Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 04 marca 2013

Domowa szynka pieczona

Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wedlinę do kanapek. Ta szynka robi sie praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób możńa przygotować również baleron.



ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę

zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego

sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia

ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka

Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuszczamy sól peklującąi  cukier.  Uzupełniemy zimną, przegotowaną wodą, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsca jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by miec pewność, że mieso dobrze zapekluje się także w głębi.

Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.

Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Nastęnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i przeczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 marca 2013 13:42

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malgorzata929 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 14:29:02:

    Pyszna szynka. :) zjadłabym taką

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 18:12:22:

    Lubię domowe wędlinki :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/05 09:39:10:

    Dziękuję Wam :)

  • Gość toto napisał(a) z 37.30.245.62.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/03/30 19:03:48:

    właśnie piekę zobaczymy jak wyjdzie

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 18:16:37:

    Toto, trzymam kciuki :)

  • Gość jassminize napisał(a) z qx189.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/07 20:31:59:

    Ależ ta szyneczka pysznie wygląda :) od dłuższego czasu noszę się z pomysłem zrobienia domowej wędliny.100% mięsa żadnych emulgatorów itp śmieci :) zdecydowanie skorzystam z Twojego przepisu :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/08 18:26:21:

    jassminize, życzę smacznego :)

  • Gość Ewa napisał(a) z brr92.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/24 22:14:21:

    Jak dobrze,że Cię znalazłam;szyneczka będzie i nie tylko ona:)) dzięki serdeczne

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 10:41:00:

    Ewo, cieszę się i życzę smacznego! :)

  • Gość Ewa napisał(a) z aaqp52.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/28 16:39:08:

    jeszcze pytanie..jakiej grubości zrębki...taki wybór,że nie wiem,jakie odpowiednie..

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/29 12:33:57:

    W zasadzie jakiej grubości chcesz, to nie ma dużego znaczenia. Moje mają tak ok. 1 cm x 1 cm

  • Gość JotHa napisał(a) z host-89-238-44-179.smgr.pl komentarz datowany na 2014/01/12 14:30:55:

    Super sposób na domową wersję 'wędlinową' mięsa. Robiłam już i schab i teraz szynkę.
    Dziękuję.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 08:47:11:

    JotHa, ogromnie się cieszę! Smacznego i na zdrowie :))))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi free counters

Opcje Bloxa