Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 25 marca 2013

Zupa krem ziemniaczano serowa z kiełbasą

Zupa bardzo prosta, szybka, a jednocześnie tak smaczna i elegancka, że nadaje się na każdą okazję. Polecam podanie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



1 kg ziemniaków
15 dag sera bleu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku

kiełbasa - ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm
olej do smażenia

grzanki lub groszek ptysiowy

Obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki zalać wodą tak, by je przykryła i gotować do miękkości, soląc do smaku.

Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser bleu, listki bazylii i obrany czosnek. Całość ucieramy dokładnie na krem za pomocą blendera.
Jeśli potrzeba, dodajemy wody do uzyskania oczekiwanej przez nas gęstości zupy (ja lubię, gdy zupa - krem jest gęsta). Dodajemy usmażoną kiełbasę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 marca 2013 13:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mag-43 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 14:06:08:

    krem to krem, musi być gęsty.ja dodaję mojego Herbowego,półrocznego nie żałując

  • Gość Witek napisał(a) z *.devs.futuro.pl komentarz datowany na 2013/03/25 16:25:18:

    Serowa z kiełbasą. Uwielbiam :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/25 22:03:59:

    Bardzo pysznie wygląda. Sycąca, rozgrzewająca,. Idealna na zimowe dni,jakie mamy.
    Pozdrowienia:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/26 09:36:37:

    Mag-43, dla mnie też krem musi być gesty.

    Witek, cieszę się, smacznego :)

    Majanko, dokładnie tak, na zimne dni idealna, pozdrawiam!

  • Gość smakokoszka napisał(a) z *.adsl.highway.telekom.at komentarz datowany na 2013/04/09 15:34:10:

    Wyjaśnij mi prosze, co to jest ser "bleu". Dziękuje.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 10:28:15:

    Ser z przerostami niebieskiej pleśni. Wchodzą w to sery różnych gatunków, np. : Gorgonzola, Lazur, Bleu d'Auvergne, Dor blue, Fourme d'Ambert, Montagnolo, Danablu i wiele innych. Wybierz ten, który lubisz :) .

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!