Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 10 kwietnia 2013

Keczup domowy

Od dawna szukałam sposobu na zrobienie domowego keczupu. Próbowałam różnych przepisów lecz to, co otrzymywałam, zawsze przypominało jakiegoś rodzaju sos pomidorowy, przecier, relish - lecz nie keczup. Generalnie, keczup to dość skomplikowana sprawa, bo każdy z nas ma od lat wyrobioną opinię, jak powinien smakować "prawdziwy" keczup. Siłą rzeczy, opinia ta bazuje na produktach dostępnych w sklepach, a każdemu odpowiada coś innego. Ulubiony keczup jednej osoby będzie nie do przyjęcia dla innej. Łagodniejszy, ostrzejszy, bardziej lub mniej octowy. Ja "mojego" smaku ciągle szukałam. Potraktowałam to jako wyzwanie :) i postanowiłam się nie poddawać. I udało się! Dokładnie tego szukałam - znalazłam keczup, który smakuje jak keczup. Do tego jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga ani wielkich poświęceń ani dużej pracy. Za to nagrodą jest ogromna satysfakcja i zdrowy produkt bez chemicznych dodatków, który można dostosować do własnych upodobań smakowych. Przepis na podstawie rewelacyjnego bloga Food Wishes. To jest mój smak, mam nadzieję, ze zasmakuje i Wam.



2 puszki siekanych pomidorów
125 ml cukru
125 ml octu
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
1/2 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
1 goździk
2 łyżeczki soli

1 łyżeczka soku z cytryny

1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż masa zredukuje się o połowę - ok. 30 minut. Następnie całkowicie studzimy otrzymany sos i ucieramy go blenderem.

2. Otrzymany keczup próbujemy, kiedy jest zimny - w końcu w takiej właśnie temperaturze najczęściej będziemy go jeść. Na tym etapie możemy dodatkowo doprawić go wg uznania, dodając np. więcej soli, więcej pieprzu czy chili, jeśli chcemy uzyskać pikantny keczup. Jeśli postanowimy dodać więcej cukru lub octu, ponownie podgrzewamy całość, by cukier miał szansę się rozpuścić, ocet odparować, a masa miała ponownie właściwą gęstość. Jeśli chcemy dodatkowo zagęścić masę, możemy podczas gotowania dodać łyżeczkę mąki (skrobi) ziemniaczanej, która działa jak naturalny zagęszczacz. Ja nie dodawałam.

3. Ostatnia czynność to przetarcie gotowego sosu przez gęste sito, dzięki czemu będzie on gładki (jak kupny...) i pozbawiony pestek. Dodajemy sok z cytryny i przelewamy keczup do butelki o szerokiej szyjce lub słoika.

Z przepisu, po odparowaniu sosu o połowę, otrzymujemy dokładnie połowę ilości produktu końcowego w stosunku do użytych składników. Z podanych ilości wychodzi zatem ok. 250 - 300 ml keczupu, w zależności od stopnia odparowania.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 10 kwietnia 2013 13:55

Polecane wpisy

  • Masło miodowe

    Dzisiejszy przepis to coś wyjątkowo smacznego - najsmaczniejsze odkrycie śniadaniowe ostatnich kilku miesięcy. Masło miodowe. Idealnie kremowe, z wyważonym stop

  • Domowy jogurt kokosowy

    Zrobienie domowego jogurtu naturalnego jest bardzo łatwe. Równie łatwe jest zrobienie jogurtu kokosowego - w tym przypadku zamiast zwykłego mleka użyjemy mleka

  • Domowe mleko kokosowe

    Mleko kokosowe to nie tylko popularny składnik dań kuchni azjatyckiej i orientalnej - może ono stanowić zamiennik mleka krowiego dla osób, które nie chcą lub ni

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 14:00:58:

    taki jest najpyszniejszy, mniam ;)

  • Gość Zielona strona Flinstona napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/10 14:28:27:

    oo tak, uważam keczup za najzdrowszy produkt świata, a domowy to już wogóle :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 20:01:28:

    ewa_ciasteczkowakraina - dziękuję! :)

    Zielona strona Flinstona - tak, to prawda: pomidory zawierają cenny potas, witaminę C oraz są prawdziwą skarbnicą antyutleniaczy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, który jest antyutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz układu sercowo-naczyniowego. Co lepsze, w pomidorach poddanych obróbce termicznej zwiększa się biodostępność i bioprzyswajalność likopenu - czyli z keczupu/sosu zostanie nawet łatwiej przyswojony, niż z surowego pomidora. A kiedy zrobimy keczup sami, robi się on jeszcze zdrowszy, ponieważ nie zawiera dodawanych przez fabryki sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku i zagęstników. :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/10 20:27:59:

    Pysznie się zapowiada. Muszę kiedyś spróbować go zrobić, bo mnie ogromnie zaciekawiłaś.:)
    Robiłam już ketchup z cukinii , ale taki prawdziwy pomidorowy muszę też wyprodukować:)
    Pozdrówki ślę.:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/11 10:41:10:

    Majanko, serdecznie polecam go. Pozdrówki!! :)

  • Gość napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/04/17 10:50:03:

    Ketchup z prawdziwych polskich pomidorów, artykuły spożywcze - sklep online ostatnio odwiedzilem, prosta sprawa - kupujesz kilogram albo i 2 pachnących i mających smak pomidorkow (chociaz o te coraz trudniej). Mix przypraw i sprawa jasna :) z pewnoscia taki lepszy niz napchane konserwantami ze sklepu.

  • Gość napisał(a) z *.fbx.proxad.net komentarz datowany na 2013/04/28 12:43:42:

    Prosze mi powiedziec jakiego octu uzyc? Dziekuje :-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/29 16:45:38:

    Zwykłego octu 10% . Pozdrawiam :)

  • Gość anagram napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/08 21:36:42:

    a jak długo można przechowywać go w lodowce? czy ewentualnie można zapasteryzować do spiżarni? :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/10 13:09:48:

    Anagraqm, świeży w lodówce - ok. 2 tygodni. Oczywiście, że można pasteryzować. Wówczas będzie równie wytrzymały, jak inne przetwory. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters