Ewa, aaqp52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 16:39:08
jeszcze pytanie..jakiej grubości zrębki...taki wybór,że nie wiem,jakie odpowiednie..
-
2013/11/29 12:33:57
W zasadzie jakiej grubości chcesz, to nie ma dużego znaczenia. Moje mają tak ok. 1 cm x 1 cm
-
2014/01/12 14:30:55
Super sposób na domową wersję 'wędlinową' mięsa. Robiłam już i schab i teraz szynkę.
Dziękuję.
-
2014/01/13 08:47:11
JotHa, ogromnie się cieszę! Smacznego i na zdrowie :))))