Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 04 marca 2013

Domowa szynka pieczona

Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wędlinę do kanapek. Ta szynka robi się praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron.



ok. 1 - 1,5 kilogramowy kawałek szynki - staramy się wybrać zgrabny kawałek, który po zasznurowaniu da nam foremną wędlinę

zalewa peklująca
woda - tyle, by zakryło w całości szynkę
4 łyżeczki soli peklującej
1/2 łyżeczki cukru
4 ząbki czosnku
10 utłuczonych ziaren czarnego pieprzu - lub więcej, dobrze, jak zalewa jest pikantna
2 listki laurowe
2 utłuczone ziarna ziela angielskiego

sznurek spożywczy do wiązania wędlin
rękaw do pieczenia

ulubione przyprawy do natarcia wędliny: u mnie majeranek, czarny pieprz i ostra papryka

Naczynie do peklowania wybieramy takie, by pasowało rozmiarem do kawałka mięsa, który się będzie peklował - nie za duże.

W zimnej wodzie dokładnie rozpuszczamy sól peklującą i  cukier, dodajemy czosnek i przyprawy. W zalewie umieszczamy umyte mięso - powinno być całkiem przykryte zalewką. Jeśli nasz kawałek mięsa jest dość gruby, można zastosować także nastrzykiwanie zalewą peklującą, by mieć pewność, że mięso dobrze zapekluje się także w głębi.

Mięso w naczyniu odstawiamy do lodówki na 7 dni.
Każdego dnia kontrolujemy stan mięsa i odwracamy je na drugą stronę.

Siódmego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Następnie je sznurujemy (tutaj instrukcja sznurowania mięsa) i obtaczamy dookoła w mieszance ulubionych przypraw - u mnie majeranek, mielony czarny pieprz i ostra papryka.
Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, który zawiązujemy.

Szynkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, rozcinamy rękaw foliowy i pieczemy jeszcze 30 minut.
Mięso studzimy po czym odstawiamy do lodówki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 marca 2013 13:42

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malgorzata929 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 14:29:02:

    Pyszna szynka. :) zjadłabym taką

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/04 18:12:22:

    Lubię domowe wędlinki :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/05 09:39:10:

    Dziękuję Wam :)

  • Gość toto napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/03/30 19:03:48:

    właśnie piekę zobaczymy jak wyjdzie

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 18:16:37:

    Toto, trzymam kciuki :)

  • Gość jassminize napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/07 20:31:59:

    Ależ ta szyneczka pysznie wygląda :) od dłuższego czasu noszę się z pomysłem zrobienia domowej wędliny.100% mięsa żadnych emulgatorów itp śmieci :) zdecydowanie skorzystam z Twojego przepisu :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/08 18:26:21:

    jassminize, życzę smacznego :)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/24 22:14:21:

    Jak dobrze,że Cię znalazłam;szyneczka będzie i nie tylko ona:)) dzięki serdeczne

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/25 10:41:00:

    Ewo, cieszę się i życzę smacznego! :)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/28 16:39:08:

    jeszcze pytanie..jakiej grubości zrębki...taki wybór,że nie wiem,jakie odpowiednie..

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/29 12:33:57:

    W zasadzie jakiej grubości chcesz, to nie ma dużego znaczenia. Moje mają tak ok. 1 cm x 1 cm

  • Gość JotHa napisał(a) z *.smgr.pl komentarz datowany na 2014/01/12 14:30:55:

    Super sposób na domową wersję 'wędlinową' mięsa. Robiłam już i schab i teraz szynkę.
    Dziękuję.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 08:47:11:

    JotHa, ogromnie się cieszę! Smacznego i na zdrowie :))))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters