pełnia smaku...
counter widget
counter widget

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
free counters
Blog > Komentarze do wpisu

Grillowane warzywa w stylu śródziemnomorskim

Idealne danie na ciepłą pogodę i grilla. Jednak nawet w zimie pozwoli ono nam przypomnieć sobie smaki lata. Tak przygotowane warzywa mozna podać ze świeżym pieczywem, z ryżem, lub jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli nie macie grilla (lub właśnie jest zima), równie świetnie wychodzą na patelni grillowej lub z piekarnika. Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.



warzywa: dowolna ilość, np.
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula

1 opakowane sera feta

dressing:

3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku

1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w krążki, paprykę kroimy w kawałki. Zaczynamy krojenie od bakłażana - pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

Układamy warzywa na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw) lub na patelni grillowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

2. W międzyczasie przygotowujemy dressing.
Mieszamy olej (oliwę) z octem, dodajemy przeciśnięty czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gorące warzywa układamy w naczyniu i polewamy przygotowanym dressingiem.
Można jeść od razu lub odstawić, by smaki dokładnie się połączyły.
Warzywa posypujemy pokruszonym serem feta i podajemy.
środa, 26 czerwca 2013, rain1drop
Komentarze
Gość: , 90-156-21-84.internetia.net.pl
2013/06/26 12:38:20
Świetny pomysł na warzywka! W szczególności jak są w stylu śródziemnomorskim :) Prezentują się nieziemsko!
-
2013/06/26 12:38:55
Świetny pomysł na warzywka! W szczególności jak są w stylu śródziemnomorskim :) Prezentują się nieziemsko!
-
2013/06/27 09:36:43
Kulinarny Zenit, dziekuję! polecam i życzę smacznego :)